DC Brokopondo wil militairen zichtbaar op goudvelden

De districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, is de berovingen en moorden die plaatsvinden op de verschillende goudvelden in het district meer dan zat. Voor een betere aanpak en bescherming van de goudzoekers heeft de dc graag dat er militairen op de goudvelden aanwezig zijn.

Volgens Pinas krijgt ze vaak te horen dat Brazilianen de Surinaamse gouddelvers en ook hun landgenoten beroven en soms ook doodschieten. Na hun snode daad vluchten ze het bos in en blijven ongestraft, terwijl anderen lijden.  “We willen dat de regering een oplossing hiervoor brengt. Ik heb geen cijfers, maar elke dode in een goudveld is er eentje te veel”, zegt zij.

Dc Pinas zegt dat een deel van de Brazilianen zich registreert om de goudvelden in te gaan, maar een ander deel niet. De niet-geregistreerden zijn meestal de illegalen die een dubbele agenda hebben om hun slag te slaan. De politie rukt af en toe uit, maar volgens de dc is dit geen werk voor de politie, maar voor de militairen. “Er zijn meer dan 30 gebieden in Brokopondo waar men aan goudwinning doet. Als men bij de meeste van die gebieden een militaire post opzet, zal er zeker sprake zijn van een afname voor wat de berovingen en moorden betreft”, aldus Pinas. De dc ergert zich eraan dat er Brazilianen zijn die aan goudwinning doen en of roven en doden en dan met goud er vandoor gaan. Op zo een manier leveren ze geen enkele bijdrage aan de opbouw van het land.

Volgens de dc heeft ze vaak genoeg aan de bel getrokken, maar er is nog geen verandering in de situatie. ”Er zijn veel illegalen op de goudvelden. We moeten het leger inzetten om deze personen uit de goudvelden te halen. Als iemand niet geregistreerd is, moet hij uit het bos.”

-door Ivan Summerville-

More
articles