Justitia Pietas Fides MMCMX

– ‘Gongtori’. Geen gezicht en ook nog levensgevaarlijk, zoals bij een waardetransport weer eens bleek op de afgelopen zaterdagmorgen. Jachtgeweren en riotguns op de stoep van cambio’s, goudopkoop, onderdelenverkoop, casino’s en ook nog bankfilialen? Geen gezicht en vanzelfsprekend grenzend aan een geïnstitutionaliseerd absurdistisch gedoogbeleid, waarbij het opleidingsniveau van de actoren ernstig in twijfel kan worden getrokken. Zoals in meerder sectoren helaas gebruikelijk werd. Totdat het weer eens goed misgaat.

– Roof. Op de maandagmorgen overal sirenes in Noord. Zal wel te maken hebben gehad, met de roofpogingen in de Bonistraat of omliggend gebied. Schieten en gewonden. Zowel aan de kant van de opsporingsautoriteiten, als in de verdachtenhoek. Het is altijd al beweerd en hoegenaamd opnieuw bevestigd, dat misschien het gewapend binnenlandsconflict op papier werd teruggedrongen…, echter ging het aan zware criminaliteit verbonden aspect, gewoon door en dan in de urbane gebiedsdelen van Paramaribo en omstreken. Geografisch letterlijk en figuurlijk verplaatst.

– Barricades. Jawel en heel gewoon de verbindingsader naar het zuiden van Suriname’s achterland en energievoorzienende generatoren te Afobaka, gebarricadeerd door een bevolkingsdeel, dat blijkbaar nog net niet weet of zich beseft, dat de uitgevoerde wederrechtelijke handeling bij “Wet” ernstig strafbaar is gesteld. De politie moest eraan te pas komen om het zuiden van het land, in de gepropageerde rechtsstaat weer voor een ieder bereikbaar te maken, open te stellen en in z’n geheel toegankelijk te maken. Het probleem zou eigenlijk gaan, over de door megazware trucks vernietigde wegen van Brokopondo en het uitblijven van reparaties van hele wegvakken door Openbare Werken. ‘Nog vijf…, kilometers!’.

– Jogi. Doodzwijgen zal en kan met ene Jogi absoluut niet. Als een terriër die zich vastbijt in een probleemdoekje, heeft Jogi uitdrukkelijk gevraagd om opheldering van wat er bij Staatsolie wel/niet gebeurt. Geen antwoord van het staatshoofd. Goed en volwassen bestuurlijk teken aan de wand.

– Mono. Inderdaad, heeft men een aantal parastatale bedrijven, in het gewraakt monopolistische enkel marginaal functioneren. Organen met directies die aanstotelijk ook nog denken, te kunnen doen en laten met de gedupeerde burgerij, wat men zelf goeddunkt/keurt. ‘Self righteousness…’, overal ten top. http://www.linguee.nl/engels-nederlands/vertaling/self-righteous.html http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=self-righteous&lang=en Zo ook een ‘cable-network-providor’ die dagenlang en in successie, weinig begrijpelijk beeld-/geluidstoringen vertoont. Daarmee herhaald wanprestaties ‘aanstuurt’. En dan de gedupeerde clientèle, ook nog met een pathetisch schlemielen SRD15,— wil vergoeden? Benadeelde ‘grat hari’ via e-mail, dat allemaal kwam vertellen? Voor te houden…, dat enkel op het hoofdkantoor van ‘Wise’, een levendig onwijs onderdeel van Telesur, een aalmoes in de vorm van vergoeding kan worden opgehaald? Voorzien van sluitingsdata? Wat een generieke normvervaging. ‘Monopolies on virtue…?’. Wat een mop! Twijfelachtige zaken bij SWM op kennisgevingsfacturen, zonder enige vorm aan nadere verklaring in te bedden of plekken? Aan de orde van de dag en een helpdesk/klantenservice, wat allemaal niet meer…, gestadig en weinig doeltreffend overbelasten? Vaker zonder een tastbare oplossing, wederom de tent door cliënt onbevredigd te verlaten. Monopoly van opportunistische melkers. Totdat…!? Juist ja! Nieuwe directie bij EBS, pas na ontslagvervolmaking van de opgesloten waarnemend algemeen directeur…, kan de kans wel weer krijgen, wat krom stond op juister plek/pad te buigen. De SLM eventueel en dus ongestoord, de reizende mens van degelijke en betrouwbare service kan voorzien en ‘niet meer of langer’ clientèle te confronteren met een uit de rails gejaagde situatie. Waarbij meer dan eens de reguliere dienst werd onderbroken door een weggehaalde vliegmachine…, voor allerlei weinig acceptabele of vruchtverwekkende strapatsen. Ook nog vanuit een verspillend regeringskabinet gevoed en als marginale carrier, genoegzaam in het compleet improductieve in te zetten. Of een nog gebruikelijker fenomeen, dat men eigenlijk bij ‘klachten en claims’ onheus wordt behandeld…, als bagagestukken weer eens zijn verdwenen of crimineel opengebroken. Nog enige zin, op reis te gaan? Bepaald niet!

– Gold. Niet alleen de hoogste onderscheiding in de Republiek Suriname maar ook nog een cadeau ‘in goud’, voor de Cubaanse ambassadeur die het land na beëindiging van accreditatie toch nog mag verlaten. Wie het breed heeft, laat het uiteindelijk ook bij Badrising ‘…met een fotootje…’ breed uithangen. Vooral daar waar het de vreemdeling…, in algemene zin betreft.

– CG. Staat voor ‘Comité Generaal’ in De Nationale Assemblee. Een instituut dat ervoor zorgt, dat de bevolking van ons land niet weet of mag weten wat bijvoorbeeld de beweegredenen zijn geweest…, ALCOA het land verlaat en de Brokopondo Overeenkomst niet langer wenst te honoreren of überhaupt na te komen. Vandaag is het Alcoa, morgen wordt het Iamgold, als het zo doorgaat met de belangen van de buitenlandse miljoeneninvesteerder.

– “Travelin’ lights”. Een verhaal intussen, dat een van de twee monetaire autoriteiten plotsklaps naar de Volksrepubliek China is vertrokken? De vraag die natuurlijk rijst…, waarom weer die tocht naar het land van Xi? Niet zo moeilijk te bedenken. Misschien is het niet langer Pittsburgh, maar een of ander vennoot uit Shanghai die het verlies voor het land Suriname wil dekken of kan goedmaken. “Le Suriname, c’est bien sure un nouveau colonie des Chinois…, n’est ce pas?”. 40 jaar staatkundige onafhankelijkheid en op het ‘moment suprême…,’ een verkwanselde nationale soevereiniteit.

– Bladgoud. Een ochtendblad zegt, dat Iamgold de overheid/regering “…het mes op de keel zet…”? Of is het eerlijkheidshalve zo, dat de Canadese investeerder in Suriname niet afdoend beschermd wordt, tegen roof? Ook dat onverlaten op de aangewezen concessie van de maatschappij ervoor hebben gezorgd, dat een machete op de keel van de investeerder gedrukt wordt gehouden? “You all tell us!”.

– Problemas. Wat zou toch met de volgende organisaties aan de hand zijn? EBS; SWM; Telesur; SLM; Havenbeheer; Luchthavenbeheer; Luchthavendienst; Casas; Staatsolie; SBB; ROGB; RO; OW; NH; Sozavo; RGD; RKZ; AZP; Dialyse; SZF; Suralco/Alcoa; GMD; BUZA; MinJusPol; LVV; DSB; Palu-babe…, teveel zo uit de bol op te noemen. Te beginnen in welk jaar en geëxtrapoleerd naar het heden? 2010 misschien? “Just tell it, like it is…!”.

– Skorsing. De Russische atletiekbond moet worden geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF vanwege grootschalig en systematisch dopinggebruik. Dat vindt het anti-dopingagentschap WADA. Dat zou betekenen dat Russische atleten niet meer mogen meedoen aan wedstrijden, inclusief de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro. BEKIJK OOK WADA rapport (.pdf). Een door voormalig WADA-baas Dick Pound voorgezeten commissie presenteerde maandagmiddag de uitkomsten van een onderzoek naar dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Een van de conclusies luidt dat bewijzen voor dat dopinggebruik werden verdoezeld, onder meer door het dopinglaboratorium in Moskou. Het WADA meent dan ook dat de licentie van dat laboratorium moet worden ingetrokken en de directeur ervan, Grigory Rodtsjenko, ontslagen. Rodtsjenko zou hoogstpersoonlijk bijna 1.500 dopingmonsters hebben laten vernietigen.

– Rangoon. In Paramaribo was het op 25 November 1987 allemaal een verglijkbaar gebeuren. Vandaag de dag is Rangoon aan de beurt. ‘De Nationale Liga voor Democratie van oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft 56 van de 57 parlementszetels veroverd in Yangon (Rangoon), de grootste stad van Myanmar. De uitslag versterkt de verwachting dat de partij afstevent op de absolute meerderheid in zowel het Hogerhuis als het Lagerhuis van het nationale parlement. Een woordvoerder van de NLD maakte de uitslag in Yangon bekend voor een menigte in het rood geklede juichende aanhangers. Volgens de NLD heeft ze in Yangon alle 12 zetels in het Hogerhuis en 44 van de 45 zetels in het Lagerhuis veroverd. De uitslag is nog niet door de kiescommissie vastgesteld, maar is afkomstig van vertegenwoordigers van de NLD bij de centra waar geteld wordt. Voor een absolute meerderheid in het parlement moet de NLD 67 procent van de stemmen halen, omdat een kwart van de zetels voor het leger is gereserveerd. Voor het lagerhuis betekent dit dat het leger zeker is van 166 van de 664 zetels en dat de NLD 333 van de resterende 448 zetels moet krijgen. Aung San Suu Kyi heeft aangekondigd dat ze de regering wil gaan leiden, maar omdat haar zoons een buitenlands paspoort hebben kan ze volgens de grondwet geen president worden. De president geeft in Myanmar (Birma) net als in Frankrijk en de VS leiding aan de regering, maar wordt anders dan in die landen niet door het volk gekozen, maar door beide huizen van het parlement’. Tot zover de buitenlandse pers. Maar ook een legitieme vraag. Wat zou er vandaag in Paramaribo gebeuren, als er algemene en geheime verkiezingen werden gehouden? Juist ja! Maar ook de actoren die denken, dat ze nog wel wat te vertellen hebben (…), weten maar al te goed, dat er geen draagvlak meer is. Nergens meer, niet eens in eigen huis.

Justitia Pietas Fides MMCMX

More
articles