Boek over de Javaanse keuken

Eethuizen met Javaans-Surinaams eten, veelal te herkennen aan het woord ‘warung’ en de uithang van de Surinaamse vlag, maken sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw deel uit van het Nederlands straatbeeld. Dit is te danken aan de Surinamers van Javaanse afkomst, die ten tijde van de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 deelnamen aan de massale migratie naar Nederland. Hier zetten zij deze vorm van broodwinning, waar ze in Suriname bekend om zijn, voort. Ruim veertig jaar later worden deze warungs belicht in het kader van een project dat de tastbare sporen van aanwezigheid van Javaanse Surinamers vastlegt. Twintig verhalende portretten van warungondernemers en recepten van hun gerechten, bieden in deze publicatie letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van hun warung.

In het kader van 125 jaar Javaanse Immigratie zal het Nationaal Archief Suriname (NAS) in samenwerking met de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (Stichji), de afdeling Cultuurstudies van het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) een boekpresentatie organiseren met als titel:

‘Saoto, berkat en dawet

Een kijkje in de keuken van Javaans-Surinaamse warungs’

De presentatie vindt plaats op vrijdag 13 november en wordt verzorgd door mevrouw Hariëtte Mingoen. De co-auteur van dit boek is Lisa Djasmadi. Matte Soemopawiro heeft de fotografie verzorgd.

Hariëtte Mingoen is ontwikkelingssocioloog. Zij zet zich al jaren in voor sociale doelen, waarvoor zij in 2001 een koninklijke onderscheiding kreeg. Zij is tevens voorzitter van Stichji, waarbij zij projecten initieert die gericht zijn op het vastleggen van het erfgoed van Javaanse Surinamers. Eerdere publicaties waaraan Hariëtte Mingoen heeft meegewerkt als co-auteur zijn: ‘Stille passanten, Levensverhalen van Javaans-Surinaamse ouderen in Nederland’ en ‘Migratie en cultureel erfgoed, verhalen van Javanen in Suriname, Indonesië en Nederland’.

More
articles