Maatregel opschroeving kasreservepercentage ontoereikend

De maatregel van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), waarbij diverse bankinstellingen in kennis zijn gesteld dat vanaf 4 november het kasreservepercentage wordt verhoogd met 5 procentpunten naar 35 procent, is niet toereikend. In gesprek met De West verduidelijkt voormalig president van de Centrale Bank van Aruba, prof. dr. Anthony Caram, dat de achtergrond van de problemen veel dieper liggen. Er zijn in de afgelopen periode door de moederbank enkele maatregelen getroffen, die niet alleen tegen de bankwet waren, maar ook nog averechts hebben gewerkt. In september is er een consolidatiemaatregel geweest, waarbij een kortlopende binnenlandse schuld van de Staat is omgezet in een langlopende schuld bij de CBvS. Hierdoor heeft de overheid ongeveer SRD 800 miljoen aan extra middelen gekregen op haar bankrekening. De Staat is daarmee vervolgens aan de slag gegaan om gedeeltelijk te gaan aflossen bij de algemene banken.

Die hebben als reactie dat ze ruim bij kas kwamen te zitten, volop kredieten verstrekt, met als gevolg druk op het koersenfront.

De autoriteiten die zelf de oorzaak zijn dat er te veel Surinaams geld in omloop is, hebben daarop aangegeven dat de banken de verkregen middelen niet voor kredieten moeten aanwenden, en tevens het kasreservepercentage verhoogd. Onder de kasreserve wordt verstaan de tegoeden van banken bij de Centrale Bank waarover de banken niet vrij kunnen beschikken. Caram merkt echter op dat het verhoogde kasreservepercentage niet opweegt tegen de enorme hoeveelheden gelden die de overheid bij de banken heeft afgelost. De kasreservemaatregel is dan ook niet toereikend. De oorzaak van het te veel aan Surinaams geld dat in omloop is, is hoofdzakelijk gelegen in de consolidatiemaatregel in september, waarmee tevens de reputatie van de moederbank is geschaad.  Het opschroeven van het kasreservepercentage kwam, omdat de actuele precaire financieel-economische situatie en de enorme zucht naar valuta daartoe nijpen. Vanuit de bancaire sector wordt geklaagd dat doordat het reeds erg onaangenaam hoog verplicht kasreservepercentage wederom is verhoogd, de bedrijfsvoering van de banken nog moeilijker is geworden. Er kan bijvoorbeeld veel minder krediet verstrekt worden, en tegenover krediet dat wel verstrekt wordt, zal een hogere rente worden gesteld. Geld zal nog duurder worden, ook is het evident dat er veel minder SRD’s in de economie worden gebracht. Gezien de enorme aflossingen die gepleegd zijn, kan gesteld worden dat de banken gewoon een spel spelen.

More
articles