November 14, 2015


Al moet ik daar in m’n jockey gaan staan…


November 14, 2015

“Als dat is wat nodig is om de mensen te laten genieten, dan sta ik daar in mijn jockey”, zegt Ruben Silvin over zijn optreden vanavond, 14 november in De Bunker aan de Dr. Sophie Redmondstraat 147. Het wordt iets geheel nieuws, een combinatie van comedy en soul. Een echt gezamenlijk optreden ook: “Soulsister Marianne Cornet & Ruben Silvin”, zegt hij. Silvin is klein, verzorgd en grappig en zodra hij lacht, is het ijs gebroken. Ruben Silvin heeft een imposante cv, is acteur in films en theater, zanger en comedian. Hier een kort interview met Silvin. In hoeveel films heb je gespeeld? ‘In een aantal, ‘Sampoer Nora’, ‘Na Blanda’ en nu dan die nieuwe, ‘Lobi Singi’. En natuurlijk in veel toneelstukken, ook de slavernijfilm van Hennah Draaibaar. Ik ben 36 keer in Nederland geweest. Ik heb mijn eigen comedy groep gehad, Bun Sa Si,  heb gespeeld met Swiet Bontjie en natuurlijk MixMax.’ Wat houd je bezig? ‘Eh, nou ja, om het Surinaamse publiek zoveel mogelijk vrolijk te maken en mezelf ook. Leven en laten leven. Het volk moet het altijd gezellig hebben, bezig zijn met leuke dingen.’ Hoezo nu een optreden met Marianne Cornet? ‘Hoezo? Ik doe stand-up comedy en daarnaast een duet met Marianne, daarvoor zijn we aan het oefenen.’ Dus u kunt ook zingen? ‘ 20 jaar lang heb ik gezongen met Kasimex House band. Tournees in België, in Amerika zeker 12 keren. Ik kan helemaal niet zingen. Maar je moet weten: als ik op de planken sta, ben ik in m’n element. Ik wil mensen zien lachen. Ik ken geen gêne, ik ken geen verlegenheid. Geen sjeng, dat is mijn trevo.’ Wat wil je nog doen? ‘Momenteel ben ik bezig met een bungalowpark. Bungalowtjes aan het water, zo modern mogelijk. In het bos, want men wil in de natuur zijn. Zelf wil ik dat ook wel maar… ik wil geen zand of bladeren onder mijn voeten voelen. Alles doen we in het klein. Voor een geselecteerde groep, want ik heb mijn ogen goed de kost gegeven. Veel mensen maken er een puinhoop van.’ Op wat voor publiek richt u zich dan? ‘Het kunnen mensen zijn die hun eigen ding willen doen, misschien als groep, misschien alleen of met z’n tweeën.  Of als pakket: een comedy night in de natuur. Ik denk dat ik verder in zee wil gaan met Marianne Cornet. Ze zingt heel mooi en zij is mijn type qua zangeres.’ Marianne Cornet, voor jou dezelfde vragen, wat houd je bezig? ‘Ja, best wel veel. Hier en daar een paar speciale optredens, ook zingen op verjaardagen vind ik nog altijd heel leuk om te doen. Op het moment schrijf ik ook veel.’ Muziek of iets anders? ‘Muziek, ik   schrijf heel veel muziek en ik richt me op mijn privéleven.’ Dan mag ik zeker niets vragen over je privéleven? Marianne en Ruben beginnen te lachen… ‘Dat heeft niks met muziek te maken, gewoon druk bezig zijn en als ik naar buiten kom, kom ik sterk naar buiten.’ Dat is inderdaad zo, je kwaliteit staat buiten beschouwing, daar sta je ook om bekend, de volgende vraag:  Hoezo een optreden met Ruben Silvin?  ‘Nou, Ruben en ik hebben natuurlijk vaker opgetreden, soms was hij MC, soms zaten we apart in dezelfde shows, hij zingt, ik zing ook en natuurlijk in het theater de musical ‘Onder mannen Over vrouwen’, maar nooit zoals nu. Nu hebben we echt een nooit vertoond iets bedacht, iets nieuws en ook veelzijdig.’ Kies je nu voor soul of voor comedy? ‘Nou, ik geniet van soul, niet voor niks noemt men mij soulsister, dat is voor altijd en ik houd ook van comedy, het is een fusion, een mix. Soul en comedy; zoiets.’ Dus nu zoek jij zelf de combinatie? ‘Ja, ik wil gewoon fusion en dit wordt de eerste, er komen er nog meer! Al in de tijd met Kasimex, jaren geleden is toen een samenwerking al ter sprake gekomen, maar dat lukte indertijd niet. Een band geeft verplichtingen, als je solo zingt, kan je selecteren. Met een band moet je je committeren, als ze geboekt zijn, moet jij er ook staan en dat zou druk zijn. Ik had toen nog kleine kinderen. We gaan zaterdag dan ook eindelijk echt samen zingen. Een duet tussen ons beiden, de oefeningen zijn al heerlijk om te doen, het is het nummer ‘Only a fool, breaks his own heart’. Dat is een classic soul nummer, is er een bijzondere reden voor die keuze? ‘Niet direct een reden, we hadden de keuze uit drie nummers en gezien het thema van de avond, ‘Comedy meets Soul’, hebben we deze uitgekozen.’ Dus niet een geheime romance? ‘ Haha, nee hoor, wel een jarenlange vriendschap.’ Wat wil je nog doen?  ‘Ik voel me goed, gelukkig ook, ik heb de vrijheid om mijn creativiteit te uiten, zowel met optredens als met de nummers die ik uitbreng. Alles is in beweging, dus ik ben wat dat betreft helemaal happy. Een droom heb ik wel, daarmee is mijn platenmaatschappij bezig, op tournee, een buitenlandse tour met tenminste één optreden voor een heel groot publiek.’

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249