– BDO. Het internationale accountantskantoor BDO heeft afstand genomen van de berichtgeving rond ‘het lek’ van rapportages ter zake de Energie Bedrijven Suriname. Hoewel een aantal assembléeleden, over die distantiëring ‘twijfels’ weet te uiten. http://www.loopsuriname.com/node/31048
– Druk. Duidelijk dat er op de waarde van de Surinaamse Dollar ongerede druk wordt uitgeoefend en dat het uitblijven van interventies, desastreuze gevolgen kan gaan hebben. Temeer er woordelijk werd bevestigd, dat ook monetaire financiering een niet langer te mijden optiemodeverschijnsel was, werd ofwel terdege is.
– SBB. Nog zo een accountantsrapportage die de oprechte Surinamer in megavertwijfeling brengt. Bij de stichting die over bosbeheer zou moeten gaan, werd knap gestoeid, dikbuikig vet gevreten en genoegzaam gedronken, door een scala aan directieleden en hun subalterne. ‘Oto bem bai leki santi…!’. Wie zei dat dit medium, het bij het verkeerde eind had toen al in 2010 werd geconstateerd, dat men het volksvermogen aan het vernietigen was? Oké dan!
– Decoratie. In tegenstelling tot BUZA is het Nationaal Leger en ook het Ministerie van Defensie, erg ingenomen met de inzet van de USA in Suriname. En mocht de militaire vertegenwoordiger terugzien op een vruchtbare tijd en het nodige aan onderscheidingen ontvangen. Opvallend, dat die superlatieven de scheidende ambassadeur Anaya niet ten deel vielen. Eerder iets geheel anders genoteerd.
– Brand. Huisbranden wederom maximaal geregistreerd, geven ernstig te denken en werden mensen ongelukkigerwijs dakloos gemaakt.
– Smoezen. Wijselijk werd weer gebruik gemaakt, door een aantal ondernemingen dat wanstaltig en dus geheel niet presteerde. De waterleidingbedrijven en minstens een kabeltelevisie providor, doken in een verhaal, dat het allemaal aan de storingen bij de EBS kwam te liggen. Intertwined gesmoes.
– Inside. Inderdaad brak men de burelen van het districtcommissariaat open te Onverwacht en kon de bewaking knevelarij ervaren. Brandkasten weggerukt en burgergegevens van/uit het CBB-filiaal, de straat opgedragen. Het is weer prachtig. Ging het om geld of om paspoorten? Veiligheid van burgergegevens is al niet in orde. Laat staan de rest.
– Krantenkop van de week: “Desi over het leven en Dew over de doden, in samenhang…”. Kernachtiger kan het eigenlijk niet.
– ‘A no mi’. De voorganger van Sieglien Burleson op Handel & ‘niets’, wilde de samenleving bij verplicht aftaaien nog even verklappen, dat hij geen middelen had om zijn zaken te volvoeren. En dan de verkiezingen er dwars doorheen of de periode die men hem had vergund ministertje te spelen…? ‘Yere no, suku wan helpi papa…, papi! Het is voorbij en schluss. Moro e sa doro’.
– Adieu DGM-BinZa. Na in 2000 binnen het ministerie te zijn aangetreden en langdurig in de waarneming bestuursadministratieve zaken te hebben moeten doen/plegen…, is Adjai Moensi per dinsdag jl. bedankt als algemeen directeur op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Mag nog een aantal zaken, de afgelopen verkiezingen rakende afronden en dan volledig plek maken voor een vrouw, die in de opvolging is aangekondigd. Voor Adjai moesten ook andere onderdirecteuren, waaronder Samiadi, het veld ruimen. Binnenlandse Zaken is dus terug bij af en heeft een waarnemend DGM, aangetekend toegewezen gekregen.
– 48. Acht en veertig was de advocaat en ex-minister nog maar, toen hij werd ontvoerd en op gruwelijke wijze vermoord, door de misdaad gezeteld in het Fort Zeelandia. Mr. Eddy Hoost, een veelbelovend talent werd door geheel ontspoorden van het leven beroofd. Er werd op de stoel van de Schepper plaatsgenomen en ‘grat hari’ beslist, dat weer 15 burgers en ingezetenen, over de kling moesten worden gejaagd. Bij meervoudig geluk voor de moordenaars, had het dd. 08 December 1982, misschien wel op de gewenste 22 lijken kunnen uitkomen. Voor de moordenaars en hun ophitsers/uitlokkers, moest er een daad worden gesteld? Volksrumoer moest de kop worden ingedrukt? Een pseudorevolutionaire krankzinnigheid door zwakzinnigen uitgevoerd en op Grenada en in Havanna, sterk veroordeeld. Bij leven zou Eddy Hoost…, op 21 Oktober 2015, niet minder dan 81 jaar zijn geworden.
– Elections. Niet alleen Somohardjo verwacht binnen niet al te lange tijd, de nu reeds gewenste algemene en geheime verkiezingen. Alles wijst erop, dat ook de huidige ‘machthebbers’ genoegzaam weten wat onweerlegbaar eraan staat te komen. Men heeft willen springen, dansen en huppelen, maar de tak brak af van de broze boom en kwam met de te zware belading en al, in het water terecht. Kijken wie blijven drijven en welke mieren de oeverwal niet zullen halen.
– EBS. Het energiebedrijf heeft dezer dagen niet alleen te maken met een fysieke kabelstoring, maar ook met van die figuren welke “kabel” waren met mekaar en delen van het volksvermogen aan elkander toespeelden. Ongehoord wat er onder een regering Bouterse – I werd gepresteerd/geflikt. Er was voor gewaarschuwd om met de fikken af te blijven van het volksvermogen. Maar wie gaf ook het primaire en goede voorbeeld ‘…in the land of plenty…’? Juist ja, de ‘primus himself’.
– SCHIPHOL – De Koninklijke Marechaussee heeft begin augustus 550 kilo cocaïne gevonden bij een douanecontrole op Schiphol. Tijdens het onderzoek naar aanleiding van de vondst is een kleine twee maanden later nog eens 5700 kilo wiet in beslag genomen, die via de Rotterdamse haven Nederland was binnengesmokkeld. Er zijn inmiddels vijf verdachten opgepakt. Het gaat om mannen uit Utrecht, Alphen aan den Rijn en IJsselstein. Drie van hen zijn aangehouden tijdens de inbeslagname van de wiet, op 27 september in een Zevenhuisense loods. Zij zitten in voorlopige hechtenis. De andere twee zijn woensdagochtend opgepakt. Ze worden vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het onderzoek naar de drugssmokkel loopt nog. Justitie werkt daarin samen met de opsporingsdiensten in Zuid-Afrika en Ghana, de landen waar respectievelijk de coke en de wiet vandaan kwamen.
– Bouterse in Civiel. De rechtbank in Den Haag heeft vandaag beslist dat Desi Bouterse een strafrechtelijke veroordeling niet kan aanvechten, met civiele middelen zoals een getuigenverhoor. Bouterse had via zijn advocaat Inez Weski gevraagd om een zogeheten voorlopig getuigenverhoor te mogen houden in Den Haag. NRC.nl: Een verzoek van de Surinaamse president Desi Bouterse om via het horen van in totaal 55 officieren van justitie, politieagenten, inlichtingenofficieren, medeverdachten en voormalige ministers aan te tonen dat hij in 2000 ten onrechte in Nederland zou zijn veroordeeld tot elf jaar cel wegens cocaïnehandel, is vandaag door de rechtbank in Den Haag afgewezen. Bouterse had de rechtbank verzocht om een zogeheten voorlopig getuigenverhoor te mogen houden in Den Haag. Hij hoopte zo te bewijzen dat het Openbaar Ministerie zou hebben geknoeid in zijn strafzaak. Bouterse werd vijftien jaar geleden door het Haagse gerechtshof tot elf jaar cel veroordeeld omdat hij onder meer verantwoordelijk werd gehouden voor de invoer van 474 kilo cocaïne via de haven van Stellendam in 1997. De rechtbank oordeelt vandaag dat Bouterse een strafrechtelijke veroordeling niet kan aanvechten met civiele middelen zoals een getuigenverhoor. Eerdere herhaalde pogingen van de advocaat van Bouterse, Inez Weski, om via de Hoge Raad te bereiken dat de strafzaak tegen de Surinaamse president zou worden overgedaan, zijn steevast door de hoogste rechter verworpen. In de strafzaak werd voor een belangrijk deel geleund op de voor Bouterse belastende verklaringen van de Belgische getuige Patrick van Loon. Die getuige is de afgelopen jaren gaan verklaren dat hij door justitie zou zijn aangezet een valse beschuldigende verklaring af te leggen. Toezeggingen aan de getuige zouden doelbewust buiten de dossiers in de strafzaak tegen Bouterse zijn gehouden om de strafrechters te bedonderen. De Surinaamse bewindsman – die deze maand zeventig jaar is geworden – meent dat hij door onrechtmatig handelen van de Nederlandse staat grote schade lijdt. Hij staat internationaal gesignaleerd als drugshandelaar en kan daardoor bijvoorbeeld familie in Nederland niet bezoeken. Het stoort hem bovendien dat Nederland zich steeds “grievend en smadelijk” over hem heeft uitgelaten. De Haagse rechtbank wijst Weski erop dat ze aan het verkeerde adres is. Uitgangspunt is dat een strafrechtelijke veroordeling alleen via middelen uit het Wetboek van Strafvordering kan worden aangevochten en dus niet via de civiele rechter. Alleen via de Hoge Raad kan een nieuw proces worden afgedwongen maar daar is een herzieningsverzoek al drie keer afgewezen. De kans dat de Hoge Raad de veroordeling wegens cocaïnehandel nog gaat openbreken moet niet al te groot worden geacht. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31854 http://www.nrc.nl/nieuws/2015/10/21/haagse-rechtbank-wil-proces-tegen-bouterse-niet-overdoen.
Justitia Pietas Fides MMDCCCXCIV