HEEFT HELEMAAL GEEN ZIN

De overheid c.q. het ministerie van Handel en Industrie heeft naar wij vernemen, de prijscontrole op goederen bij vooral de detailhandeL opgevoerd. Met name wat betreft de basisgoederen moeten de prijscontroleurs extra scherp opletten dat er niet aan prijsopdrijving wordt gedaan. Het ministerie heeft naar onze mening, een oud en achterhaald concept dat niet werkt, wederom uit de kast gehaald om de detailhandel dwars te zitten. Alvast moet worden gesteld dat prijscontrole in veel landen is geprobeerd en overal met hetzelfde resultaat.

Het werkt niet en vooral niet wanneer de groothandel goederen heeft geïmporteerd, die met dollars zijn gekocht tegen een veel hogere wisselkoers, dan die is aangegeven door de Centrale Bank in dit land. Het koersverschil wordt dan doorberekend in de producten die aan de detailhandel worden gepresenteerd. De winkelier van bijvoorbeeld een supermarkt, moet ook zijn winstmarge berekenen en dat maakt dat de prijs van het product hoger kan komen te liggen dan die de overheid wenst te hanteren en op wenst te leggen. Daar komen dan conflicten van waar de prijscontroleur geen begrip voor wenst op te brengen of mag opbrengen. De winkelier loopt dan de kans een enorme boete op te lopen en wel buiten zijn schuld. Bepaalde winkeliers besluiten dan een bepaald product niet meer te verkopen en zo ontstaat dan schaarste. De schaarse producten worden dan achtergehouden en aan vrienden en kennissen alsnog voor de hogere en winstgevende prijs verkocht.

Ook in Venezuela heeft dit systeem van prijscontrole en zogeheten prijsstabilisatie niet gewerkt. Wat veel mensen niet begrijpen of willen begrijpen, is dat de detailhandelaar niet opzettelijk zijn prijzen verhoogt, maar dat slechts doet wanneer hij met andere c.q. verhoogde prijzen van de groothandelaar geconfronteerd wordt. Als je een nationale munt devalueert en de vreemde valuta duurder wordt via de banken en op de parallelmarkt voor valuta, dan gaan de prijzen automatisch omhoog en daar is geen enkele prijscontrole tegen opgewassen. Een ander aspect dat zeker niet uit het oog verloren mag worden, is de sociaal-maatschappelijke positie van de prijscontroleur. Deze persoon is gewoon ambtenaar en kijkt maandelijks tegen een salaris aan van niet meer dan minimaal SRD 1500,- of maximaal SRD 1700,- . We weten uit de praktijk dat je heel sterk in je schoenen moet staan om geen ` lekkers’ c.q. `tyuku’ van een detailhandelaar aan te nemen wanneer een overtreding door de laatstgenoemde wordt geconstateerd. Een paar honderd SRD in de puti om de andere kant op te kijken, is absoluut geen vreemd fenomeen.

Een man of vrouw die een dergelijk salaris aan het eind van de maand toucheert, is corruptiegevoelig vooral in een tijd dat de SRD in waarde afneemt en alles voor de prijscontroleurs aanmerkelijk duurder wordt. Het is daarom niet meer dan een doekje voor het bloeden dat thans wordt geïntroduceerd om prijzen in toom te houden. De prijzen zullen blijven stijgen naar gelang de valutaschaarste aanhoudt en de Centrale Bank niet in staat is haar vastgestelde wisselkoersen voor vreemde valuta te verdedigen. De grote oorzaak van al deze ellende is het financieel-economische en monetaire beleid van de regering Bouterse I en nu ook II, dat helemaal niet deugt en nog meer ellende zal veroorzaken. Men heeft maar uitgegeven zonder te denken aan slechte tijden die al maanden geleden zijn aangevangen. Geen noodfondsen gecreëerd toen het goed ging en de prijzen voor aardolie en goud hoog lagen. Nu zijn deze gelden drastisch gekelderd en kelderen volgens de meest recente berichten verder en is er geen noodfonds om de ernstige tekorten op te vangen. Dan krijg je automatisch een devaluatie en het herleven van de zwarte markt in vreemde valuta. We zijn gewoon terug naar de situatie zoals we die hebben gekend in de jaren tachtig en begin jaren negentig van de vorige eeuw.

Misschien is het goed dat de jeugdigen die zo enthousiast hebben gestemd op de voortzetting van een ondeugdelijk regiem, weten wat het betekent om met devaluaties en inflatie te maken te hebben. Als straks nog de schaarste van allerhande producten optreedt, zullen ze zien waarvoor ze gestemd hebben. Tot slot willen we het ministerie van Handel en Industrie erop wijzen dat het geen goede ontwikkeling is met die hinderlijke prijscontrole te gaan werken, want het werkt in de praktijk niet en veroorzaakt allerlei zaken die het departement helemaal niet wil.

More
articles