Rosebel bespreekt afvloeiing persoonlijk met werknemers

De directie van Rosebel Gold Mines N.V. (RGM) heeft besloten om de meer dan 150 werknemers die binnenkort worden afgevloeid, individueel te spreken over het sociaal plan dat is ontwikkeld. Het bedrijf heeft SRD 10.000 gereserveerd voor elke werknemer op de lijst van afvloeiing die het aanbod in eerste instantie accepteert. De top van het bedrijf heeft besloten de werknemers op deze manier te benaderen nadat wekenlange onderhandelingen met de vakbond, de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO), niet hebben geleid tot overeenstemming over de afvloeiingsregeling. Als deze poging niet tot het gewenste resultaat leidt, dan zal de RGM-directie zich wenden tot de Ontslagcommissie.

‘Thans gaat Rosebel over tot het voeren van individuele gesprekken met de betreffende werknemers om te geraken tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Degenen die het aanbod in eerste instantie accepteren, ontvangen een lump sum van netto SRD 10.000’, aldus de afdeling PR & Communicatie RGM in een persbericht.

Werknemers die naar huis moeten, worden deze week al uitgenodigd. De inkrimping zal circa 10 procent van het personeel treffen. De leiding van het bedrijf acht deze personeelsinkrimping noodzakelijk uit bedrijfseconomische overwegingen om de verdere continuïteit van het bedrijf te garanderen. Een scherpe daling van de internationale goudprijs, hogere productiekosten en een lagere goudproductie, zouden de doorslag hebben gegeven nadat eerdere bezuinigingsmaatregelen niet afdoende zijn gebleken.

Het bestuur van de RGWO kan zich niet terugvinden in het plan om werknemers gedwongen naar huis te sturen. Directie en bond waren aan het onderhandelen geslagen nadat het personeel begin deze maand onstuimig had gereageerd op de aankomende inkrimping. De directie had de bond op 30 september formeel geïnformeerd. Bij deze besprekingen heeft het management van Rosebel het sociaal plan gepresenteerd aan de bond. Initieel had Rosebel het bedrag van SRD 9,7 miljoen gereserveerd voor de uitvoering van het sociaal plan. Naar aanleiding van gesprekken met de bond is dit bedrag verhoogd naar circa SRD 12 miljoen.

De bedrijfsleiding vindt dit bedrag goed en aantrekkelijk genoeg. Zij zegt teleurgesteld te zijn dat ondanks dit alles, er geen overeenstemming is bereikt met de vakbond.

‘Het sociaal plan is opgesteld met inachtneming van de huidige financiële omstandigheden van het bedrijf, waarbij tevens rekening is gehouden met de belangen van de werknemers.

In het sociaal plan is opgenomen een ontslagvergoeding, vastgesteld op basis van onder andere leeftijd, het aantal dienstjaren en een correctiefactor die afhankelijk is van de leeftijd van de werknemer. Tevens zijn meegenomen de kerstbonus, vakantiegeld en kinderbijslag, proportioneel tot en met 31 oktober 2015. Verder zal het basissalaris van desbetreffende werknemers worden doorbetaald tot en met 15 december 2015’, schrijft de RGM- publiciteitsdienst verder.

De betreffende werknemers behouden daarnaast de aanspraak op ziektekostenverzekering tot en met 30 april 2016, waarbij tevens de werknemersbijdrage over de gehele periode zal worden betaald door Rosebel. Het bedrijf zal verder het werknemers- en werkgeversdeel van het Assuria spaarplan, tot en met 15 december 2015, voor betreffende werknemers storten.

More
articles