‘Nog drie miljoen extra vluchtelingen voor eind 2016’

afp.

Naar verwachting zullen nog drie miljoen mensen voor het eind van volgend jaar naar Europa vluchten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Unie dat donderdag is vrijgegeven. Dit jaar zijn al 700.000 mensen naar Europa gevlucht voor asiel of werk.

Ook met de winter voor de deur zal de vluchtelingenstroom naar verwachting niet afnemen. De Verenigde Naties (VN) schatten dat komende winter dagelijks 5000 vluchtelingen en migranten vanuit Turkije Europa zullen binnenkomen, ondanks de verslechterende weersomstandigheden.

Wel zal het koude en natte weer de omstandigheden waaronder de vluchtelingen zullen reizen en in kampen verblijven aanzienlijk bemoeilijken, met name in Griekenland en op de Balkan.

De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN wil om de ergste nood te lenigen omgerekend bijna 90 miljoen euro doneren aan Kroatië, Griekenland, Slovenië, Servië en Macedonië. Donderdag maakte ook Zweden bekend noodsteun te gaan aanvragen om de vluchtelingenstroom te bedwingen. ,,De situatie is uiterst gespannen’’, zei de minister van Werkgelegenheid, Ylva Johansson. Voorspeld wordt dat dit jaar 190.000 asielzoekers naar Zweden komen, een verdubbeling van het record uit het begin van de jaren negentig.

Extra bewaking

Nederland heeft de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex 35 extra mensen aangeboden. De versterking van de Europese buitengrenzen heeft nu de grootste prioriteit, aldus het ministerie. ,,De landen aan de buitengrenzen van de EU zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de bewaking van hun eigen buitengrenzen. Nederland biedt deze landen hulp, maar deze landen moeten ook zelf de handen uit de mouwen steken om te voorkomen dat mensen ongeregistreerd de EU inreizen.’’

“We kunnen niet achterover leunen en zo het einde van Schengen inluiden”, zei de verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff over het versterken van de buitengrenzen.

Verdelen

Nederland wil dat alle asielaanvragen evenredig over de landen worden verdeeld en dus niet alleen de asielaanvragen gedaan in landen als Griekenland en Italië. ,,Hiermee voorkomen we dat asielzoekers ongecontroleerd doorreizen naar een ander land”, lichtte Dijkhoff toe.

More
articles