A Mili: “Ik wil nu in mezelf investeren, studeren om later een vast inkomen te hebben”

“Ik moet nu aan mezelf werken, in mezelf investeren. Nu studeren om later een vast inkomen te hebben”, aldus de zangeres, A Mili, die momenteel gefocust is op haar studie in Enschede, Nederland. Het was voor haar niet zo gemakkelijk om een nieuw leven te starten in het buitenland. “Ik begin letterlijk opnieuw op mijn 25ste. En hiervoor wil ik Drake citeren: ‘Starting from the bottom.” Nieuwe muziek van A Mili hoeven de fans voorlopig niet te verwachten, want haar school-werk vergt al heel veel tijd van haar. Het succes van haar single ‘Geblinddoekt’, gaf haar nog meer de moed en het geloof om verder te studeren. “Ik bid en ik vraag God kracht, wijsheid en rust. Zonder Hem zou ik dit alles niet kunnen doen. Ik krijg veel steun van mijn ouders, familie en vrienden in Suriname maar ook hier in Nederland.” A Mili heeft grote dromen en plannen en Suriname is er ook bij inbegrepen. A Mili over haar studie en muziek in Enschede. (vraag en antwoord).

* Je vertrok naar Nl om een auditie te doen. Kan je het moment nog herinneren en beschrijven?

Ja, het was heel spannend. Ik had me aangemeld voor twee audities. De eerste was op maandag 15 juni 2015 in Maastricht voor de afdeling Jazz zang. Die ging niet goed, want diezelfde dag hoorde ik dat ik niet toegelaten was. Op dat moment was ik teleurgesteld en dat bracht mij aan het twijfelen. Maar ik treurde er niet lang over en sprak mezelf moed in. Veel tijd had ik ook niet, want mijn tweede auditie was de volgende dag, dinsdag 16 juni 2015 in Enschede voor de afdeling Muziektherapie. Bij deze auditie was ik hoopvol en vastbe-raden om meteen aangenomen te worden. En dat is me gelukt! Ik studeer nu muziektherapie op het ArtEZ Conservatorium in Enschede.

* Je bent aangenomen en inmiddels al een paar weken daar. Hoe is het daar vergeleken met hier qua niveau van muziek (lesgeven) en leefgewoonten?

Niveau:

–             Men werkt hier met een hogere intensiteit, wat voor mij wennen is. Het is een full time studie. Ik maak soms dagen mee waar ik 12 uren op het conservatorium ben, alleen om deadlines te halen.

–             Wat de leerstof betreft, is het niveau hetzelfde alleen beschikt men hier over de nodige apparatuur en docenten. Dit maakt dat dingen veel sneller gaan hier.

–             Er komen veel gastdocenten over de vloer om workshops te geven en dat maakt de kans op netwerken groter.

–             Hier wordt de focus meer gelegd op techniek en theorie en minder op gevoel.

Leefgewoonte:

–             Het weer.

Het is behoorlijk koud hier. Ik zal nooit wennen aan de kou, maar leer me langzaam maar zeker wel aan te kleden ervoor. Ik heb nu al twee seizoenen meegemaakt, namelijk zomer en herfst. In de herfst vind ik de verschillende kleuren van de bladeren aan de bomen heel mooi en inspirerend.

–             Men leeft hier meer binnen dan buiten. Een omgekeerde wereld vergeleken met Suriname; binnen is warmer dan buiten.

–             Het eten.

Ik leer nieuwe gerechten kennen en als ik Surinaams eten lust, ga ik naar een warung of een zaak waar ze Surinaams eten verkopen. Maar de smaak is niet hetzelfde.

–             Verder de kleding, ik moet me goed inpakken tegen de kou.

–             Mentaliteit van mensen, iedereen leeft in zijn eigen wereld.

* Hoelang duurt je studie?

De bachelor voor muziektherapie duurt 4 jaren. Maar ik denk eraan om ook een master opleiding te doen en dat duurt 2 jaren.

* En wat doe je daar graag naast school stuff?

Mijn familie bezoeken. Is zo fijn om met familie te zijn, vooral in een ander land. Verder uit eten, drankje doen, zondag naar de kerk, een ijsje halen in mijn pauze, nieuwe mensen leren kennen, soms in het weekend stappen of naar een club met vrienden, maar ik ga eerder naar huisfeestjes. Ik vind huisfeestjes leuker.

* Werk je nog steeds aan je eigen muziek en heb je wel genoeg tijd om daaraan te werken?

Ik blijf altijd schrijven en werken aan mijn eigen muziek. Is voor mij een soort van therapie. Ik raak geïnspireerd door mijn nieuwe omgeving en ook de mensen hier. Momenteel maak ik er weinig tijd vrij voor omdat ik mijn aandacht nu richt op mijn nieuw leven. Ik moet mijn draai nog zien te vinden hier en ik geef prioriteit aan het succesvol behalen van het eerste jaar.

*Betekent het, dat je plannen voor het afronden van je EP zijn veranderd? Zal je nog enkele songs droppen dit jaar?

De plannen om mijn EP dit jaar uit te brengen, heb ik geparkeerd. Studeren in het buitenland kost heel wat geld en ik heb geen beurs. Het geld dat ik dus zou gebruiken voor mijn EP investeer ik nu in mijn studie. Voor dit jaar kom ik niet met nieuwe liederen uit. Ik probeer het volgend jaar op te pakken.

* Wat mogen de fans nog van A Mili verwachten?

Over 4 jaar ben ik afgestudeerd bachelor muziektherapeut. In het komend jaar ga ik me bezig houden met vooral mijn studie. Het jaar daarop zal ik mijn studie beginnen te combineren met mijn carrière. Op sociale media waaronder Facebook ‘ A Mili ’ en Instagram ‘@a_mili__’, kan je op de hoogte blijven van al mijn activiteiten. Ik kom sowieso weer terug. En als het volgens jou te lang duurde en je me vergeten bent, geen probleem, dan maken we opnieuw kennis.

More
articles