AFD zet € 90 miljoen opzij voor projecten Suriname

Het ministerie van Financiën en het Franse ontwikkelingsagentschap AFD (Agence Française de Développement) hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend waarmee tussen de 60 à 90 miljoen euro vrijkomt voor de financiering van ontwikkelingsprojecten in Suriname.

Régis Marodon, AFD-directeur Latijns-Amerika en Caribische regio en Financiën minister Gilmore Hoefdraad, plaatsten hun handtekening onder het document. Marodon zegt in een gesprek met Starnieuws en De West dat het geld de komende vijf jaren beschikbaar is voor de uitvoering van Surinaamse projecten met een ontwikkelingskarakter die van duurzame aard zijn. De projecten moeten echter eerst nader worden geïdentificeerd en uitgewerkt.

Marodon oriënteert zich deze week in gezelschap van twee vertegenwoordigers van het AFD-kantoor op Santo Domingo en neemt in dat kader ook poolshoogte bij projecten die met AFD-gelden worden uitgevoerd. “We zijn tevreden over de uitvoering van door AFD gefinancierde projecten in het land, en we willen graag verder met Suriname”, zegt hij in een interview. Hij wordt daarin ondersteund door Yves Maipel, AFD-vertegenwoordiger Paramaribo. Volgens Maipal is het AFD een belangrijke financieringspartner van Suriname die, in tegenstelling tot veel andere donoren, zelfs een kantoor in Suriname heeft. Met de ondertekening van de intentieverklaring vandaag gaat het financieringstraject met het AFD voor Suriname een nieuwe fase in. Maipel roept de financieringsinstelling op tot transparant beleid. Het AFD verplicht landen die gebruik maken van AFD-financieringen niet om in zee te gaan met Franse consultants, aannemers en bedrijven. Het agentschap helpt wel zaken monitoren om zich ervan te vergewissen dat gelden worden ingezet voor het beoogde doel en dat de projecten uiteindelijk wel worden afgerond. Het Franse ontwikkelingsagentschap financierde in 2002 al projecten in Suriname, en in 2008 ook weer (rehabilitatie Oost-Westverbinding tussen Meerzorg en Albina, ter waarde van € 25 miljoen). Eerder dit jaar heeft Suriname 12,5 miljoen euro geleend bij AFD.

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij heeft deze staatslening als volledige ‘Grant’ gekregen voor de uitbreiding van het station van Hattemweg, het nieuwe waterstation te Moengo en het opzetten van het technisch Scada-systeem.

De pot van € 90 miljoen die met de ondertekening vandaag vrijkomt, is aldus Marodon beschikbaar voor 4 à 5 projectvoorstellen ter waarde van de 10 tot 20 miljoen euro elk. Een voorwaarde is wel dat de beoogde projecten een duurzaam karakter hebben, grote impact hebben en bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van de kwaliteit van het leven van de mensen en het milieu. Het AFD heeft 1 miljard euro opzij gezet voor de financiering van projecten in de regio Latijns-Amerika en het Caribische gebied.

AZP

Marodon heeft vanmorgen medisch equipment voor onder andere het laboratorium overhandigd aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De apparatuur heeft een waarde van 3 miljoen euro en maakt deel uit van het AFD-gezondheidsfinancieringsprogrammater waarde 15 miljoen euro. Suriname nam deze lening in 2009 voor onder meer de bouw van het Albina Hospitaal, renovaties bij het Militair Hospitaal, klinieken en aankoop van medische apparatuur voor AZP, Diakonessenhuis en het Albina Hospitaal.

President Desiré Bouterse zinspeelde tijdens zijn oktoberrede kennelijk op deze nieuwe financieringsmogelijkheden toen hij zei dat het AFD ‘een actie-programma’ met Suriname wil uitwerken.

More
articles