Justitia Pietas Fides MMCMII

– Kwik. De Surinaamse Bank neemt temidden van de Nationale Kunstbeurs het initiatief om de samenleving en de goudindustrie in het bijzonder erop te wijzen, kwikgebruik per ommegaand te elimineren.

– Vlucht. Een man van zwaar misdrijf verdacht, wordt na sommatie zich over te geven beschoten en in de bil geraakt. Zet de vlucht voort en springt in een rivier. Hij brengt die handeling er niet levend vanaf.

– GVO. Het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) naar de handel en wandel van EBS-directieleden neemt gerede aanvang. Vele getuigen worden t.z.t. in ieder geval opgeroepen. Zo kan het ook zijn, dat er zaken tijdens het GVO naar voren springen die de inverzekeringstelling van nog meer verdachten wettigt. Er worden hier en daar al weken de nodige namen geventileerd.

– Spies II. De Nederlandse Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie erkent dat er fouten zijn gemaakt in de zaak van politiemol Mark M. die eind september werd gearresteerd. De 28-jarige man uit Weert werkte in een vertrouwensfunctie, terwijl hij nog niet aan de vastgelegde screening-vereisten voldeed. Hij kwam hierdoor in het bezit van autorisaties die ook niet tijdig werden ingetrokken en waarmee hij in een later stadium op grote schaal en jarenlang politie-informatie kon blijven inzien.

– Plek. Hij ontkent zelf er iets mee te maken te hebben. Het invullen van de vacature op het hoogste niveau van de Centrale Bank van Suriname, is dus niets voor Raghoebarsing. Maar waarom verschijnt dan zijn Curriculum Vitae (CV) tot in de puntjes in een ochtendblad? ‘For those to know…, for the community to find out’.

– ‘Comedy’. De mensen die beweren, dat Peneux dictatoriaal in handelen is gebleken…, hebben het niet door of goed begrepen. Er zijn zaken die serieus moeten worden aangepakt en weer andere horen in Theater Thalia thuis. Bij Peneux weet men vaker niet waar het omgaat? Misschien moet hij gewoon herinnerd worden, aan de opmerkingen van ‘zijn baas’ op het moment van de beëdiging in het NIS. “Thalia or seriousness?”. Men hoeft er alleen maar naar te kijken en te determineren wat er didactisch speelt.

– Badr. ‘A man teki wan waka’. Vrees voor vlucht…? Inderdaad had het openbaar ministerie dat allemaal ambtshalve ook. Maar toch nam Badr Hari, ondanks vonnis van donderdag jl. een ‘hebi wakka’ richting Marokko. Met een zakenjet!

– Onvermijdelijk. De Amerikaanse president Barack Obama stuurt een kleine groep speciale eenheden naar Noord-Syrië. Ze zullen zich voornamelijk gaan bezighouden met het adviseren van de Koerdische rebellen in de strijd tegen IS. Dat is vrijdag in Washington meegedeeld. De eerste taak van de speciale eenheden is om in Syrië te onderzoeken met welke groep Koerdische rebellen het beste kan worden samengewerkt. Om IS verder aan te pakken, sturen de VS met goedkeuring van Obama ook A-10- en F-15-gevechtsvliegtuigen naar de basis Incirlik in Turkije. Ook Jordanië en Libanon krijgen meer militaire steun. Deze landen worden door de VS voorzien van inlichtingen die nodig zijn om luchtaanvallen op IS uit te voeren. Verder komt er overleg met de Iraakse minister-president Haider al-Abadi over de aanpak van de terroristen van IS.

– Bellen. In Amsterdam is een belwinkel op last van de gemeente gesloten nadat de politie er in de kelder diverse jonge meisjes aantrof die onder behandeling stonden van een nabijgelegen Leger des Heils-zorginstelling. Ook dreigde de eigenaar van de phone-shop minderjarige inbrekers in brand te steken. De man is aangehouden. Dat staat in het sluitingsbevel dat de gemeente heeft geopenbaard. Op 17 september trad de politie het pand binnen en trof daar vijf jonge meisjes aan in aanwezigheid van de 33-jarige eigenaar van GTS Smartfoon Repair in Nieuw-West. In de kelder was een ruimte gebouwd met een douchecel. Er lagen matrassen, verder was de vloer bezaaid met kleding waaronder lingerie. Over het lot van de meisjes is niets bekend maar de politie zag toen volgens een zegsman geen aanleiding om de verdachte aan te houden. Wel is de zedenpolitie op de hoogte gebracht van de zaak.Begin oktober moest de politie opnieuw naar de belwinkel omdat er een melding kwam dat de van oorsprong Nigeriaanse eigenaar een meisje achterna zat met een jerrycan benzine. De jongedame zou zijn telefoon hebben gestolen, waarop hij haar met de brandbare vloeistof achtervolgde terwijl hij in bezit was van een aansteker. De jerrycan werd in beslag genomen, dit keer was er wel genoeg reden om de man te arresteren. Hij zat een nachtje vast en hem wordt nu poging tot doodslag verweten. Op 15 oktober was het weer raak. De politie was op zoek naar een vermist meisje, en vond het kind onder een hoop kleding in de kelder van de belwinkel. De eerder verdachte eigenaar van de winkel werd opnieuw meegenomen omdat hij ervan verdacht wordt het kind te hebben onttrokken aan het ouderlijk gezag. De man zit nog steeds vast.

– Zorgen en geruchten. Allerlei winkeliers in paniek en de valutahandel op tilt. Heeft weinig of niets met de uit de klauwen gelopen illegaliteit in ParamariboNoord te maken, maar eerder met vermeende koersontwikkelingen. In het weekeind zou er iets gaan gebeuren. Wat…, weet niemand precies. Zo ook met de vele problemen in het land die om oplossingen vragen en dan schreeuwen, maar waar geen bal aan wordt gedaan. Geheim? Alles gebeurt nu in het geniep. Ook de belangen van de Suralco-werkers en de mensen/bedrijven daarvan afhankelijk. Geniepig en corrupt! ‘Changes have to come…, tomorrow if we all can do it rationally’

Justitia Pietas Fides MMCMII

More
articles