Blindencentrum krijgt torenhoge stroomrekening als kerstcadeau

De Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS), kreeg een onaangenaam kerstcadeau van de N.V. Energie Bedrijven Suriname. Waar de NSBS gewend was om SRD 200 per maand te betalen, moet die voor de maand november SRD 1500, = neertellen aan elektriciteit. Dit meldt de directeur van NSBS, Natasha Hanenberg-Aggard tijdens de kerstviering tevens het jaar afsluitingsfeest welke vandaag gevierd werd.

Volgens Hanenberg-Aggard is de stroomrekening met honderden procenten omhoog gegaan.

Ze geeft verder aan dat dit een van de grote uitdagingen is waarmee de instelling te kampen zal hebben in het komend jaar, rekening ermee houdend dat de donateurs niet meer worden, maar juist terugtrekken, omdat de economische situatie hun niet toelaat nog te doneren. Hanenberg-Aggard geeft aan dat er veel werk aan de winkel is om de dienstverlening te verbeteren en tevens te kijken hoe de kosten gedrukt kunnen worden om uiteindelijk alle kosten te kunnen dekken.

Vandaag heeft het Blindencentrum het kerst- en jaar afsluitingsfeest gevierd. Centraal stond de saamhorigheid om het jaar af te sluiten. “ Normaliter heeft elke groep binnen het Blinden-centrum zijn eigen viering. De school, personeel, studenten in het voortgezet onderwijs . Dit jaar hebben we een gezamenlijke viering”, zegt Hanenberg-Aggard. Terugblikkend geeft Hanen-berg aan dat het een positief jaar is geweest. De instelling heeft al zijn kosten kunnen dekken met tussenkomst van donoren. Het gaat onder andere om de vaste lasten, maar ook om een groot project dat gestalte heeft gekregen, namelijk de renovatie van de dakbedekking van het hoofdgebouw en de school.

Naast deze zaken zijn er nog tal van uitdagingen voor de stichting. Het gaat onder andere om de renovatie van de school, aanpak van elektrificatie en de riolering, omdat het terrein bij elke grote regenval onder water staat. Naast deze punten heeft de school ook meer transport nodig. Hanenberg-Aggard zegt dat zodra de kinderen van de instelling een buitenactiviteit hebben, het passen en meten is hoe de activiteiten te bezoeken. “ We moeten vaak onderhandelen hoe we het met het transport moeten doen, omdat het zorgvervoer beperkt is en omdat we maar één busje hebben. In geval we de mensen met zorgvervoer laten vervoeren brengt dat met zich mee dat er kosten bij komen kijken. Ik hoop dat de overheid in 2016 wat daaraan zal doen en dat we misschien nog een busje kunnen krijgen”, besluit Hanenberg-Aggard hoopvol.

door Ivan Summerville

More
articles