Het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS Plus) krijgt een nieuwe basketbalkampioen. Titel-verdediger SLM werd gisteren onaangenaam verrast door vooral het enthou-siasme van de SWM. De waterleveran-cier, die er na twaalf jaren weer bij is, trok met 55-47 aan het langste eind in de laatste wedstrijd van de kwartfinale.
Opgezweept door haar uitbundige aanhang kende de SWM een flitsende start. Na vijf minuten basketbal stond het 9-0 en dwong het de titelhouder te vluchten in een time-out.
“G’in p’kin so watra” leek wel de toverspreuk van de avond, want zolang de SWM-band dit deuntje zong, leek de ploeg op het veld vleugels te krijgen.
Toen de band in de derde quarter aan haar break toe was, en zo dan ook niets te horen bracht, viel de energie bij zo-wel de spelers als hun publiek terug.
SLM zag zo kans een verschil van 15 punten (32-17) tot 37-34 in te lopen.
Maar toen liet de muzikale begeleiding van de SWM weer van zich horen, en zo ook de achterban en de spelers. De SLM moest met lede ogen toezien hoe hun vlucht naar prolongatie werd geannuleerd.
Vincent van Engel (16 punten) en Forgild Krak (11) waren de grote mannen bij SWM. Brian Davids, die vo-rig jaar in de finale nog schitterde, moest keihard werken voor zijn 21 punten. Grego-ry Weidum, die evenals Da-vids en Rachid Sylbing, een glansrol had in de gewonnen finale, kwam na 8 punten in de eerste quarter tot een totaal van elf punten, terwijl Sijlbing vanwege een blessure niet eens aan basketballen toe kwam. De volgende horde voor wat mis-schien een SWM sprookje kan worden is de EBS, de nummer 3 van 2014.
De EBS plaatste zich nog net voor de volgende ronde, die zondag wordt afgewerkt. Fernandes werd met 55-43 verslagen.
De Centrale Bank van Suriname had te-gen het SZV heel even een harde noot te kraken, maar na een ruststand van 21-9 werd het 52-30.
Staatsolie was na een ruststand van 33-11 uiteindelijk met 56-22 een maatje te groot voor Telesur.
Staatsolie treft zondag CBvS in de hoop zich voor haar derde finale op rij te plaatsen. De vorige twee keer moest de olie maatschappij genoegen nemen met de twee plaats.