Meer dan 100 doden bij zware aardbeving in Pakistan

Pakistan is vanmorgen getroffen door een zware aardbeving. De beving, met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter, werd ook gevoeld in India en Afghanistan. Duidden de eerste schattingen op ongeveer 40 doden, volgens de Volkskrant iets later op de dag was het dodental zeker meer dan 100. Persbeureau Reuters schatte zelfs meer dan 135.

De meeste slachtoffers, 102, zijn tot dusver in het noordwesten van Pakistan gevonden. Vooral in de provincie Khyber Pakhtunkhwa en de stammenregio’s bij de Afghaanse grens vielen veel doden. Tientallen huizen bezweken onder de kracht van de beving. In het Indiase deel van Kashmir vielen nog eens drie doden.

Meer dan 400 mensen in de getroffen Pakistaanse gebieden raakten gewond. De ziekenhuizen stromen vol met gewonden en moeten noodgedwongen medische hulp verlenen buiten het gebouw. Ook in Afghanistan zijn de gevolgen desastreus. Het dodental staat daar inmiddels op 33.

In de Afghaanse provincie Takhar kwamen twaalf leerlingen van een meisjesschool om het leven.

Ze werden vertrapt tijdens de paniek die ontstond tijdens het verlaten van het gebouw, meldde een woordvoerder van het provinciebestuur. Dertig andere meisjes zijn naar een ziekenhuis gebracht. Naar verwachting zal het dodental blijven oplopen naar mate er meer bekend wordt over de schade die de aardbeving heeft aangericht. Informatie over slachtoffers komt maar mondjesmaat naar buiten omdat de communicatielijnen door de aardbeving niet meer werken.

Hulpverlening
Grote delen van de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar de aardbeving bijna een minuut werd gevoeld, zitten zonder stroom. Huizen schudden op hun grondvesten, muren barstten en auto’s rolden door de straten. In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad vluchtten mensen de straat op toen muren van gebouwen begonnen te schommelen. De Pakis-taanse premier Nawaz Sharif heeft de autoriteiten opgeroepen alle mogelijke middelen in te zetten om slachtoffers te helpen. Het Pakistaanse leger heeft inmiddels militairen naar de getroffen gebieden ge-stuurd. De Afghaanse regering komt later maandag in spoedzitting bijeen.

Regeringsleider Abdullah Abdullah sprak op Twitter van de ‘zwaarste aardbeving in de afgelopen decennia’. Ook in India werd de aardbeving gevoeld: in New Delhi liepen grote gebouwen leeg bij de eerste trillingen. Over verdere schade of slachtoffers in India is nog niets bekend. De Indiase premier Narendra Modi kondigde op Twitter aan klaar te staan om hulp te verlenen, ook aan Afghanistan en Pakistan.

Seismisch actief gebied
Het epicentrum van de beving lag in een afgelegen gedeelte van het Afghaanse Hindu Kush-gebergte in de provincie Badakhshan. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS vond de beving plaats op een diepte van 213 kilometer. De bergachtige Zuid-Aziatische regio staat bekend als een seismisch actief gebied. Ongeveer 60 procent van het Indiase landoppervlak is gevoelig voor aardbevingen, volgens de autoriteiten, het gevolg van botsingen tussen het Indiase subcontinent en de Euraziatische landmassa. Tien jaar geleden, op 8 oktober 2005, werd Pakistan getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6. Toen kwamen ongeveer 75 duizend mensen om het leven. Door een sterke beving in Nepal in april dit jaar, de meest krachtige in dit land sinds 1934, kwamen meer dan 9.000 mensen om het leven. Nog eens 900 duizend raakten ontheemd.

More
articles