Surinamers liepen Maraton van Cuba

Vijf Surinamers hebben op 15 november jongstleden meegedaan aan de marathon van Cuba. De fanatieke lopers Juan Pigot, Joeri  Lieuw, Simone Cornelisse, Wies Haverkamp en Carolien Marlet vertrokken op 13 november naar Cuba om mee te doen aan het loopevenement in Havanna.
Cuba is vanaf augustus dit jaar beter en in minder tijd bereikbaar en is het dus ook aanlokkelijker geworden om op het eiland aan een grote wedstrijd deel te nemen. Het parcours leidde dwars door de stad, over de bekende Malecon Boulevard langs de kustlijn naar een hoger gelegen deel van de stad en in een cirkel terug naar “Capitolio” in het oude centrum van de stad. Het weer was gunstig, bewolkt en droog. De ronde was precies de lengte van de halve marathon met als zwaarste onderdeel de hoogteverschillen. Dalend van de ene heuvel was de volgende heuvel reeds in zicht. Aan de wedstrijd deden veel verschillende nationaliteiten mee, waaronder dit jaar voor het eerst Amerikanen. Ook rolstoelers en sterke mannen die kinderen in rolstoelen voortduwden renden zich in het zweet. Er was veel publiek, muziek en enthousiasme vanaf de kant. Het was een en al een feestje om door het sfeervolle Havanna te lopen. De snelste man op de halve marathon, afkomstig van Cuba, kwam binnen op 1 uur en 11 seconden, terwijl de snelste vrouw zeven seconden later over de finish ging. Cornelisse eindigde als negende in 1.52.09. Haverkamp liet als honderdste vrouw 2.12.28 noteren. Lieuw kwam binnen in 2.43.54 en Pigot liep de marathon in 3.59.29, waarmee hij als zevende binnen zijn leeftijdscategorie en zeventigste man over de finish ging. Marlet noteerde 3.41.19, waarmee ze als vijfde vrouw overall binnenkwam en als eerste binnen haar leeftijdscategorie.
Ook de marathon werd gewonnen door een Cuba 2 uur en 29 seconden. Bij de vrouwen won een Noorse in 3 uur en 28 seconden. Op de dag van terugkomst liep Pigot als klap op de vuurpijl in Suriname ook de Srefidensi Marathon met succes uit, waarmee hij zijn aantal marathondeelnames voor dit jaar op vijf bracht. Cornelisse waagde nogmaals de halve marathon en eindigde op de tweede plaats overall. Haverkamp volbracht eveneens de halve marathon.
Lieuw reisde vanuit Cuba naar Curaçao waar hij op 29 november deelnam aan de halve marathon in Willemstad.

More
articles