Levensverhaal van winti duman Elly Purperhart in boekvorm uitgebracht

Duizenden Surinamers kennen haar: de vrouw die jarenlang op oudejaarsdag een geurig kruidenbad maakte, waarmee men schoongewassen het nieuwe jaar in kon gaan. De moeder van de openbare switi watra op het Onafhankelijkheidsplein is de bekende duman Elly Purperhart. Zij begon hiermee in 1993 en heeft deze traditie 21 jaar lang voortgezet. Toen ze er vorig jaar mee stopte, maakte de culturele organisatie NAKS het plan om het leven en werk van Elly Purperhart te laten documenteren. Vanwege de grote bijdrage die mevrouw Purperhart heeft geleverd aan de bewustwording van Afro-Surinamers over hun afkomst, hun cultuur en over hun religie, de Winti.

Winti was bijna honderd jaar lang bij wet verboden in Suriname door het koloniale bewind. Daarom is het werk dat Elly Purperhart als winti duman heeft gedaan, des te opmerkelijker. Ondanks een maatschappelijk klimaat van veel weerstand, had zij steeds de moed om haar innerlijke roeping te blijven volgen. Zij heeft daardoor de wintireligie weten te verheffen en die vanuit de verboden sfeer van schemerige achtererven, gebracht naar het hart van Paramaribo, op het Onafhankelijkheidsplein.

De publicatie is getiteld DUMAN, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart. Hierin krijgt de lezer het unieke verhaal te lezen van Suriname’s bekendste winti duman. In haar lange loopbaan als duman heeft zij geestelijke nood helpen lenigen, historisch beladen plekken in Paramaribo spiritueel gereinigd, en rituelen uitgevoerd voor de zielenrust van de Afrikaanse gevangenen die in het slavenschip Leusden aan de Surinaamse kust werden omgebracht.

Elly Purperhart is een ziener en wist al heel vroeg dat ze is geboren met een opdracht. Tijdens een drumsessie van NAKS ervoer zij een innerlijk ontwaken, waarna haar loopbaan als ziener en genezer een hoge vlucht nam. In deze publicatie getuigt zij hiervan. Het boek is geschreven door Chandra van Binnendijk en wordt op zondag 20 december bij NAKS aan het publiek gepresenteerd. Op oudejaarsdag wordt het boek op het Onafhankelijkheidsplein verkocht door NAKS en houdt Elly Purperhart bij de switi watra een signeersessie. DUMAN, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart is meteen na 20 december verkrijgbaar in de bekende boekhandels en bij NAKS.

More
articles