Calvin Tjong Tjin Joe pakt vijfde jeugdschaaktitel

Calvin Tjong Tjin Joe is ook dit jaar jeugdschaak-kampioen van Suriname geworden. Het 17 ja-rige schaaktalent wist zondag na 7 gespeelde rondes de volle 100% score te halen. Met dit kampioenschap is hij voor de vijfde achter-eenvolgende jaar jeugdkampioen van Suri-name. Het Nationaal jeugdkampioenschap is een toernooi voor schakers onder de 20 jaar.
Tjon Tjin Joe’s naaste concurrenten waren allen spelers van de schaakvereniging Rukh-mania, namelijk Manish Ramjiawan, Pièrre Chang en Vickey Ramdat Tewarie.
In totaal hebben 37 schakers meegedaan aan dit toernooi. U-10 kampioen Victoria Kaslan, U-12 kampioen Alessandro Bronne, U-14 kampioen Shiva Kalka en U-16 kampioen Ce-dric Prade waren ook van de partij.
Manish Ramjiawan die voor de laatste keer mocht deelnemen aan het jeugdkampioenschap werd net als in 2014 wederom semi-kampioen. Ramjiawan wist 5,5 punten te scoren. Chang, Vickey Ramdat Tewarie en Prade scoorden elk 5 punten waardoor ze op een gedeelde derde plaats eindigden. Na het toepassen van tiebreak regels kwam Chang in aanmerking voor de derde plek, Ramdat Tewarie eindigde op de vierde plaats en Pra-de moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Prade is eerder dit jaar kampioen ge-worden in de U-16 leeftijdsklasse. U-12 kampioen Bronne was voor dit toernooi in top-vorm en eindigde verrassend als zesde.
Simultaan met het U-20 kampioenschap werd een upper 20 en upper 30 toernooi gehou-den. Er hadden zich respectievelijk 5 om 7 schakers aangemeld waardoor ze met zijn allen in 1 grote poule zijn geplaatst. Na 5 spannende ronden wist de voorzitter van de
Surinaamse Schaakbond, Frank Lo Kim Lin, met de eer te strijken in de upper 30 class. In de upper 20 class werd Suradj Hanoeman
Bij de afsluiting bracht Lo Kim Lin een speciale huldiging uit aan 3 schakers die titels hadden behaald bij de Centraal Amerikaanse en Caribische Jeugdkampioenschappen (CAC) op Trinidad in augustus dit jaar. Het betrof Calvin Tjong Tjin Joe die semi-kampioen werd in de U-18 klasse en daarmee ook de FM (Fi-de Master) titel behaalde. Met deze FM-titel is Calvin Surinaamse jongste FM. Zijn zusje Kaithlyn Tjong Tjin Joe werd in de dames U-14 klasse kampioen en zij behaalde hiermee de WFM (Women’s Fide Master) titel. Kaith-lyn is eveneens Surinaamse jongste WFM.
Victoria Kaslan kwam uit in de U-10 meisjes klasse en eindigde op de derde plaats. Ze verkreeg hiermee de WCM (Women’s Can-didate Master) titel. Victoria is de jongste schaakster in Suriname met een titel.
De SSB-voorzitter stelde ook het team voor dat deel zal nemen aan de Consude Games in Paraguay. In december zullen 2 jongens en 2 meisjes van onder de 14 worden afge-vaar-digd om Suriname bij het schaken te vertegenwoordigen. Het team bestaat uit: Kaise Oneil, Nehemia Wee Wee, Kaithlyn Tjong Tjin Joe en Catherine Kaslan.
De Surinaamse Schaakbond is zeer tevreden met het resultaat dat behaald is op het CAC Chess toernooi en zal haar intensieve trai-ningsprogramma onverkort voortzetten met de ondersteuning van de Cubaanse trainers alsook met de hulp van sponsoren.
Bij dit toernooi kon gerekend worden op de ondersteuning van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Assuria en Basic One.