Justitia Pietas Fides MMCMXXVII

– AZP. Was er tot zondagavond enigszins licht in de tunnel? Dus niet. Enkel gezocht naar een oplossing. De specialisten zijn niet betaald en dan houdt het voor hen wel op. Vertrouwen is danig geschaad.

– Ravaksur. Wil over compensatie praten en niks anders. Gaat toch nog andermaal, in gesprek met het Staatshoofd. De eisen zijn bekend en men wil niets weten van een of ander sociaal opvangpakket. Substantiële zaken wil men wel over praten. Massale protesten blijven vooralsnog uit, hoewel men de acties van diep geraakte individuen die op het Onafhankelijkheidsplein in verzet verschijnen, levendig kan begrijpen. Er wordt door de vakbeweging nog even met Bouterse-II gepraat.

– Goedgekeurd? De samenleving, dat wil zeggen burgerij, ondernemers en maatschappelijke groeperingen begrijpen er geen snars van…, waar men met de tarieven naartoe gaat voor nutsvoorzieningen. Er zijn al facturen de brievenbussen ingedaald met 100 % verhoging en meer. De zaak zit of staat op springen.

– Bert Eersteling. Heeft de ‘governor’ van de Centrale Bank een deel van zijn eloquent denkniveau, publiekelijk doen toekomen. Vergelijking met de rampspoed H.O.Goedschalk, degelijk uitgesponnen. Een excerpt van tekst en verwijzing naar een volledige website. ‘Vijf jaren geleden werd met groot fanfare aangekondigd dat een IMF-specialist van zwaar kaliber, de Centrale Bank van Suriname zou gaan leiden als president/governor. Dit is ook gebeurd. Wat wel niet is opgevallen, is de grote (des)kundigheid van deze governor die ons was voorgehouden door de president van het land. Zelfs niet-economen zijn het unaniem erover eens dat de bijdrage van deze governor tot nu toe inconsequent en niet denderend is geweest. Ik denk dat dit ook niet zal gebeuren’.
‘Als je de bijdrage van de huidige governor die tevens minister van Financiën is, afzet tegen de bijdrage van wijlen André Telting, dan valt zijn bijdrage (monetair beleid) in het niet. Ik durf zelfs te stellen, dat het beleid van deze governor veel lijkt op het desastreus beleid van Henk Goedschalk die ook leiding heeft gegeven aan de Centrale Bank van Suriname…’. Lees verder:
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/32510

– ‘A no mi…’. Dew Baboeram heeft zijn eerste gesprek, te Brokobaka – Brokopondo gehad met Desi Bouterse. Politiek verantwoordelijke voor de 08 December 1982 gruwelmoorden. Kouserie over de gewelddadige machtsovername/coup in 1980 en de Decembermoorden van 1982, waarbij onder meer de advocaat John Baboeram met veertien anderen over de kling werd gejaagd. Bouterse vertelde in het afgelopen weekeinde aan Dew Baboeram, dat hij niemand heeft vermoord, gedood of neergeschoten? Dat zal op termijn weer wel of niet blijken. Het werd voorspelbaar geen ‘one on one’ gesprek. Ook Linscheer en Slooten, blijken uiteindelijk ‘in tweede termijn’ aan het gebeuren te hebben deelgenomen. Had Dew Baboeram nou werkelijk gedacht, dat hij van Bouterse het volgende zou horen: “Ik heb persoonlijk die die en die doodgeschoten?”. Starnieuws wil op maandag 30 November 2015, om 10.42 uur wel het volgende kwijt en namens de huiscolumnist aanmelden, in: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/32543 Gevolgd door DwT, in: http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/11/30/bouterse-persisteert-in-onschuld-decembermoorden/

– Suralco. Inderdaad gaat Suralco dicht en blijft de moedermaatschappij Alcoa nog effekes achter. De bauxietwinning is stilgelegd en de aluinaarderaffinaderij komt ten gevolge daarvan ook stil te liggen. Op zaterdagmiddag 28.11.2015 om 18.00 uur, was er nog uitstoot te zien uit een van de schoorsteenpijpen van de enorme plant. Nogmaals, gaat Suralco dus weg en Alcoa met of zonder ‘memorandum of understanding’ blijft nog aanwezig in het land Suriname. Duidelijk wordt dat men wil zien en proeven of de regering van Suriname nog met iets zinnigs in de 100 jarige relatie op de proppen komt. Alles behalve nationalisaties…, want dan komen de claims. Men mag gerust op zijn stappen en woorden passen, na alles wat aan ‘mischief’ mocht worden geconstateerd/opgetekend in de bauxietindustrie en betreffende annalen.. Te beginnen met de zinloze vernielingen en vernietigingen, vanaf het jaar 1986. In een strijd die tussen Bouterse en Brunswijk, met de inzet van mensenlevens werd uitgevochten. Over vakbondshinder kan vanuit Pittsburgh – Penn State, vooralsnog het een en ander worden geparkeerd

– USofA. Een bankier wist op de zondagmiddag aan te geven, dat de interbancaire contacten met de Verenigde Staten van Amerika, een stevige deuk opliepen…, na de arrestatie, de in staat van beschuldigingstelling en veroordeling van Dino Bouterse…, zoon en convenant van het staatshoofd.

– ‘Zika’. De internationale pers geeft aan, dat Braziliaanse gezondheidsautoriteiten, te beginnen in Noordoost Brazilië, het vermoeden op transnationale fora hebben uitgesproken, dat het “Zika Virus” wat verspreid wordt door wat men de Dengue- en Chicugunya-muskiet noemt, ook nog voor geboorteafwijkingen zou kunnen zorgen.
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-34956646

– Ja ja. Een speedboot met tien opvarenden die sinds donderdagavond op de Caribische Zee werd vermist, is teruggevonden. De Arubaanse krant ‘Amigoe Aruba’ meldt, dat de boot met alle opvarenden voor de kust van Colombia is gevonden. De opvarenden zouden allemaal zijn overgebracht naar een militaire basis. De boot verdween eerder deze week op de Caribische Zee tussen Aruba en Venezuela. De speedboot was vertrokken uit Oranjestad en was op weg naar Las Piedras in Venezuela. Aan boord waren een Venezolaan, een Colombiaan en acht Arubanen. Zaterdag kreeg een familielid van een van de opvarenden een telefoontje vanaf de boot, welke werd gerelayeerd vanuit een Colombiaanse GSM-zendmast Daarbij werd gemeld, dat de motoren donderdagavond waren uitgevallen en de boot sindsdien ronddreef. Het eten en drinken aan boord was op. De Kustwacht begon op vrijdagochtend al een zoekactie, maar moest die staken omdat Venezuela niet wilde meewerken. Caracas houdt het luchtruim en de territoriale wateren gesloten, na een incident aan het begin deze maand. Toen ‘schonden’ twee militaire vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmachtbasis op Curaçao…, blijkbaar het luchtruim van het land.

– Elo! Verschil moet er zijn voor Nethanyahu en Putin. Een Russisch gevechtsvliegtuig is het Israëlische luchtruim binnengedrongen. Volgens de minister van Defensie in Israël was het een vergissing en maakte de piloot direct rechtsomkeert toen hij te horen kreeg, dat hij boven Israël vloog. Dat melden verschillende Israëlische media. Rusland en Israël hebben onlangs een communicatielijn geopend om “misverstanden te voorkomen”. Rusland is niet van plan Israel aan te vallen, dus hoeft men niet automatisch te schieten als zo’n vliegersfout gemaakt wordt, werd nadrukkelijk aangegeven. De Russische piloot was waarschijnlijk op weg naar Syrië om daar een bombardement uit te voeren. Een week geleden vloog een Russisch gevechtsvliegtuig het Turkse luchtruim binnen. Turkse gevechtsvliegtuigen haalden het Russische toestel neer. De zaak leidt tot spanningen tussen de Turkse en Russische regering. Stoffelijk overschot van een omgekomen piloot, is op weg naar zijn thuisbasis.

– Econ. Spaarcenten verdampen. Levensverzekeringen worden weer waardeloos gemaakt. Inkomsten zijn niet verhoogd. Valuta superschaars. Ontevreden politiemensen en ander ambtelijk aangestelde. Overuren in een aantal bedrijven afgeschaft. Inkomsten daardoor verlaagd. Bedelarij tot aan de autodeur. Brandstof 60/70 % duurder. Lonen bevroren. Betaling overheidsschulden stagneren. Aflossingschulden van particulieren in de problemen. Werkloosheid met duizenden gestegen. Criminaliteit stijgt meteen mee. Versurinamiseren van Staatsolie-inkomsten, dodelijk voor de valuta-aflossingen aan het buitenland. Suralco grootste klant van Staatsolie…, en dat is compleet genivelleerd. Staatsolie-obligaties…, wat zijn die op termijn nog waard Abrikadabri?

– ‘Sroto’. Willie D. van de EBS mag weer een maand hechtenis in zijn logboek bijschrijven. Met de complimenten ener rechter van instructie.

– Verklaring. Verschoven van vrijdag naar maandag? Een ‘verklaring van De Nationale Assemblee over het lot van Suralco en de straat op te sturen werknemers? ‘Too little too late’.

– Tientallen. Met z’n velen op de zaterdagmiddag op weg naar het noorden. Tientallen houttrucks die hun ladingen gingen dumpen op mega-emplacementen in Para, Wanica en Paramaribo. Allemaal enorme boomstammen aan rondhout. De brug bij Wittenrberg Kondre, op de kruising Pararivier en Paradoorsteek, is afgesloten. Voor alle verkeer gestremd. De Meursweg wordt door zwaar verkeer jaar in jaar uit geteisterd en bruggen geraken uit hun voegen, door onvoorstelbare gewichten die geheel ongehinderd door Brokopondo, Para, Wanica, Paramaribo, Commewijne en Mariowijne worden verplaatst. Ook de aan- en afritten van de bruggen tussen Zanderij en Cabendadorp gaan er aan, met alle gevolgen voor het draaiende gedeelte van menig persoonsvoertuig.

– Situaties. Onveiligheid bij vrijwel alle brandstofstation heeft de eigenaren, de vereniging, de beheerders en ook de houders doen besluiten de emplacementen dicht te gooien. Chaos regeert in het land.

Justitia Pietas Fides MMCMXXVII

More
articles