Justitia Pietas Fides MMCMXVIII

– ‘Feeble-minded’. Inderdaad heeft men aan een aantal provincialen, welk niet verder weet te kijken dan de geschonden neus lang is, “…te danken…”, dat het land weer voor een zoveelste maal naar de knoppen wordt gedraaid en de bevolking richting galg gedreven…! Bovendien in alle ‘afhankelijkheid’ wordt ‘gekoloniseerd’, door een vreemde mogendheid. “Feeble-minded fools that tried to run a country…, instead drove it all into the ground and arms of a foreign power. Again and again…!”. Aan smoezen en verhalen, dat de marginale oorzaken allemaal in het buitenland zouden liggen…, absoluut geen tekort. ‘A no mi du…? A no mi, bem pley bigi tem nanga moni fu kondre’. https://en.wikipedia.org/wiki/Feeble-minded

– Reacties. Onder Bouterse-I een weergaloze devaluatie. Onder Bouterse II opnieuw een onfatsoenlijk ingeklede devaluatie van de nationale munteenheid. Eenmaal devaluatie, blijft men devalueren en uiteindelijk de vliegende depreciaties van en of de inflatiespiraal ervaren. Fenomenen die de goederen op de schappen in de winkels en de voorraden om productief bezig te mogen blijven, geheid zullen doen evaporeren..

– Vakbeweging. De grootste vakcentrale heeft initieel al vergaderd en een reactie losgelaten op de ‘overnight’ devaluatie en de wetmatige gevolgen van weinig voorspelbaar overheidsgedrag. Men mag vanuit die nationale organen ook nog gaan kijken, naar de uitverkoop van het land aan en de rekolonisatie door Chinees geld en aan-/binnengehaald communistisch staatsvermogen.

– VSB. Doorgestoken kaart. “Gebeurt ook in andere landen…”, zou zijn gebraakt? Wat daar bij de VSB gebeurt, is niet meer duidelijk. Eerder wazig! Dwingend onder invloed van de huidige Kamer van Koophandel & Fabrieken en exponenten van een macaber groepje in het zogenaamde Business Forum geraakt en bij mekaar gedrukt? Groepje dat rücksichtslos loopt te roepen, dat alles “marktconform” moet? Ameerali-styling en een Tsang met de buidel uit de Volksrepubliek, voorop de duwboot? Speciale parkeerplek voor de witte Audi’s met CD kentekens voor het Ministerie van Financiën? Eerstens heeft men blijkbaar sluimerend, de nieuwe EBS en SWM tarieven, zonder enige solide mandaat goedgekeurd en is het verhaal op de donderdagmorgen, dat de devaluatie van de Surinaamse Dollar eraan zat te komen en geheel verwachtbaar was/is. ‘Bovendien in andere landen ook plaatsvindt…!’. Over geschonden neus en de lengten daarvan gesproken. Waar en wanneer heeft de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven aan Welzijn volledig mandaat gegeven om dergelijke besluiten te onderschrijven en bindende uitspraken te mogen doen? Er wordt op gerede niveaus struisvogelpolitiek gespeeld/-voerd. Ook bij de afgang van Suralco, was en werd in toenemende mate…, de waargenomen symfonie verdacht veel van eenzelfde toonaard. Levensgevaarlijke situaties, als de struisvogel nu eenmaal met de kont omhoog wordt gespot! “Er mag geen inflatie ontstaan…”, gilt een kop in Starnieuws. Inderdaad willen we heel gewoon, ‘stroisi’ blijven spelen.

– Politiek. Van de VHP mag men gerust verwachten, dat die eerstens met een kanjer van een afwijzingsverklaring komt, nu de eeneiige monetaire autoriteit en in dit geval dus meer eentje is, er van ellende maar de devaluatie op 17/18/19 November 2015 heeft ingezet. In het bijzonder na een verdachte reis/afwezigheid, waarbij men noch op het ministerie noch op de Centrale Bank wilde vertellen, waar de bewindvoerder naartoe was verkast en wanneer deze lijfelijk terug zou zijn. Was het ook naar Saoedi Arabie of wat boze tongen willen beweren (…), voor een aanvullend te verpatsen krediet van 500 miljoen US-dollars uit China? Assembleeleden hebben inmiddels aangegeven, deze geruchten knap ‘in-debt’ te gaan onderzoeken. De ironie wil dus dat de OBS geld zou hebben gehad van de Staat. Bepaald dus niet waardevast. Van je paarse partijvrinden moet Kenneth T. het hebben en aan zijn leden gaan verkopen. Een initiële reactie, vanuit de VHP-er Gajadien, mag men op Starnieuws detecteren: ‘Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) rekent uit dat de Surinaamse munteenheid met 25% gedevalueerd is. De US$ mocht voor SRD 3,35 opgekocht worden, maar nu is zelfs SRD 4,20 toegestaan. Gajadien zegt in een reactie op de devaluatie van de Surinaamse munt door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), dat hij dit moment al had zien aankomen, na een desastreus beleid van de regering Bouterse in de afgelopen 5,5 jaren’. Tot zover een excerpt uit Starnieuws —- http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/32347 http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/32346

– Paniek. In het weekeinde was er al geen Dieselolie te krijgen bij pompstations. Na de mededelingen over devaluatie van de SRD, is de paniek op de donderdag genoegzaam uitgebroken. Pompstations worden overladen met voertuigenaanbod en sommige pomphouders gaan al over naar het tanken van niet meer dan 50 SRD aan brandstoffen. Nog vijf jaren…, in Bouterse-II? Men was gewaarschuwd.

– Gebakkelei. Rond de parlementaire behandeling van de Anti Corruptie Wet is er weer van alles en nog wat uit te delen. De een vindt, dat men met de huidige tekst voortkan en weer een ander zegt, dat er niets van deugt. De een zegt weer, dat er voorstellen zijn gekomen vanuit MinJusPol en weer een ander beweert…, dat die gedurende de behandelingsrit kunnen worden besproken en eventueel meegenomen. De Anti Corruptie Wet moet ‘asap’ komen…, hoewel de beschietingen van het concept bewust eeuwigdurend lijken te worden. Conform de wetmatigheid, dat een regel pas een regel wordt, als daaraan vrijwillig inhoud wordt gegeven. Anders? Dode letter, so bun’.

– ‘Heroes’. Helaas wist Monique Pool de CNN Hero Awards niet binnen te halen. Deze ging naar een ander uitverkoren contestant. Echter zal wereldwijd het land Suriname, komende zondag in positiever zin op het wereldforum, dat CNN accommodeert, mogen verschijnen. Nu geen wrange tegenspoed door zich misdragende landgenoten mondiaal aan te melden, maar een solide humaanafgelakte uitzending, uit het midden van de drie Guyanas. Dank zij Monique. Een parel onder vrouwen. http://edition.cnn.com/specials/cnn-heroes http://edition.cnn.com/2015/10/08/us/cnn-top-ten-heroes-2015/index.html http://edition.cnn.com/videos/tv/2015/08/06/cnnheroes-monique-pool.cnn

– Telesur. Behalve de directeurstop, zouden ook een aantal subalterne bij Telesur hebben begrepen, dat zij hangende het diepgaande bedrijfsonderzoek niet naar de werkplek hoeven komen. Namen worden om privacy en eventueel ook juridische redenen ofwel consequenties nog niet genoemd.

– NPS. De voorman van de Nationale Partij Suriname, Greg Rusland, wilde het volgende kwijt aan de lokale pers: ‘Deze regering heeft ingevolge desastreus beleid, het positief uitgangspunt van 2010 compleet verkwanseld. Beleid van de afgelopen vijf jaren heeft gefaald. De huidige situatie is dat de kosten van levensonderhoud drastisch zullen toenemen, het volk krijgt het veel moeilijker en de criminaliteit zal verder stijgen’.

– Bevestiging. De planner van de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, is inderdaad gedood bij de politieactie van woensdagochtend in Saint-Denis.Dat is donderdag bevestigd door de Franse aanklager, melden persbureaus Associated Press, Agence France Press en France24. Bij de operatie vielen zeker twee doden. Justitie kon niet meteen met zekerheid stellen, dat Abaaoud een van de doden was. Zijn identiteit kon uiteindelijk vastgesteld worden, via vergelijken met bekende vingerafdrukken. De autoriteiten kwamen Abaaoud op het spoor na een ‘tip’ die maandag werd gegeven. Hij zou zich bevinden in een pand te Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Woensdagochtend werd besloten actie te ondernemen. Na een urenlange politieactie werden er uiteindelijk acht verdachten opgepakt en vonden de twee als voormeld de dood. http://www.ad.nl/ad/nl/37521/Terreurdreiging-in-Europa/index.dhtml

– ‘The News’. In het Zuid-Italiaanse Lecce zijn donderdag drie mannen veroordeeld voor vier moorden, die in 2002 in Nederland werden gepleegd. Het gaat om de dubbele moord op twee Brazilianen langs de snelweg A12 en de dubbele moord op twee Joegoslaven in een café in Amsterdam. Twee verdachten, Tiziano Greco en Adriano Palazzo, kregen levenslang. Spijtoptant en voormalig maffiabaas Filippo Cerfeda kreeg vijf jaar cel voor medeplichtigheid. Cerfeda, hoofd van de maffia-organisatie Sacra Corona Unità (SCU), woonde begin deze eeuw in Amsterdam, waar hij zich bezighield met drugshandel. In opdracht van Cerfeda schoten Greco en Palazzo tussen 20 en 22 februari 2002 de twee Brazilianen langs de A12, ter hoogte van Woerden dood. De Brazilianen hadden kort daarvoor 20 kilo cocaïne in Antwerpen afgehaald, die zo in bezit kwam van Cerfeda. Hij bekende ook de dubbele moord op twee Joegoslaven in café “The News” in Amsterdam, op 26 september 2002. In 2003 werd de voortvluchtige maffiabaas in Amsterdam opgepakt en uitgeleverd aan Italië. Sindsdien werkt hij mee met justitie en valt de crimineel onder een beschermingsprogramma. Ondanks het proces via een snelle procedure verliep…, werd de daarvoor gangbare strafkorting van een derde niet toegepast. Greco en Palazzo gaan in hoger beroep tegen het uitgesproken vonnis.

Justitia Pietas Fides MMCMXVIII

More
articles