LVV wil voedselzekerheid garanderen

(Foto: Johan de Randamie).

In verband met de financiële problemen in het land en de dalende prijzen in de mijnbouwsector, is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), gestart met het verstrekken van landbouwpakketten aan coöperaties ter ondersteuning van de tuinbouwsector (groenten, fruit en rijst). Vandaag kwamen de coöperaties van Para, Wanica, Kwarasan en Phedra, in aanmerking voor een pakket ter waarde van SRD 400. Minister Suresh Algoe van LVV schat dat zeker meer dan 200 mensen voorzien kunnen worden van deze pakketten Dit zal een stimulans zijn voor de landbouwers om gemotiveerd te blijven en verder te gaan in deze sector. “Nu wordt er weinig verdiend in de mijnbouwsector, maar dat wil niet zeggen dat de regering de agrarische sector zal verwaarlozen. De focus is vooral gericht op de tuinbouwsector, waaronder groente en fruit. Met rijst gaat het nu wel goed in Nickerie en Saramacca”, aldus Algoe. In de pakketten zitten verschillende items, zoals bactericide, mest, bladbemesting en organische mest. Binnenkort zullen ook Para, Brokopondo Marowijne en de overige districten, aan bod komen voor een pakket.

Dalen en stijgen productie

Volgens Algoe wijzen recente statistieken uit, dat er bij bepaalde gewassen landelijk een stijging in de productie heeft plaatsgevonden. Paprika, sla en tomaat doen het goed op de markt.

De productie van bladgroente als kaipoi en kailan is ook gestegen, terwijl de productie en de prijs van banaan een beetje gedaald is. “Dit komt door verschillende factoren. Eén daarvan is de bladziekte.” Bij de pepersoorten daalt de atjoema productie, terwijl die van madam jeanette stijgt. De minister merkt op dat vele boeren gezien de droogte niet hebben geplant, omdat hun waterhuishouding niet in orde is. Hij vraagt daarom aan alle boeren om hun waterreservoir te regelen, zodat zij optimaal water hebben en niet afhankelijk zijn van de regenval.

Export

Algoe gaf aan, dat de export beter kan. Maar er zijn enkele zaken waaraan voldaan moet worden, welke niet altijd haalbaar zijn. Voor de export richting Nederland en de Caricom-landen, moeten er bijvoorbeeld contracten voor een heel jaar getekend worden.

Nederland en de Caricom-landen willen de zekerheid van de producten. “In het contract staat ‘het hele jaar door leveren’ en dat kan nog niet getekend worden, omdat wij in Suriname nog afhankelijk zijn van het klimaat. Vandaar dat LVV vorig jaar is gestart met het stimuleren van kassenteelt. Dat is ook een investering, maar gaat redelijk”, zegt Algoe. Kassenteelt kan de export van paprika, tomaat en sla stimuleren; producten waar in de Caricom-landen een grote vraag naar is.

-door Kimberley Fräser-

More
articles