CKC Surmac leent machines aan studenten mijnbouwopleiding

CKC Surmac en de University of Applied Science and Technology (UNASAT) hebben gisteren de ‘Green Goldmining’ overeenkomst getekend. Green Goldmining houdt in, dat men zo ‘groen’ mogelijk op zoek gaat naar goud, zonder het gebruik van kwik. Dit is momenteel een zeer actueel onderwerp wat nog wordt versterkt door de verscheidene campagnes tegen het gebruik van kwik. Volgens Glenn Geerlings, voorzitter van de UNASAT, is de overeenkomst heel belangrijk en is UNASAT reeds gestart met de eerste cursus: ‘Kwikvrij goudproductie’. Voorheen was er equipement en een locatie nodig en daarom de betrokkenheid van Surmac. Door samenwerking met Surmac kan UNASAT nu beschikken over een van de belangrijkste componenten van de productielijnen die kwikvrij werken, en dat is de concentrator. Deze is in bruikleen voor een bepaalde tijd, zodat de studenten ermee kunnen werken. De studenten kunnen op deze manier het grote publiek en de kleine mijnbouwer die kwik gebruikt, laten zien dat het ook anders kan, namelijk zonder kwik.

De cursus duurt zes maanden en is bedoeld voor Natin- en AdeKUS studenten die de opleiding mijnbouw volgen. Geerlings zegt, dat er bijna geen ruimte is om binnen de mijnbouwsector een plaats te krijgen. Studenten lopen rond, werken bij een carwash, terwijl ze een afgeronde mijnbouwopleiding hebben. Er is volgens hem veel belangstelling voor de cursus. Voor de eerste cursus hadden 30 studenten zich opgegeven, waarvan 17 Natin-stagiairs waren. Na een selectie waren er 13 studenten toegelaten om de. Op  11 december studeren zij af.

Ook Surgold heeft een bijdrage geleverd, want zij hebben de gelegenheid geboden om op hun concessie (Merian) een test te doen. “De resultaten waren goed.

Voor wat betreft het onderwerp kwik, zegt Geerlings dat er een wetgeving is, maar die wordt niet toegepast. Je kunt niet abrupt de zaak stilleggen. Maar er zijn andere methoden en deze worden aan de studenten uitgelegd. De directeur van UNASAT, Feurich spreekt de hoop uit, dat deze cursus verder gaat uitgroeien tot een opleiding. Ze vindt het een goed initiatief en is blij met de ondersteuning van Surmac. Ze gelooft ook dat het beter wordt in de toekomst. De assistent-general manager van Surmac, Patrick Peneux, gelooft, dat dit project van een baby tot een volwassen kind zal groeien. Het is slechts het begin. Peneux: “Ik hoop ook dat meer bedrijven ons zullen opvolgen en zullen bijdragen aan dit project”.

More
articles