Polikliniek Verslavingszorg gaat voor preventiebeleid

Vorig jaar veranderde het Bureau Alcohol en Drugs (BAD), onderdeel van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), in een Polikliniek voor Verslavingszorg voor de behandeling van alcohol- en drugsverslavingen. Voor die tijd was het PCS alleen belast met educatie over alcohol en drugs, nu verleent men zorg aan personen met een alcohol- of drugsverslaving. Momenteel is men bezig met een verandering van het beleid. Behalve dat personen zich kunnen aanmelden voor behandeling, is de kliniek ook druk bezig met het creëren van een preventiebeleid. Men zet zich nu ook al in voor preventie, maar men werkt toe naar een uitgebreider preventief beleid. Daardoor zullen mensen al worden bereikt, voordat ze uit zichzelf naar de kliniek stappen.

Dat zegt Sabrina Rootharam, hoofd van de detoxkliniek van het PCS, in een vraaggesprek met De West. Sinds de verandering van vorig jaar is de polikliniek op een andere manier te werk gegaan. Behalve het verzorgen van educatie, verleent  men nu zorg aan personen met alcohol- en drugsverslavingen. De polikliniek werkt nu onder andere met een psychiater, een psycholoog en een arts. Ook verzorgt men individuele- en groepsgesprekken en wordt nazorg verleend. Sinds de verandering vorig jaar werkt men met het Bio psychosociaal model.

Met dat wetenschappelijk onderbouwde model onderzoekt men door middel van gesprekken de mogelijke oorzaken van de verslaving in biologische, psychische en sociale factoren bij de betreffende persoon. De kliniek heeft plaats om 35 personen te behandelen, waaronder twaalf vrouwen en 23 mannen. Momenteel worden zestien personen behandeld, onder wie alleen mannen. Vrouwen melden zich volgens Rootharam minder snel aan, omdat ze meer relatiegebonden zijn dan mannen. De gemiddelde leeftijd van de personen die zich aanmelden, ligt tussen de 40 en de 50 jaar. Rootharam legt uit dat drugsgebruik verschillende negatieve gevolgen kan hebben, zoals het ontwrichten van sociale contacten en het ondervinden van gezondheidskwalen. Hoge bloeddruk, diabetes en hartproblemen, zijn geen zeldzame gevolgen van drugsgebruik. Over de invulling van het toekomstige, uitgebreidere preventiebeleid zijn ze nog aan het brainstormen, laat Rootharam weten. “We willen in elk geval de bewustwording over het onderwerp verhogen, bijvoorbeeld door middel van folders”, merkt ze op. Op dit moment doen ze al aan preventie door middel van voorlichting op scholen, werkplekken en op tv.

More
articles