Vaccinatie helpt polio voorkomen

foto: Regilio Derby

In het kader van Wereld Polio Dag, zegt de directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg, BOG, Lesley Resida, dat er goede sanitaire voorzieningen, waaronder ook goede handhygiëne, nodig zijn om polio te voorkomen. Vandaag werd gevierd dat Suriname al 35 jaar poliovrij is, maar toch blijft er een klein risico bestaan als de vaccinatiedekking niet verhoogd wordt naar ministens 95 procent. Polio of kinderverlamming wordt veroorzaakt door een heel besmettelijk virus, welke voorkomt bij kinderen onder de vijf jaar. Daarom is er vandaag ook gestart met een nieuw vaccin om polio uit te roeien. Volgens Resida heeft vaccinatie ervoor gezorgd, dat kinderen beschermd zijn gebleven. De nieuwe vaccinatie werd vandaag gegeven aan vijf baby’s in het ’s Lands Hospitaal.

Het ’s Lands zorgt thans ervoor dat er genoeg voorlichting en begeleiding aan de ouders wordt gegeven.

Sinds 1988 is het aantal gevallen van polio wereldwijd met 99 procent gedaald, van 350.000 naar 359 gevallen in 2014. Maar om deze ziekte totaal uit te roeien, heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie, (WHO) met ondersteuning van de PAHO en UNICEF, een polio eliminatieplan opgesteld, welke uitgevoerd wordt door het Nationaal Immunisatie Programma van het BOG. In 2016 zal definitief overgestapt worden naar dit programma. Dit plan heeft als slogan: ‘Al 35 geen polio, Suriname, dat houden wij zo!’. Hierbij roept de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, vooral de ouders en verzorgers op, om ervoor te zorgen dat hun kinderen op tijd en volledig gevaccineerd worden waardoor het volledig beschermd is.

Een van de vereisten van het polio eliminatie plan is, dat elk land voor eind van 2015, het Inactief Polio Vaccin (IPV) opgenomen moet hebben in het nationaal vaccinatie schema. In Suriname wordt tot nu toe uitsluitend gevaccineerd met het Oraal Polio Vaccin (OPV), dat in de vorm van een druppeltje via de mond aan de kinderen wordt gegeven. Elke baby die de leeftijd van twee maanden heeft bereikt, moet tegen polio gevaccineerd worden op het consultatiebureau.

door Kimberley Fräser

More
articles