Inheemse Kali’na Spelen voor de deur

Zoals ieder jaar in december vinden ook in dit jaar de Ka-li’na wedstrijden plaats te Awala-Yalimapo in Frans-Guyana. Deze inheemse spelen zullen weer duizenden bezoekers en participanten uit de regio aantrekken.
De wedstrijden starten op 18 december en zullen drie dagen duren. De inschrijvingen zijn echter tot 29 oktober. Zoals ieder jaar komen dan inheemsen uit alle windstreken naar Frans-Guyana voor hun eigen “olympische spelen”.
Krachtmeting, behendig-heid, teamwork en nauw-keurigheid worden dan ge-meten tijdens dit drie dagen durend evenement.
De teams, die elk een stam vertegenwoordigen moeten gedurende drie dagen laten zien wie het beste een co-cosboom kan klimmen, pijl en boog kan hanteren, het snelst is in een koriaal, kan touwtrekken of simpelweg een gewicht trekken op de stranden van Awala, het neefdorpje van Galibi aan de Franse kant.
“Ieder jaar wordt het aantal participanten hoger. Bij de eerste editie in 2005 deden er 10 ploegen mee. In 2014 waren dat er 28,” vertelt Franck Appolinaire, woordvoerder van de organisatie achter de Kali’na Spelen.
Omdat er dit jaar nog meer deelnemers worden ver-wacht hoopt hij op een vroe-ge inschrijving van alle teams om verwarring te voorko-men.
De winnaars van 2014, na-melijk de Wayamaga stam uit het dorp Matoury, mag veel concurentie verwach-ten. Met het toenemend aantal deelnemers zullen be-halve ploegen uit Suriname zeer waarschijnlijk ook teams uit andere landen meedoen zoals Brazilië.
De eerste wedstrijden worden gehouden op vrijdag 18 december van 08:30 uur tot 13:00 uur en zijn bestemd voor kinderen. De officiële opening is dan om 18:00 uur.

More
articles