Srefidensi Chess Celebration zet Suriname op de kaart

Ook het derde Srefidensi Chess Cele-bration toernooi zal de geschiedenisboeken van de Surinaamse Schaak-bond (SSB) ingaan als een succes. Het schaakevenement groeit volgens de organisatie duidelijk in aanzien in zo-wel binnen- als buitenland. “Een steeds groter wordende groep internationale schakers kijkt ieder jaar reikhalzend uit om dit toernooi in ons geliefd Suri-na-me te komen spelen. Daarmee zet het Srefidensi Chess Celebration toernooi Suriname onomstotelijk op de kaart”, aldus de SSB.
Maar liefst veertien (14) landen partici-peerden van 20 tot en met 25 november in het CFEO-gebouw van de Centra-le Bank van Suriname (CBvS) aan dit in-middels prestigiueze toernooi. Naast Suriname als gastland streden spelers uit Aruba, Barbados, België, Cuba, Cura-çao, Guyana, Indonesië, Jamaica, Ne-derland, Roemenië, Trinidad & Tobago, Venezuela en de VS om de prijzen.
Het toernooi is vanaf de eerste editie verdeeld in een Openklasse en Master-klasse. In de Masterklasse waren de twee torenhoge favorieten de Grand-masters Sipke Ernst en Gergely Szabo. De kampioen werd echter niet een Grandmaster, maar de bijzonder goed spelende International Master (IM) Jose Rafael Del Gascon. Met recht de verrassing van het toernooi. Al vroeg in het toernooi wist dit 20-jarige feno-meen indruk te maken door GM Szabo te verrassen. Daarna moest ook de winnaar van vorig jaar GM Ernst eraan geloven. Met een punt verschil op zijn concurrenten kon de speler uit Vene-zuela de winst op zijn naam schrijven.
Sipke Ernst uit Nederland mocht niet geheel ontevreden zijn, hij werd ge-deeld tweede met zes (6) punten naast GM Gergely Szabo uit Roemenië, WGM Katerina Nemcova uit de VS, IM Irene Sukandar die de Republiek Indonesië vertegenwoordigde, en IM Ryan Har-per uit Trinidad die ook een opvallende prestatie leverde.
In deze Masterklasse kwam de Suri-naamse CM Suradj Hanoeman als beste uit de bus met 4.5 punten.
In de open klasse werd Gerrit Amatdar-so kampioen. De welbekende “Schaker van de Eeuw” Wim Veer wist lang de koppositie te behouden, maar op de laatste speeldag verloor hij van Amat-darso. Aangezien ook Ramjiawan in al zijn partijen ongeslagen was, en in zijn laatste partij van Ettiëne Koenders won, werd na toepassing van tie-breaks  Amatdarso als kampioen aangewezen.
Ramjiawan werd tweede en Dev Soon-darsingh uit Trinidad derde. In deze klasse waren ook Aruba en Guyana met elk een speler vertegenwoordigd.
Aansluitend op het reguliere schaak-toernooi is er ook een Blitztoernooi ge-houden, waar Grootmeester Gergely Szabo kampioen werd. IM Irine Sukan-dar eindigde als tweede. GM Sipke Ernst, kampioen van vorig jaar, werd derde.
De Surinaamse Schaakbond is zeer te-vreden over het verloop van het toernooi en de inzet van iedereen die hieraan heeft meegewerkt. Ook een spe-ciaal woord van dank gaat uit naar de organisaties die dit toernooi hebben ondersteund. De Scouts van Latour hebben de vlaggenparade verzorgd, de apintie drummers van Batjala, de Dan-cing Vibration die de Indiase dans op-voerden, hebben allen voor een perfecte sfeer gezorgd en Suriname positief helpen uitdragen. Ook een speciaal woord van dank gaat uit naar HJ de Vries en de Centrale Bank.

More
articles