Kustwacht onderschept Braziliaanse boot met smokkelwaar

De Surinaamse Kustwacht heeft eind vorige week na afstemming met het Openbaar Ministerie een illegale Braziliaanse schoener onderschept voor de Surinaamse kust. Het vaartuig had aandacht getrokken, omdat de kapitein had nagelaten de Surinaamse vlag te hijsen. Bij visitatie werden bijna 1200 dozen sigaretten ontdekt, plus naar schatting 12.000 liter diesel in zes vaten op het dek. Bovendien beschikten de zes opvarenden over Braziliaanse paspoorten, die tal van vragen opriepen. De zaak is voor verder onderzoek overgedragen aan de Fraude politie. Kustwachtdirecteur kolonel Jerry Slijngaard zegt in gesprek met De West en Starnieuws, dat de afwezigheid van de Surinaamse vlag aanleiding gaf om het schip te enteren.

De maritieme regelgeving verplicht elk vaartuig om de Surinaamse vlag te hijsen bij het betreden van de Surinaamse territoriale wateren. Toen bij het onderzoek bleek dat ook verdachte zaken aan boord waren, heeft de Kustwacht besloten de boot met inhoud te confisqueren en de opvarenden aan te houden. “Het vaartuig lag voor anker op 5 mijlen van onze kust af, en 20 mijlen weg van het lichtschip, dus ruim binnen de Surinaamse wateren”, aldus Slijngaard.

Het viel de Kustwachters bij de initiële controle meteen op dat de Braziliaanse paspoorten allemaal gloednieuw waren, dat ze volgens de informatie daarin allemaal waren uitgegeven door de Braziliaanse ambassade in Paramaribo en dat ze op dezelfde dag van uitgifte waren voorzien van visastempels. Opmerkelijk tegen de achtergrond dat Suriname en Brazilië een visum afschaffingsovereenkomst hebben op basis waarvan Surinamers en Brazilianen over en weer kunnen reizen zonder visa.

“We weten niet precies hoe dat kan, maar het gaat om een visum voor Suriname, uitgegeven door de Braziliaanse ambassade (in Suriname) en het visum is uitgegeven op de dag waarop het paspoort is uitgegeven”, aldus Slijngaard die de constructie niet helemaal begrijpt. Hij denkt dat er hier meer achter schuilt. Hij hoopt dat de politie opheldering kan brengen. Slijngaard vertelt ook dat op het vaartuig bonnen zijn aangetroffen waaruit kan worden afgeleid dat de brandstof op het dek ongeveer tien dagen voor de confiscatie in ingekocht bij SOL Suriname. Het vermoeden bestaat dat de diesel werd gesmokkeld. Het is ongebruikelijk dat vaartuigen brandstof op het dek meevoeren. De Braziliaanse ambassade had bij het ter perse gaan van deze editie nog niet gereageerd op vragen van de krant met betrekking tot deze zaak.

De reeks van verdachte zaken rondom het vaartuig waren aanleiding voor de Kustwacht om de douane en de politie in te schakelen. Waar de douane in eerste instantie dacht dat alles in orde was met de bemanning, het vaartuig en de lading, had de Fraudepolitie genoeg redenen om in te grijpen. De politie nam de zaak voor verder onderzoek over van de Kustwacht en het vaartuig werd aan de ketting gelegd bij de SMS-pier.

De afgelopen jaren hebben vooral de Braziliaanse autoriteiten op regelmatige basis grote partijen uit Suriname gesmokkelde sigaretten onderschept. De federale politie in het zuiderbuurland heeft bij acties in onder meer de steden Parnaíba, Granja en Fortaleza, miljoenen aan smokkelsigaretten in beslag genomen en daarbij tientallen Surinamers en Brazilianen aangehouden. Bij de onderschepping door de Kustwacht bestond de lading vooral uit sigaretten van het merk Record, dat zeer gewild is in het binnenland van Suriname.

More
articles