Minister JusPol luidt alarmklok tegen kindermisbruik

(Foto: Regillio Derby)

“Suriname wordt wakker gemaakt, kindermisbruik, iets wat al jaren gebeurt, wordt binnenkort aangepakt”, vertelde de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk- Silos vanochtend in de vergaderzaal van het ministerie van JusPol. De minister luidde vandaag de alarmklok in tegen kindermisbruik in Suriname en vroeg de aandacht van de gemeenschap voor dit probleem. Er zijn rapportages van verschillende gevallen van kindermisbruik in zowel het achterland, de kustvlakte van Suriname en in Paramaribo. De gerapporteerde cijfers zitten ongeveer op 20 kinderen per maand.

De minister van JusPol bracht kort geleden een bezoekje aan Apoera en wat zij daar te horen kreeg liet haar oren suizen. In het achterland van ons land wordt de rechtstaat ernstig geschonden en Suriname moet bewust worden gemaakt dat wat er gebeurt niet meer ongestraft kan continueren, aldus de minister. Van Dijk- Silos vertelde over de verschillende gevallen van seksueel misbruik die haar ter ore zijn gekomen, waarbij het niet alleen om jonge dames gaat, maar ook jonge mannen, die gebukt gaan onder deze situatie.

Er komen extreme gevallen voor van incest, verkrachting, prostitutie en pedofiele praktijken, die schrikbarend waren voor de minister. De leeftijd waarop seksueel misbruik plaatsvindt blijkt te liggen tussen 10 en 14 jaar. Seksueel misbruik heeft op latere leeftijd veelal ernstige gevolgen. Van Dijk-Silos legde er de nadruk op, dat de schuld bij de ouders moet worden gezocht: “Ouders exploiteren hun kinderen, ouders bieden hun kinderen aan bij ondernemers voor seks en het zijn de ouders die ook hun eigen kinderen misbruiken”, aldus Silos. De zaak in Apoera heeft voor zoveel ophef gezorgd, dat er nu een pilot project van start zal gaan, waarbij leerkrachten en politieambtenaren die werkzaam zijn in het gebied geïnstrueerd zullen worden over hoe zij seksueel misbruikte kinderen kunnen herkennen, begeleiden en ook verder informeren. Dit project zal verder verspreid worden naar andere inheemse en Marron dorpen, tevens zal de kustvlakte en ook Paramaribo worden aangepakt. De middelen die nodig zijn voor dit pilot project zijn volgens van Dijk- Silos minimaal, omdat er gewerkt zal worden met mensen die al wonen en werken in het gebied. Verder zal er beroep worden gedaan op verschillende NGO’s en ambassades die dit project willen ondersteunen.

Van Dijk- Silos zegt verder, dat het duidelijk is dat Suriname opgevoed moet worden op het gebied van kindermisbruik en dat de Awareness in onze gemeenschap heel laag is, vandaar dat men de tekens niet herkent en ook niet weet hoe zij het kunnen aanpakken. De minister gaf aan dat de wetgeving bijzondere maatregelen geeft t.a.v. seks met een minderjarige. Deze wetgeving zal worden toegepast, omdat men bewust moet worden dat het om een misdaad gaat jegens mensenrechten.

door Gladys Findlay

More
articles