Rekeninghouders nemen vreemde valuta op bij banken

,,De laatste weken worden de commerciële banken in Suriname geconfronteerd met enigszins verhoogde kasopnames van vreemde valuta door particuliere cliënten.” Dat schrijft de Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV) in een communiqué waarin rekeninghouders worden gemaand tot kalmte en waarin ze de opneembaarheid van tegoeden garandeert. De bankiersvereniging vermoedt dat de haast van rekeninghouders om hun vreemde valuta bij de banken af te romen te maken heeft met onzekerheid omtrent de opneembaarheid van gelden van deze rekeningen.

,,De onzekerheid wordt gevoed door vele onjuiste beweringen en roddels die de ronde doen in de samenleving door personen met minder nobele doelen,” staat verder in het persbericht. Burgers in het algemeen, maar vooral ondernemers en anderen met vette rekeningen in Amerikaanse dollars en euro’s, leven in de veronderstelling dat de monetaire autoriteiten weleens zouden willen terugvallen op hun tegoeden.

Door hun SRD’s te geven voor de vreemde valuta, zouden de autoriteiten willen trachten de op hol geslagen parallelle koers in te dammen.

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft recentelijk publiekelijk de garantie gegeven dat er geen enkele intentie noch behoefte is bij de beleidsmakers bestaat om aan tegoeden op vreemde valutarekeningen te komen. De SBV onderschrijft deze geruststellende mededeling en geeft de garantie aan de samenleving dat rekeninghouders te allen tijde over al hun tegoeden bij banken, ook in vreemde valuta, kunnen beschikken: ,, De banken beschikken over voldoende liquiditeit om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. Het is dus niet nodig om contant geld op te nemen en dit thuis te bewaren met alle risico’s van dien, zoals diefstal of roof.”

Hoewel inderdaad veel mensen de opgenomen tegoeden inderdaad risicovol thuis bewaren, doet zich ook de trend voor, waarbij sommige kapitaalkrachtigen hun gelden wegsluizen en parkeren op buitenlandse rekeningen.

,,De SBV zal in constante dialoog blijven met de monetaire en andere autoriteiten, teneinde te bewerkstelligen dat deze de juiste beleidsbeslissingen nemen om de financiële problemen waarmee ons land momenteel kampt, op te lossen. Daarbij zal steeds het belang van de samenleving, en dus ook onze klanten, voorop staan,” aldus de SBV.

Het communique is ondertekend door Ginmardo Kromosoeto, secretaris van de SBV.

More
articles