ECD stuit op illegaal geld, wapens, en munitie tijdens bliksemactie

Ambtenaren van de Economische Controle Dienst van het ministerie van Handel en Industrie (HI), hebben in het weekeinde bliksemacties in Paramaribo en de districten uitgevoerd. De acties zijn erop gericht een einde te brengen aan illegaal opererende cambio’s en geldhandelaren, die een zwarte markt van geldhandel creëren en zo een zware druk uitoefenen op de officiële wisselkoersen en het monetaire geldverkeer in Suriname. Een van de gevolgen is dat de inflatie wordt gestimuleerd en prijzen in de winkels omhoog worden gestuwd.

Geld, munitie en illegale wapens

Het ECD-team stuitte reeds bij de eerste actie in Paramaribo op illegale geldtransacties. In een woning werden geldbedragen ter waarde van SRD 14.660, Euro 140 en US $ 2065 in beslag genomen en op een veilige plaats in bewaring gegeven.

Bij de tweede actie werd bij een illegaal opererende cambio naast illegale geldtransacties en vreemde valuta, ook illegale wapens aangetroffen. Het illegaal verkregen geld ter waarde van SRD 593.925, Euro 46.610 en US $ 11.056 is ook in beslag genomen en na de nodige juridische handelingen ook naar een veilige plaats getransporteerd.

Van het geheel zal een proces-verbaal worden opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) voor verdere afwikkeling. De ondernemer is ter plekke aangehouden door de politie voor illegaal vuurwapenbezit. Voor de illegale geldtransacties zal hij zich conform de wet eveneens bij het OM moeten verantwoorden. Bij de derde actie van de ECD in Commewijne is ook een illegale valutahandelaar door het ECD- team aangepakt. Er werd een proces-verbaal voor het OM opgemaakt, maar het in beslag genomen geld, SRD 3800, Euro 3785 en US $ 2812, is eveneens op een veilige plek bewaard.

Gezamenlijk optreden controlerende instanties

Vermeldenswaard is, dat de ECD tijdens de acties, voornamelijk waar het om illegale geldtransacties ging, ondersteuning heeft gehad van zowel het Korps Politie Suriname (KPS) als de Centrale Bank van Suriname. De contolerende instanties van de verschillende ministeries zullen thans gezamenlijke controle- werkzaamheden uitvoeren, om zo een bredere invloed te hebben op de naleving van de Wet Economische Delicten.

Tijdens een onlangs gehouden meeting met deze controlerende instantie, is vanuit de leiding van HI duidelijk naar voren gekomen, dat bonafide ondernemers en consumenten nimmer de dupe mogen worden van handelingen van een kleine groep malafide handelaren. Het gedrag van illegaal opererende cambiohouders en geldwoekeraars zal niet langer worden getolereerd. Er zullen daarom alle ten dienste staande middelen worden aangewend om de acties succesvol te laten verlopen.

More
articles