Fransen willen helpen bij ontwikkeling Albina

De twee grensstadjes aan de Marowijnerivier, Albina en St. Laurent zijn tot elkaar veroordeeld. Het is een huwelijk, vindt burgemeester Léon Bertrand van St.-Laurent-du- Maroni (Frans-Guyana). “We kunnen daarom niet op onze zijde blijven, maar willen Albina bij de ontwikkeling betrekken.” Bertrand leidde vorige week een delegatie uit Frans-Guyana te Albina. Zij sloten zich aan bij het oriëntatiebezoek van Agence Française de Développement (AFD) aan Marowijne. Als onderdeel hiervan hielden zij een informele ontmoeting met Surinaamse vertegenwoordigers. De Fransen wilden weten welke kant Suriname op wil met Albina en hoe samen te werken. Gesprekspartner was Lilian Krisnadath van het onderdirectoraat Ruimtelijke Ordening op het ministerie van Openbare Werken. Zij werd ondersteund door twee medewerkers. Bertrand gaf aan dat partijen niet meer afzonderlijke te werk moeten gaan, maar gezamenlijk moeten optrekken. De Franse politieke wil hiertoe is duidelijk, bovendien wil het Franse ontwikkelingsagentschap financieel helpen. “De eerste stap is reeds gezet, nu moeten we projecten identificeren en gebruikmaken van AFD-middelen”, zegt Bertrand. Hij benadrukte dat de Marowijnerivier slechts een fysieke scheiding is voor de bewoners, die soms aan beide kanten verblijven of werken. Krisnadath was blij met de meeting en de aanwezigheid van de AFD-delegatie. Suriname heeft op hun deur geklopt voor projectondersteuning. Zij schetste de situatie van Albina voor en na de binnenlandse oorlog. Een achtergebleven gebied waarvoor tal van studies en plannen in de lade liggen. Krisnadath: “Albina is een dynamische grensstad met veel potentie. Er zijn particuliere initiatieven en weinig overheidsinvesteringen.” AFD-directeur Régis Marodon voor Latijns-Amerika en de Caribische regio gaf aan dat zijn organisatie streeft naar ontwikkeling op sociaal-maatschappelijk gebied in beide landen. “Praktische gezien is Suriname een verlengstuk als het gaat om de ontwikkeling van Frans-Guyana.” Hij kijkt uit naar concrete projectvoorstellen, “zeg me wat AFD voor Albina kan betekenen.”

De Fransen hebben Suriname direct uitgenodigd om deel te nemen aan het Franse project: ‘Dromen over je stad in 2060’. Iedere burger die zich betrokken voelt en een idee heeft hoe Albina eruit zou moeten zien, is welkom in het proces.  Bertrand heeft als burgemeester van St. Laurent en als president van de vereniging van gouverneurs in de westelijke regio’s, nogal wat te zeggen over de besteding van de ontwikkelingspot. Zijn oproep aan Albina om mee te liften en gebruik te maken van de beschikbare middelen is echter onbeantwoord. Vanwege de Surinaamse bureaucratie moet Krishnadath na het bezoek eerst terugkoppelen met haar directeur Ruimtelijke Ordening op het ministerie van Openbare Werken. Betrand zei aan het einde van de ontmoeting dat er graag rechtstreeks wordt gecommuniceerd met functionarissen die over executieve bevoegdheden beschikken, omdat het niet opschiet met partners die steeds terug moeten koppelen aan superieuren. Toch houden zowel het bestuur van St. Laurent als het AFD de deur wagenwijd open voor Suriname. De delegatie heeft een beroep gedaan op Krisnadath om de boodschap te helpen verspreiden dat elke Surinamer die een idee heeft welke zou leiden tot verbetering in Albina met betrekking tot duurzame ontwikkeling of hoe Albina er over een paar jaren uit zou moeten zien, zich mag opgeven voor een workshop die nu al in voorbereiding is in het buurland. De workshop wordt mede georganiseerd door het bureau voor ruimtelijke ordening in Frans-Guyana (Établissement Public d’Aménagement en Guyana, EPAG), dat twee afgevaardigden had in de delegatie. Deze instantie werkt nauw samen met de burgemeester bij het verwerken van ideeën tot plannen, waarvoor de beschikbare middelen worden aangesproken voor de uitvoering.

Voorafgaand aan de informele besprekingen leidde Krisnadath de groep rond in Albina en vertelde over het reilen en zeilen in de stad. Albina telt ongeveer 5.500 inwoners. St. Laurent heeft circa 47.000 inwoners. De verwachting is dat dit aantal in 2030 dicht tegen de 85.000 zal liggen. Marodon leidde vorige week een AFD-delegatie in Suriname en bezocht lopende AFD-projecten. Naast de oriëntatie in beide grensstadjes, heeft hij medische apparatuur overgedragen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en een Memoranding of Understanding getekend met Financiën minister Gillmore Hoefdraad. Suriname wil een nieuwe Franse lening aangaan voor onder andere de ontwikkeling en energievoorziening te Albina en Moengo, een nationaal gezondheidsprogramma voor vrouwen en een drinkwaterproject te Commewijne.

More
articles