Overheid bespaart SRD 16 miljoen door preventieve gezondheidszorg

Niet alleen in Suriname, maar over de hele wereld zijn ziektes als diabetes, hart- en vaatziektes en overgewicht veelbesproken onderwerpen. Deze ziektes kunnen veelal door een gezonde leefstijl voorkomen worden en daarom is er vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) een Health Seminar gepland, waarbij de voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings- Simons en verschillende gezondheid instanties bij elkaar zijn gekomen om te brainstormen over de gezondheid van de gemeenschap, waarbij preventie centraal stond.

Gezondheidszorg kost heel veel geld, maar het is mogelijk om deze kosten te verminderen. Claudia Redan van het Academisch Ziekenhuis Suriname, presenteerde de kostenaspecten van preventie en hieruit kon geconcludeerd worden, dat de overheid 16 miljoen kan besparen als er preventieve zorg geboden wordt aan patiënten in de leeftijdscategorie 17 tot en met 59 jaar. Het aantal ziekenhuisopnames van 10.100 kwam op een totaalbedrag van SRD 55 miljoen. Terwijl de preventieve zorg die aangeboden wordt per jaar SRD 13 miljoen kost. “Er wordt veel geld gestopt in de behandelingen, maar weinig in preventie”, aldus Redan.

Volgens Geerlings-Simons zullen we als land steeds meer uitgeven als we onze gezondheidszorg niet vroegtijdig aanpakken. “De nadruk moet gelegd worden op preventie en daarom moeten we een netwerk vormen. We hebben cijfers nodig, zodat tijdens de begrotingsbehandeling, de ministeries weten wat er precies gebeurt met onze volksgezondheid. Zodat we kunnen realiseren waar we al bijna dertig jaren mee bezig zijn”, zegt Geerlings-Simons.

De overige onderwerpen die in het programma stonden, waren: de financiële en gezondheidsaspecten van borstvoeding op moeder en kind, primaire health care, diabetes reductie en onderzoek naar de transportbehoefte en mogelijkheden voor mensen met een beperking in Suriname. Ook enkele MULO-scholen waren uitgenodigd in DNA.

-door Kimberley Fräser-

More
articles