Kwikuitstoot in Suriname neemt toe

Stanley Malone, program manager bij de Conservation Foundation (SCF) zegt, dat het kwikgehalte in de binnenstad van Paramaribo zo ernstig is, dat het zes maal erger is dan de meest vervuilde stad in China. Uit onderzoek door ingenieur Dennis Wip van de Anton de Kom Universiteit is gebleken, dat dit steeds erger wordt. Het kwikgehalte staat hoog aan de Dokter Sophie Redmonstraat, de Wilhelminastraat en bij de Energie Bedrijven Suriname. Volgens Malone is Suriname zich er nog niet van bewust wat voor nadelige gevolgen dit met zich meebrengt. Twee jaar terug heeft Wip tijdens een seminar aangegeven, dat er op bepaalde momenten in de binnenstad een concentratie van zevenduizend tot achtduizend nanogram kwik per kubieke meter lucht werd gemeten. Dit is ruim zeven keer hoger dan de door Wereldgezondheidsorganisatie gehanteerde vorm. “Kwik kan je niet stoppen, omdat het in elke bodemtype voorkomt, maar het schadelijke type kan wel teruggebracht worden. Dat kan langzaam maar zeker”, aldus Malone. Natali Pahalwakan-Emauels van de Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMiF) zegt, dat het inademen van te veel kwik kan leiden tot geboorteafwijkingen.

NO Kwik Week

Hennah Draaibaar van The Back Lot zegt, dat er nog geen goede milieuwet is, waarbij de overheidsinstanties de mogelijkheid kunnen krijgen om de situatie in de hand te houden. Daarom heeft The Back Lot vandaag een persconferentie gehouden op haar kantoor om een bewustwordingscampagne van kwik te voeren om dit vraagstuk onder de aandacht van de Surinaamse gemeenschap te brengen. The Back Lot wil vooral de jongeren bewust maken. Draaibaar benadrukte, dat het slechts een bewustwordingscampagne is en geen voorlichtingscampagne. De No Kwik Week wordt mogelijk gemaakt door de organisaties SCF, World Wildlife Fund (WWF), Small Grants Programme (SGP) en SEMiF, de Nederlandse ambassade en de Rotary Club. “Deze organisaties hebben een bijdrage geleverd van $165.000 om de campagne te voeren”, laat Aiisha Esseboom, campagne manager van The Back Lot weten. Daarnaast dragen ook bedrijven als Suralco, Para Springs, BOG, Parbo en AdeKUS bij aan deze campagne. Een van de doelen is om te laten zien dat je kwik niet wilt. Tijdens de No Kwik Week zal ook op verschillende scholen, kinderen spelenderwijs op de gevaren van kwik worden gewezen. De Rotary Club heeft 1000 T-shirts ter beschikking gesteld.

No Kwik Wandelrally

Ter afsluiting van de No Kwik Week is er een wandelrally georganiseerd. Deze vindt plaats op zaterdag, 7 november. De educatieve wandelrally speurtocht vindt plaats in de binnenstad van Paramaribo en wordt georganiseerd in samenwerking met de kunstenaars Kim Sontosoemarto, George Struikelblok en Christiaan Jansen. Deze kunstenaars zullen ervoor zorgen dat verschillende interactieve kunstobjecten worden ontworpen, die oplichten in het donker en zichtbaar maken waar kwik zich allemaal bevindt. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zal na zijn toespraak over de kwikproblematiek in ons land, het startsein geven van de speurtocht, welke vanaf de Palmentuin begint. Deelname aan deze wandelrally is mogelijk bij aankoop van het No kwik T-shirt voor SRD 10.

door Kimberley Fräser

More
articles