Grote elektriciteitsuitval door defecte 161 KV kabel

Het net van de Surinaamse Energie Bedrijven Suriname (EBS), had vandaag omstreeks vijf uur in de ochtend tot en met zeven uur in de ochtend een storing. Een defecte 161 KV hoogspanningskabel in combinatie met de kabelbeveiligingsapparatuur die niet functioneerde, is de oorzaak van een totale black-out geweest. Met uitzondering van enkele gebieden in Para, zat het hele EPAR gebied zonder elektriciteit, laat de EBS weten. Na vaststelling van het definitieve probleem, is al na een uur gestart met het normaliseren van het elektriciteitsnetwerk.

Het niet-functioneren van de kabelbeveiliging heeft ertoe geleid dat andere beveiliging, waaronder de belangrijke verbinding met Para-nam, is uitgeschakeld. Als gevolg daarvan ontstond er een overbelasting op de SPCS- en EBS-centrale die dan ook uitvielen. De defecte kabel is intussen geïsoleerd. Technici van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) zijn momenteel bezig de oorzaak van de kabelstoring en de niet-functionele beveiliging in kaart te brengen.

Als er voor lange tijd geen elektriciteit is, is er ook geen water. Hoewel sommige productiestations van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) voorzien zijn van back-up generatoren, kan de SWM toch niet de gehele samenleving voorzien van water. “Zoals vandaag het geval was bij de stroomonderbreking van ongeveer twee uren”, zegt de chef van de afdeling Public Relations van de SWM, Edmond Blufpand, in een vraaggesprek met De West. “Tijdens de piekperiode tussen 05.00 uur en 07.00 uur in de ochtend was er geen elektriciteit, waardoor het waternet leeg komt te staan, want op dit tijdstip is haast een ieder al wakker om zijn dagelijkse bezigheden te doen en zich klaar te maken voor het werk”, aldus Blufpand.

-door Melissa Achthoven-

More
articles