Consumentenkring waarschuwt voor misbruik koersaanpassing

foto: Johan de randamie

Erg vervelend dat het zo plotseling komt, maar het was te verwachten. Dat zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, over de devaluatie van de Surinaamse Dollar. Het is volgens hem een logisch gevolg op de straatkoers, die al veel langer een lagere tegenwaarde van de SRD aanhield. Alleyne wil winkeliers oproepen om geen misbruik van de situatie te maken, door de prijzen nog meer te verhogen. “De prijzen zijn de afgelopen maanden al flink gestegen, dus het is niet nodig om ze als reactie op de nieuwe koers nog meer omhoog te doen.”

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft gisteren bekend gemaakt dat met ingang van gisteren de middenkoers vastgesteld wordt op SRD 4,00 per US-dollar. De Centrale Bank zal een verschil tussen de aan- en verkoopkoers hanteren van ongeveer 1% rond de middenkoers. Dat wil zeggen dat de aankoopkoers wordt vastgesteld op SRD 3,96 per USD en de verkoopkoers op SRD 4,04 per USD. De SRD is 20% minder waard geworden. De consumenten zullen hier zeker de gevolgen van merken, volgens Alleyne. Winkeliers of dienstverleners die nog geen hogere prijzen hanteerden, zullen dat nu hoogstwaarschijnlijk wel gaan doen. Consumenten zullen dus nog minder voor hun geld kunnen kopen. “Maar in veel gevallen is een prijsstijging niet nodig”, zegt Alleyne. De consumenten hadden in veel winkels al veel langer te maken met deze nieuwe koers.

Hij is er alleen wel bang voor dat sommige winkeliers die al wel hogere prijzen hanteerden, misbruik gaan maken van de situatie, als er geen controles worden uitgevoerd. Ze zullen volgens hem hun prijzen nog verder verhogen, terwijl dat niet nodig is. De consument wordt daar de dupe van. “Sommige mensen moeten nu al elke stuiver omdraaien om het einde van de maand te kunnen halen”, aldus Alleyne.

“De straatkoers hield al langere tijd deze nieuwe koers aan”, legt hij uit. Handelaren kochten hun producten tegen deze nieuwe koers, en verhoogden als gevolg daarvan hun prijzen. Nu de SRD officieel gedevalueerd is, zullen ook andere winkeliers en diensten hun prijzen verhogen. Alleyne sluit niet uit dat de lonen ook zullen gaan stijgen. Mensen willen hun koopkracht niet verliezen en gaan pleiten voor hogere lonen. Of de SRD nog verder zal devalueren, kan hij nog niet zeggen. Het is volgens hem niet nodig, als we ons houden aan de spelregels. Het ministerie van Handel en Industrie zal volgens hem controles moeten uitvoeren, om te kijken of winkeliers geen misbruik maken van de situatie.

door Leanne de Munnik

More
articles