All hands on deck om El Niño te overbruggen

`All hands on deck.’ Er is volgens professor Siewdath Naipal een gezamenlijke inspanning nodig om de sterke aanwezigheid van het natuurverschijnsel El Niño te overbruggen. Alle betrokken instanties en desbetreffende ministeries zullen de koppen bij elkaar moeten steken om stappen voor te bereiden. Het weerfenomeen is momenteel van invloed op de droge tijd in ons land, die gepaard gaat met hoge temperaturen.

Volgens het waarnemend hoofd van de Meteorologische Dienst, Sukarni Sallons, zal de droge tijd tot begin december aanhouden, terwijl er de komende drie tot zes maanden weinig neerslag wordt verwacht. Naipal gaat een stuk verder en wijst op het watertekort, vooral aan zoetwater voor de landbouw. Naipal benadrukt dat het daarom van belang is om te weten wat voor verschijnselen zich nog kunnen voordoen en wat wij als land verder kunnen verwachten. Hij zegt sedert vorig jaar erop gewezen te hebben dat er een sterke El Niño op komst is, maar is er niet van overtuigd dat instanties ons land genoegzaam hierop hebben voorbereid. “We moeten de vinger aan de pols houden”, zegt de hoogleraar, benadrukkend dat ervoor gewaakt moet worden dat er vanwege het tekort aan water geen problemen voor de volksgezondheid ontstaan. “We moeten gevoel hebben voor de situatie, data verzamelen en observaties houden”, waarschuwt Naipal. Volgens hem moeten instituten als de Medische Zending (MZ) en het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) met elkaar en andere instanties in contact staan en data delen zodat er tijdig kan worden opgetreden wanneer ongewenste situaties zich voordoen. Naipal ziet ook graag dat de ministeries die betrokken zijn op het gebied van water, zoals Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regionale Ontwikkeling (RO), Openbare Werken (OW) en ook Volksgezondheid, vaker bij elkaar komen.  De hoogleraar wijst er op dat droogte niet op zich zelf staat, maar ook door landbouwactiviteiten wordt beïnvloed. In het binnenland zijn er volgens hem kostgrondjes opengekapt in afwachting op de regen, die op haar beurt uitblijft. Een andere aspect is volgens hem dat er op de rijstvelden in Nickerie is ingezaaid, maar dat het zoetwater niet beschikbaar is, waardoor men moet terugvallen op het pompgemaal Wakai. Het pompgemaal bij Wakai aan de Corantijn-rivier voorziet het rijstdistrict namelijk van zoetwater.

Behalve op de kostgrondjes in het binnenland en op de rijstvelden, doen zich ook in andere gebieden waterproblemen voor. Naipal noemt als voorbeeld Commewijne en Saramacca. Een ander probleem is dat de rivieren in het binnenland door de goudwinningsactiviteiten vervuild zijn geraakt, waardoor de binnenlandsbewoners weer afhankelijk zijn van het regenwater. “Deze mensen kunnen niet naar de stad. Wij moeten daarom waken dat er geen problemen ontstaan voor de volksgezondheid”, waarschuwt Naipal. Hij zegt dat mensen bewust gemaakt moeten worden van het belang van veilig water, zodat de hygiëne van de samenleving geen gevaar loopt.

door Roy Bruce

More
articles