POS wordt populairder

Betalen via Point of Sale (POS) apparaten wordt steeds populairder in Suriname. Met POS-apparaten kunnen klanten in winkels zelf pinnen, zonder eerst naar een Automated Teller Machine (ATM) te hoeven gaan om geld te pinnen. De verwachting voor dit jaar is dat het aantal transacties via POS voor het eerst hoger is dan het aantal transacties via ATM. Dat laat Gregory Tai-Apin weten, IT-manager bij Banking Network Suriname (BNETS). Aan het eind van het jaar zullen ze pas de daadwerkelijke cijfers van transacties kunnen zien, maar als de trend zich voortzet, zullen de verwachtingen uitkomen.

BNETS beheert het interbancair netwerk in Suriname. Via campagnes proberen ze regelmatig het gebruik van POS te stimuleren en awareness te creëren over veiligheid bij het pinnen. POS heeft volgens BNETS veel voordelen. Zo hoeven klanten niet meer met veel contant geld op zak te lopen, hoeven ze niet meer in de rij te staan bij een ATM of de bank, betalen klanten precies gepast en hebben ze directe controle over hun uitgaven via de bankafschriften.

Maar ook winkeliers hebben volgens Tai-Apin voordelen van POS. Er zijn minder kosten verbonden aan het opslaan, beveiligen en transporteren van cash geld, het verhoogt de efficiënte bedrijfsvoering en er is een directe controle over de gemaakte transacties. Volgens Tai-Apin maken steeds meer winkels gebruik van POS. Sinds de lancering van BNETS in 2005, zijn er ongeveer 2000 winkels die gebruik maken van de dienst. Per jaar wordt een aantal miljoen transacties gemaakt via POS.

Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft meegewerkt aan een commercial van BNETS. De PR-afdeling van de politie laat weten dat de essentie van de samenwerking was om mensen te stimuleren om niet met groot geld op zak te lopen. Het in bezit hebben van een pinpas is veiliger, omdat daar nog een code op zit en omdat een pinpas geblokkeerd kan worden na diefstal.

Veiligheid is volgens BNETS de belangrijkste factor. Eind september mocht het bedrijf dan ook als eerste bedrijf in Suriname een ISO certificering voor Informatie Beveiliging en Business Continuïteit ontvangen. Deze certificering geeft aan dat het bedrijf veilig omgaat met informatie. Sindsdien zijn er meerdere bedrijven die de certificering hopen te ontvangen. Aan BNETS wordt gevraagd om assistentie. Volgens Tai-Apin is BNETS daar erg tevreden over. “De ISO certificering wat betreft informatie en beveiliging geeft een veilig gevoel en dat is erg belangrijk, onder andere voor het vertrouwen”, zegt Tai-Apin.

door Leanne de Munnik-

More
articles