Arbeid bereidt zich voor op begrotingsbehandeling 2016

De leiding van het ministerie van Arbeid heeft de afgelopen week van gedachten gewisseld met de vaste parlementaire commissie voor Arbeid, onder leiding van Patrick Kensenhuis, over de komende begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2016.Ter voorbereiding op de begrotingsbehandeling heeft minister Soewarto Moestadja de afgelopen week ook meteen een aanvang gemaakt met werkbezoeken aan onderdelen en werkarmen van het ministerie. Afgelopen vrijdag werden de diensten van het ministerie in het westen van het land als eerst aangedaan.

Ontmoeting met DNA- vaste commissie Arbeid

Het ministerie verwacht dat het passen en meten zal worden nu de begroting voor het dienstjaar 2016 is ingekort, maar door bijsturen zal getracht worden invloed te hebben op de haalbaarheid van beleidsdoelen. Vooral het stimuleren van menswaardig werk voor iedereen in ons land (Decent Work) geniet prioriteit. In dit verband zijn in samenspraak met de sociale partners alvast een 7-tal ontwerpwetten ter goedkeuring voorgelegd aan de Raad van Ministers. De leiding van het ministerie heeft de parlementariërs inzicht verschaft in de kwestie van de collectieve ontslagen in de mijnbouwsector die nu spelen. Bij inkrimping zal de ontslagcommissie kijken of er sprake is van een absolute noodzaak om vergunning te verlenen voor ontslag van werknemers. De parlementariërs zien graag meer geld op de begroting voor het trainen en begeleiden van vroegtijdige schoolverlaters en het decentraliseren van vaktrainingen. Voorts zien de parlementariërs een voortvarende aanpak van de Arbeidsinspectie ter bescherming van vooral laag opgeleide werknemers. De aanvang van de begrotingsbehandeling is gepland voor 4 december 2015.

Werkbezoeken

Omdat de werkbezoeken aan diensten van het ministerie in de districten Saramacca en Nickerie voor het personeel onaangekondigd waren, kon de minister een reëel beeld krijgen van het functioneren en de dienstverlening van de dependances van de Arbeidsinspectie en Arbeidsbemiddeling die in Nickerie gevestigd zijn en het bijkantoor van de Raad voor Coöperatiewezen (RACO) in Saramacca. Moestadja heeft gezien hoe het personeel in beide districten zich probeert te redden met de beschikbare schaarse middelen. Toch heeft hij kunnen waarnemen dat de motivatie aanwezig is bij zijn ambtenaren in Nickerie om de taken van het ministerie uit te voeren. Zo blijkt dat de Arbeidsinspectie in Nickerie, met het toepassen van het snelrecht, eindelijk in staat is overtreders van de Arbeidswetgeving effectief aan te pakken. Sinds de invoering van het snelrecht op arbeidsovertredingen in april dit jaar, is een verbetering te zien in de productie van processen-verbaal tegen overtreders. Echter is dit bij lange na onvoldoende, uitgaande van de vele klachten die de leiding van het ministerie bereiken over mensonwaardige toestanden op de werkplek. In Nickerie zijn het vooral klachten over: onveilige werkomstandigheden; structurele overschrijding van de wettelijk vastgestelde arbeidstijden; onrechtmatige ontslagen; het niet sluiten van een ongevallenverzekering voor werknemers, werkgevers die zich niet houden aan het minimumuurloon en vreemdelingen die als goedkope arbeidskrachten buiten de Wet Werkvergunning Vreemdelingen in dienst worden genomen. Omdat illegale vreemdelingen door werkgevers worden geprevaleerd boven Surinamers, zitten veel Nickerianen verlegen om werk in hun eigen district. In een voorbespreking die de bewindsman had met de districtscommissaris van Nickerie, werd deze negatieve beeldvorming over zowel de arbeidsomstandigheden in bedrijven als de situatie op de arbeidsmarkt in Nickerie bevestigd. In zijn streven naar menswaardig werk voor iedereen in ons land is Moestadja vast van plan de Arbeidsinspectie die moet toezien op de naleving van de arbeidswetgeving, gezond te maken en te moderniseren. In het kader van dit traject mochten de arbeidsinspecteurs in Nickerie alvast hun hart bij hem uitstorten en mochten ze helpen meedenken over de gewenste vernieuwing.

Over de output van de Raad voor Coöperatiewezen (RACO) in Saramacca is de bewindsman niet tevreden. Het aangetroffen personeel kon niet aangeven welke de vorderingen zijn met betrekking tot begeleiding van de coöperatieve ontwikkeling in het district. Een van de taken van het ministerie is om coöperatieve samenwerking te promoten onder kleine zelfstandigen ter behartiging van hun zakelijke belangen met het doel hun levensvatbaarheid te vergroten. Dit is een manier voor het ministerie om duurzame werkgelegenheid te stimuleren. Saramacca is volgens Moestadja bij uitstek het district om coöperatieve samenwerking te promoten en begeleiden onder kleine zelfstandigen, gezien de vele boeren en landbouwers die actief bezig zijn in het district.

De kern van de boodschap van Moestadja tijdens zijn werkbezoeken is, dat lopende beleidsactiviteiten bijgestuurd zullen worden op basis van doelmatigheid en doeltreffendheid. Hiervoor is een cultuuromslag nodig op het ministerie en bij de werkarmen. Het zal volgens de minister niet meer zo mogen zijn dat het personeel ervan uitgaat dat de bomen kunnen groeien tot in de hemel. De rode draad van de boodschap van de minister moet gezien worden tegen de achtergrond van het gegeven dat de begroting van het ministerie voor het komend dienstjaar (2016)drastisch is ingekort.

More
articles