Surinamers zijn eerlijk, gul en bereid anderen te helpen

Majoor Vilece Thomas, de general manager van het Leger des Heils Suriname, is er niet bang voor dat er dit jaar minder geld wordt opgehaald met de jaarlijkse Kerstpottenactie van het Leger des Heils in Suriname. Hij denkt niet dat de huidige economische situatie veel negatieve invloed zal hebben op de opbrengsten van dit jaar. Volgens hem zijn Surinamers eerlijk, gul en bereid om anderen te helpen.

De Kerstpottenactie van het Leger des Heils verstrekt door middel van donaties kerstpakketten aan mensen die het nodig hebben in alle tien districten van Suriname. De actie is dit jaar voor de 91e keer georganiseerd, en wordt gehouden van 7 november tot en met 24 december. Mensen kunnen doneren in een van de vele rode bussen of een bedrag overmaken naar een van de ‘kerst’ rekeningnummers van het Leger des Heils. De eerlijkheid van de Surinamers is volgens Thomas terug te zien in de registraties van de mensen die een kerstpakket nodig hebben. “De mensen die zich aanmelden of die aangemeld worden, hebben het ook echt nodig”, zegt hij in een vraaggesprek met De West. Daarnaast vindt hij dat Surinamers altijd gul geven en veel denken aan anderen, vooral met dit soort projecten.

Vorig jaar was er met de Kerstpottenactie in totaal een bedrag van bijna SRD 400.000 opgehaald. Thomas kan nog geen schatting maken van hoe hoog het bedrag dit jaar zal zijn, maar hij maakt zich er geen zorgen over. “In december komen er meer donaties binnen dan in de periode ervoor”, zegt hij. Dat heeft volgens hem waarschijnlijk te maken met de naderende kerstperiode. Aanstaande vrijdag is er een bijeenkomst over de stand van zaken van de actie. Er zal gekeken worden naar het aantal geregistreerden voor een kerstpakket en het aantal donaties dat er tot nu toe is binnengekomen. “Meestal zitten we rond die tijd op zo’n 60 procent van de donaties. Aan de hand daarvan kunnen we een schatting maken van het totaalbedrag aan donaties”, aldus Thomas. “Als de donaties tegenvallen, dan melden we dat aan het publiek.” De kerstpakketten bestaan uit veertien items en zullen een waarde hebben van SRD 60 tot 100. Vorig jaar zijn er ongeveer 5000 pakketten verstrekt. Hoeveel dat er dit jaar zullen zijn, kan Thomas nog niet zeggen. Ook zegt het aantal verstrekte pakketten volgens hem niks over de donaties die zijn gedaan. “Als er minder pakketten worden verstrekt, betekent dit dat er minder mensen zijn die een pakket echt nodig hadden. Dat is dus een goed teken,” merkt hij op. Alle geregistreerden zullen een kerstpakket ontvangen.

-door Leanne de Munnik-

More
articles