Justitia Pietas Fides MMCMXXIII

– 40. Op 25 November 2015 is het veertig hele jaren geleden, dat de Republiek Suriname tot stand kwam en de soevereiniteitsoverdracht werd getekend. Daarmee trad het landgebied Suriname uit het Koninkrijk der Nederlanden. Vele Surinamers hadden het vader-/moederland toen al verlaten en zich op de Nederlandse Antillen, in de Verenigde Staten van Amerika of in Europees Nederland gevestigd. Op 04 December 1975 werd Suriname als lidmaat aangemeld, bij de Verenigde Naties in New York. Het over te dragen grondgebied Suriname, werd bij Toescheidingschrijven van 25 November 1975 op de valreep door de Nederlandse premier Joop den Uyl in Hotel Torarica getekend en op 05 Januari 1976, bij schrijven aan de totale raad van koninkrijksministers, bekendgemaakt onder Bureaunummer Algemene Zaken – 1560. Aan: de regering van de Republiek Suriname, t.a.v. Zijne Excellentie de Heer H.A.E. Arron, Minister President. De tekst in excerpt: ‘Ingevolge Uw verzoek heb ik, ervan uitgaande dat het grondgebied van een land zo duidelijk mogelijk omschreven moet zijn bij zijn onafhankelijkwording, de eer U het volgende mede te delen met betrekking tot de grenzen van Suriname….’. Het Koninkrijk der Nederlanden verklaarde toen als ‘territoir van de onafhankelijke staat Suriname’ te beschouwen het tot de datum der Surinaamse onafhankelijkheid deel van het Koninkrijk uitmakende gebied, gelegen op het vaste land van Zuid Amerika, dat steeds bekend heeft gestaan onder de naam Suriname…, etc etc. Nederland verklaarde verder de gehuldigde koninkrijksstandpunten te zullen blijven ondersteunen en zulks uiteraard voor zover en ter plaatse waar de regering van Suriname dit wenst…, etc etc. In de toescheidingsbrief is het inhoudelijk op geen moment voor tweeërlei vatbaar, wat de grenzen van de Republiek Suriname op 25 November 1975 waren en nog steeds zijn. Wat (Brits-) Guyana ook mag beweren onder de regering van Richard Granger, is door het Koninkrijk der Nederlanden duidelijk gemaakt, wat de grondgebiedsdelen van Suriname waren, werden overgedragen en nog steeds zijn. https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DQmQ2ZNyz3x0 https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DkETKl6VQUtQ https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DbAEfydFjV1w https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DqY8YyufFetc https://www.youtube.com/watch%3Fv%3Df35BYh1-F0Y

– AZP. De medisch specialisten van het Academisch Ziekenhuis wachten al meer dan elf maanden op hun bezoldiging. Nu het zorginstituut bekend heeft gemaakt de gelden niet te kunnen overmaken, gaat het collectief van specialisten in vergadering op vrijdag.

– Plat. Voorafgaand aan acties van de bushouders in algemene zin, is vast besloten dat het schoolvervoer in het binnenland plat gaat. Zelfde liedje hoort men overal. Achterstallige betalingen vanuit de Staat, dwingen tot neerlegging van alle activiteiten en ondernemingsoperaties.

– Stress. De spanning in het land loopt op. Mensen zien de zwarte wolken van Rabin Parmessar al binnendrijven. Verdeeldheid overheerst nu ook in het paarse kamp. De commentaren zijn dan ook niet van de lucht. Verzekeringen lopen in het honderd. Afbetaling van goederen en in het bijzonder de gezinsauto’s spaak gelopen en een econ-janboel van gemaakt. Sociale wetgeving een grap. Er wordt al geroepen…, op te rotten. Bedorven vis in plaats van visionaire beleidsbesturen. Gesol met de belangen van de samenleving! Wie een marginaal bedrag verdient en dus het equivalent van ongeveer 420 Euro of daaronder…, wordt de vernieling ingedraaid. Hoefdraad wordt de schuld knap in de schoenen geschoven, want hij ontkende ook nog een devaluatie, maar is inmiddels godfather en -mother van nu de tweede waardevermindering. Duo depreciatieactie van de nationale munt, tijdens zijn monetair regiem. De redenen daartoe opgesomd, kunnen de meeste mensen onder het volk gestolen worden. Met name na wat ook nog aan gekoppelde prijs- en nuttariefverhogingen, men ongestraft denkt te kunnen/mogen doorvoeren. Kostte een gezondheidsschoen een paar uur geleden nog een X-bedrag, is een uur later de prijs met 50 SRD gestegen. Heeft niets met vervangingswaarden te maken. Maar met speculantenmentaliteiten. Het relativeringsvermogen van een doorsnee Surinamer, is abrupt naar een onbetwist nulpunt gezakt. Het aantal mensen, dat de protesten op het Onafhankelijkheidsplein en de Waterkant aanzet, is stevig aan het groeien. ‘Moro e musu fu e doro’. Banken roepen op tot besef. Ondernemersassociaties waarschuwen een regering Bouterse-II om het huiswerk, nu nou eindelijk te gaan maken. Maar als men in het landsbestuur mensen heeft rondlopen die zelf de aangereikte bijlessen wisten te verkwanselen, weet een wel oplettende waar het al snel naar toe zal gaan. Een jong ondernemer, nam het woord: http://www.dwtonline.com/paramaribo-post/2015/11/24/onze-huidige-leiders-zijn-a-motorisch/

– MH17. Ook mensen van Surinaamse origine, kwamen om het leven en zijn nog zoek. De komende drie weken komen in Nederland internationale experts bijeen die zich buigen over het bewijsmateriaal in het strafrechtelijk onderzoek naar rampvlucht MH17. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Het gaat om deskundigen op het gebied van onder meer wapensystemen, explosieven, verf en metaal. Ze zullen tussenresultaten presenteren maar ook aan de slag gaan met nader onderzoek. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het onderzoek naar grondmonsters die zijn genomen op mogelijke lanceerlocaties. Ook wordt meer onderzoek gedaan naar brokstukken die vermoedelijk afkomstig zijn van een Buk-raket. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft geconcludeerd dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines is neergehaald met zo’n raket. Ook in het strafrechtelijk onderzoek is dat het meest waarschijnlijke scenario. Maar omdat er in een toekomstig proces onomstotelijk bewijs moet worden geleverd, is extra onderzoek nodig. Andere scenario’s moeten namelijk worden uitgesloten. Het is de derde keer dat internationale experts bij elkaar komen. Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten boven Oekraïne. Alle 298 inzitten kwamen om het leven.

– Putin. Het gaat bepaald niet goed in de wereld. In Europa zijn een aantal stringente maatregelen genomen om terreurgevaar te beslechten. In Nederland zijn metrotunnels afgesloten. In Brussel en Charleroi is de gehele stad op slot. In Parijs en voorsteden vergelijkbare strijd, tegen acute dreigingen. In Duitsland werden bommen gevonden. Solidariteit vanuit het Westen om terreurhaarden in Syrië en Irak te vernietigen. Vliegtuigen met honderden passagiers worden neergehaald. En dan…, op de dinsdag! De Russische president Vladimir Putin noemt het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig door Turkije “…een mes in de rug in de strijd tegen de terreur…”. Dat heeft de Russische president dinsdag in een verklaring gezegd. Het Russisch gevechtsvliegtuig werd dinsdagochtend boven de Turkse grens met Syrië uit de lucht geschoten. De Sukhoi SU-24 is door Turkije neergehaald, omdat het Turkse luchtruim ondanks waarschuwingen zou zijn geschonden. Het vliegtuig stortte neer in Syrië. De Turkse premier Ahmet Davutoglu laat in een reactie weten, dat Turkije het recht heeft het luchtruim te beschermen wanneer dit wordt geschonden. Volgens hem moet de wereld weten, dat Turkije “…alles doet wat nodig is…” om de veiligheid van het land te garanderen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zegt zijn bezoek aan Turkije af. Ook roept hij Russen op, “…niet naar Turkije te gaan”. Het is onbekend, wat het lot is van de twee Russische piloten die het toestel bestuurden. Zij bevrijdden zichzelf met een schietstoel. Daarna zijn ze waarschijnlijk in Syrië gevangen genomen, door Turkmeense strijders in het grensgebied met Turkije. Volgens de Turkmeense brigade, een gewapende oppositiebeweging in Noord-Syrië, zijn beide piloten aan hun parachute doodgeschoten. Eerder circuleerde op Twitter een video waaruit zou blijken dat één van de piloten was gedood. Een Russische helikopter zocht nog een bergachtig gebied in Syrië af naar de twee Russen. Ondertussen hebben Syrische rebellen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in het noordwesten van het land een Russische helikopter beschoten. Het toestel zou daarop een noodlanding hebben gemaakt in een gebied dat in handen is van het regime van president Bashar al-Assad. Daar werd het opnieuw beschoten en vernietigd. De helikopter zou in de buurt van de grens met Turkije door antitankgeschut onder vuur zijn genomen. In het toestel zaten zeker tien mensen, die allemaal mochten uitstappen voordat de tweede beschieting plaatsvond. De helikopter zou op zoek zijn, naar de twee piloten die zichzelf met een schietstoel uit de brandende SU-24 bevrijdden.

– 25.11.2015. Aan alle Surinamers waar ook ter wereld, een bedachtzaam en prudent zelfstandigheidsstreven/-beleven toegewenst. “Happy Independecia…!”. Dat het goed mag komen. Gerechtigheid uiteindelijk mag prevaleren en zegevieren, waar het allemaal noodzakelijk is, ook steeds blijkt en zich helaas tijdelijk liet afleiden. Congrets…, Sranan!

Justitia Pietas Fides MMCMXXIII

More
articles