Vito stimuleert lokale ondernemers tot internationale handel

Vito, Vendors International Trade Organization te vergelijken met amazon.com opent voor de lokale kleine maar ook grote ondernemers om hun producten via internet naar de consument te brengen. E-commerce is niet meer weg te denken, gelet op het feit dat de moderne consument vaak voor online bestellen kiest. Op vrijdag 27 november vond in de grote vergaderzaal van het ministerie van Handel en Industrie de softlaunch van www.vito.sr plaats middels een druk op de knop gedaan door de minister van Handel en Industrie, Sieglien Burleson.

Volgens Ronny Takhoersingh, directeur die belast was met de launch van Vito, is er gelet op statistieken vanaf 2009 een stijgende trend als het gaat om het verkopen van producten wereldwijd op het internet. Het gaat hierbij om producten uit het buitenland, vandaar dat Vito.sr. zich zal richten op de verkoop en levering van Surinaamse producten in binnen- en buitenland. Op de site van Vito zullen de producten afgebeeld worden met de prijs in SRD, euro en ook USD. Surpost, die een van de zakenpartners is, zal bij het leveren van de bestellingen een belangrijke rol spelen. Vito.sr is nog in de proeffase, wat inhoudt dat er nog geen bestellingen geplaats kunnen worden. Er komt nog een officiële launch welke groots aangepakt zal worden. Alvorens deze plaatsvindt moet volgens Thakoersingh eerst het aantal leden van Vito toenemen.

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in een Vito membership kunnen zich laten registreren en een account aanmaken voor USD 8 per maand. Ondernemers krijgen dan de toegang tot een gateway waarna men zelf zijn producten kan plaatsen. “ Het maakt niet uit als het om chips, souvenirs en of bedden gaat, alles is mogelijk”, zegt Thakoersingh, die tevens vertelt dat nadat de launch heeft plaatsgevonden, de producten van Vito ook op amazon.com te vinden zullen zijn. “Het gaat ons erom om via Vito het lokale ondernemerschap te stimuleren” zodat Surinaamse ondernemers niet alleen nationaal, maar ook internationaal hun producten gaan aanbieden”, zegt hij.

Sieglien Burleson, minister van Handel en Industrie, is ingenomen met dit initiatief van Vito. In het verlengde hiervan gaf ze aan dat wanneer de ondernemers hun piek bereikt hebben, de lokale consumenten niet moeten vergeten dat de focus niet alleen op Suriname gericht is.

Voor wat het online shoppen betreft, ligt er een conceptwet klaar die moet waarborgen dat elektronisch transacties die verricht worden bij online shoppen, dezelfde juridische status krijgen als wanneer je een product in de winkel koopt. De wet Industriële Eigendommen (onder andere octrooien en merken) die al in concept af is, heeft ook belang bij deze markt. Volgens de minister is deze wet vooral van belang voor die als ondernemers die op de internationale markt willen verkopen.

door Ivan Summerville

More
articles