iPad-onderwijs voor betere schoolprestaties

Leerlingen en schoolleiding van OS2 te Goejaba kunnen vanaf afgelopen vrijdag officieel aan de slag met het iPad-onderwijs. Het doel is om op een stimulerende, visuele manier te leren, met het accent op rekenen en taal, voor betere resultaten. Dit is een initiatief van Stichting Kansrijk Suriname  in samenwerking met Maurice de Hond, initiatiefnemer van de iPad-scholen in Nederland. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft toestemming gegeven voor de uitvoering van dit project.

Wij leven allemaal in een digitale wereld. De technologie is zich steeds aan het ontwikkelen. OS2 is de eerste school in Suriname waar iPad-onderwijs wordt toegepast. “Vaak genoeg worden scholen in het binnenland van Suriname bij bepaalde projecten overgeslagen. Dat wij als eerste dit project mogen starten, is een stimulans voor onze leerlingen”, vertelt een trotse Ingrid Libretto, schoolhoofd OS2. Verder geeft ze aan dat de leiding ernaar streeft om de school op een hoger niveau te brengen. De lespakketten zijn op de iPads geïnstalleerd. “Aan het eind van dit schooljaar zullen wij betere resultaten boeken”, verzekert Libretto.

De leerlingen Chamer (7) en Sheroon (11) vinden de iPads heel leuk. “Ik heb nog nooit gewerkt met een iPad. Ik weet nu hoe je ermee moet omgaan. De sommetjes die ik moest maken op de iPad vind ik ook leuk”, zegt een enthousiaste Chamer die in de tweede klas zit. Chamer en Sheroon willen graag hun krachten geven aan het onderwijs. Zij willen leerkracht worden.

Bij de uitvoering van dit project zijn de medewerkers ook obstakels tegengekomen, bijvoorbeeld op technisch gebied. “In Gujaba is alleen electriciteit van een generator. Een generator heeft benzine nodig. Geen benzine betekent geen stroom en geen stroom betekent geen iPad kunnen opladen”, zegt Joleen Caljouw, secretaris van Kansrijk Suriname. “Ook moet de aanvoer van benzine geregeld worden”, vult ze aan.

Aan het begin van deze week zijn vrijwilligers van Kansrijk Suriname en een ICT-specialist van Alembo N.V. vertrokken naar Gujaba. Telesur heeft voor de wifi en de router gezorgd. De leerkrachten van de school zijn vooraf getraind in het gebruik en omgang met de iPad en om e-learning te integreren in het regulier onderwijsprogramma. Daarna volgden de leerlingen. Andere partners die aan dit project hebben bijgedragen, zijn de Steve Jobsschool, Apple importeur Xando, Oefenweb en Junior Einstein.

More
articles