Justitia Pietas Fides MMCMIX

– Gedrag. Voldragen rechterlijke codes, door de advocatuur erkend en geaccepteerd. Minder gedragen advocaten, geschrapt gaan worden van het tableau. Gedragcodes voor de Rechterlijke Macht en ook de nevenschikkende organen? Completeren die handel…, voor een welluidende en ook te goeder zaak.

– Lijst. Toen de lijst van nieuwe RvC – leden bij Telesur werd aanschouwd, sloeg de angst velen in de samenleving al zowat om het hart. En ja hoor…, op aangeven van de nieuwelingen en die ‘ene’ welke vanuit het voormalige bleef zitten, kwam het toch nog binnen vier en twintig uur. ‘Skorsing…!’. Eerstens de gehele directie gewild, maar toen even ingehouden en mocht enkel Currie onder ernstige en publieklijke beschuldiging een maandschorsing aanhoren. Hew A Kee zei in eerste instantie, dat hij volgaarne ‘door wilde’ met de huidige directie? Misschien had de jeugdige Hew A Kee, gewoon zijn mond moeten dichthouden en de slapende honden nog even nachtrust toedelen en/of vergunnen. Op eentje na natuurlijk…, want die wordt vanuit een ander externe entiteit wakker gehouden en aangestuurd. Gokje wagen…, wie op de plek van Currie wordt gelanceerd of vanuit een helikopter (polinepo-)geparachuteerd? Juist ja!

– En dan. Momsie die in een ochtendblad verklaard heeft, dat zijn vrind Bouterse hem helemaal niet heeft laten vallen. Hoe komt men daar nou weer bij, nu dochter Chantal zich berust heeft in het onrecht haar aangedaan. Nogmaals moet Momsie bij herhaling het adagium tot zich nemen, dat eens wijselijk door HAE werd verwoord: “…surdati no abi mati, joh…”.

– Oprechte berusting? Nog zo een onvermijdelijk ‘dinges’. De bankiersvereniging kan zich onder de huidige omstandigheden terugvinden in het paardenmiddel, dat zonder overleg gesleuteld werd/is aan de kasreservepercentages? Interessant, om eerstens te horen wat dat allemaal met het bedrijfsleven zal doen…! Met andere woorden, dat ook de aanschaf cq. het nemen van een hypotheek onbetaalbaar wordt en het leenrentepercentage evenzo nog kan/zal worden verhoogd. Wat dan de gein is of vormt(…), om toch nog ‘akkoord’ te gaan met een gestrekt paardenmiddel, grenst natuurlijk aan gekluisd absurdisme. Zien wat de ondernemersverenigingen nog durven inbrengen en de economen te verhappen hebben/krijgen, na al hun eerdere protesten een weeklang te hebben aangehoord.

– Witte vlag. Niet ‘witi visi’ maar een ‘witte vlag’, ter overgave op schepen die ophouden te gaan varen om de Tuna-vis te vangen. Het is ook daar voorlopig gedaan met het operationele, nu de brandstof voor de visserij ontdaan is van enig aantrekkelijk(-er) ontheffingsvoordeel. Dus ook geen invoerrechten en accijnzen voor de Staat. ‘A genuine Catch 22!’. De visserij gaat op z’n gat. ‘Double trouble versus Doblu RR!’. Nog een sector vernietigd, door het wanbeleid van Bouterse I en II. Maar over brandstoffen gesproken…, blijkt een bepaalde familie daar toch nog wel veel heil en ‘moni’ in te zien. Misschien dat die het monopolie strak weten binnen te halen, voor brandstoffendistributies uit de Staatsolieraffinaderij. In November 2015 zouden de eerste liters brandstof, geijkt en wel uit die vertraagde toestand van Tout lui Faut knallen. ‘Zweef teki styling, so bun’.

– Rolmodel in natuurwetten. Het rolmodel Sapoen van Pertjaja Luhur, acht het een kwestie van (gebrekkige-) opvoeding, als studenten zich ‘in-rond-bij’ scholengemeenschappen ophouden en tot openbaar ‘vrijen met elkander’ overgaan. Sapoen is het allerbeste voorbeeld om in deze aanwijzing en terechtwijzing…, te organiseren. Verder geen aanvullend of noodzakelijk commentaar.

– Urbanisatie. De woordvoerder van ‘inheemsen’ vreest voor urbanisatie? Laat het ook voor Artist duidelijk worden, dat die wetmatige trend niet tegen te houden is. De tijd dat van twee, drie en vier wallen kon/kan worden gegeten en men eenzijdig eisen kon/mocht blijven stellen, loopt gestaag op z’n einde. Suriname is van alle Surinamers. Zich als etnische minderheden blijven opstellen, zal uiteindelijk ook voorspelbaar en onhoudbaar verdampen. Verdwijnende samenlevingsmodellen, zullen daar hopelijk (in-)schikkend en verstandelijk bij moeten worden geaccommodeerd. Wie dat allemaal tegenhoudt of wil frustreren, is bezig zichzelf knap voor de gek te houden en draagt bepaald geen kennis van heersende geschiedschrijving of is zeer gebrekkig bewust geraakt van het feit: ‘…de bevolking van dit land ongeremd sterk groeiende is en onweerlegbaar uitdijt om uiteindelijk tot een volksnatie te verworden…’.

– ’Leer wan les’. In een hotel in Singapore hebben de staatshoofden van China en Taiwan elkaar voor het eerst in de geschiedenis de hand geschud. Niet eerder was er een ontmoeting op het hoogste niveau tussen China en Taiwan, sinds de door de communisten verslagen nationalistische regering zich in 1949 op het eiland voor de Chinese kust vestigde. Zo’n zeshonderd journalisten zagen hoe de presidenten Xi Jinping en Ma Ying-Jeou breed lachend naar elkaar toe liepen, elkaar de hand schudden en poseerden voor de menigte fotografen in de hotelzaal. De historische handdruk duurde volgens de Chinese staatstelevisie 1 minuut en 10 seconden. President Xi benadrukte dat zijn land en Taiwan één familie zijn en dat “geen enkele kracht ons uit elkaar kan trekken”. President Ma sprak de hoop uit dat het conflict tussen de twee landen vervangen wordt door een vreedzame dialoog. De gesprekspartners spraken elkaar aan met “meneer”, omdat ze elkaar formeel niet als staatshoofd erkennen. Video: http://nos.nl/artikel/2067598-historische-handdruk-tussen-presidenten-taiwan-en-china.html

– Dodson. Het leek erop alsof de nieuwe bewindvoerder van NH, bij terugkeer uit het buitenland wilde zeggen: “Yu kan dansi yu dansi Piet, bika yu ne go soigi gowtu moro na ini na bigi watra fu Brokopondo…!” . Geen enkele kans. Ook niet voor Pieter Peneux om met pseudodocumenten en al, de Staat te vermurwen hem als Skalianhouder op het stuwmeer nog maar een minuut te tolereren. ‘Not a change in thought, available…! Not today and certainly not tomorrow’. De Staat, Suralco en lokale bewoners/vissers/concessionarissen, hadden al bij ontdekking van de onrechtmatige daden in de goudzoek…, het einde van het onaanvaardbare aan Skalian-gedoe op het stuwmeer reeds aangekondigd. Nu de Marowijne en Boven Saramacca nog. ‘Just for Piet cum suis to remember…’: “…wil men nu echt zien wat wetenschappers denken over de geofysische vernietiging van het Surinaams grondgebied en een regering die er nauwelijks iets aan wenst te doen of veranderen, kan volgaarne verwezen worden naar een transnationale publicatie van Oktober 2015”. Op de websites en met dank aan, © Amazon Conservation Team. This map journal was published on October 12, 2015. We are grateful to Marieke Heemskerk, and Nathalie Emanuels (SEMiF) for reviewing the content of this map journal. Do you have feedback about this map journal? Let us know what you think at: gis@amazonteam.org http://amazonteam.org/maps/suriname-gold/?appid=4fa1e9362db24fe8a47b2d8e7c1422d5&section=2

– Mis. Het moest eens misgaan met al die ‘robocops’ die in Paramaribo uit volgwagens van waarden transporten springen, alsof zij zo vanuit de planeet Mars zijn geparachuteerd. Houden wederrechtelijk het verkeer tegen en doen hun ding obstinaat en provocerend. Het ging dus op de zaterdagmorgen knap fout toen men weer zo een grap, tussen legio aantal burgers op het Veerplein, aan de kop van de Heiligenweg uithaalde. Een wapen ging af en vier burgers vielen heftig gewond neer. Het is gewoon belachelijk wat op krankzinnig uitgezochte momenten plaatsvindt, wanneer handelszaken en straten overvol staan met de bewegende en shoppende burgerij. Op de meest verkeerde momenten worden handelingen in dit land verricht. Op microniveau…, de schoonmaakster die tussen klanten de vloer veegt of dweilt. Een bakkerij staat vol met wachtende klanten en de dienstdoende personeelsleden gaan doodgewoon ijskasten vullen met pepflessen, in plaats van de klanten te helpen. En dan meer op macro niveau, de geld-/waardetransporten tussen honderden burgers of helikopters die de avondrust van Zorg en Hoop of Kwatta –overigens dichtbewoonde wijken– vernietigen door onbesuisd oefenvluchten uit te voeren. Wat een land, wat een schijnbedoelingen! Hopelijk voor een ieder, toch nog een goed en veilig weekeinde! Aan gewonden beterschap en aan nabestaanden, veel sterkte toegewenst.

Justitia Pietas Fides MMCMIX

More
articles