Universiteitsbibliotheek in grote plannen MinOWC

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), drs. Robert Peneux, zal er op toe staan dat er een uitbreiding komt van de Universiteitsbibliotheek (UB). Mede gezien het feit dat Suriname vruchtbare samenwerkingen heeft met de Islamic Development Bank en de Caribbean Development Bank, stelt de bewindsman dat hij er voor zal pleiten dat de UB wordt opgenomen in de grote plannen van MinOWC.

Peneux, die vanmorgen op deze locatie het startsein gaf voor de Open Acces Week, onderstreepte het belang van ruime toegankelijkheid tot wetenschappelijke literatuur als wetenschap wordt bedreven. UB-directeur drs. Jane Smith betoogde, dat de UB uit haar voegen is gegroeid en dat er efficiënter gebruik moet worden gemaakt van ICT-mogelijkheden en de roep om uitbreiding van de UB steeds luider wordt. Ze schetste de droom van haar organisatie om een studielandschap te verwezenlijken, waarbij studenten onder meer gebruik kunnen maken van individuele en groepswerkplekken alsook een informele relaxruimte. Er wordt overigens naar toegewerkt dat na goedkeuring van de afgestudeerden, binnenkort hun eindproducten (afstudeeries), voor een breder publiek beschikbaar worden gesteld. Voorts zal ook moeten worden gekeken naar de conservering van bepaalde wetenschappelijke boeken.

De Open Access Week is een jaarlijks terugkerende activiteit, waarbij de focus ligt op gratis toegang tot wetenschappelijke informatie. De UB organiseert in verband met deze week naast een boeken- en postertentoonstelling, ook workshops over online databases. Smith maakte duidelijk dat er een brede samenwerking is om zoveel mogelijk onderzoekresultaten voor een groter publiek toegankelijk te maken. Ze benadrukte dat vrije toegang tot wetenschappelijk materiaal barrières opheft. “Een groot voordeel van open acces is, dat de resultaten van wetenschappelijk onderzoek sneller en breder bekend worden”, pleitte de UB-directeur.  De UB wil met haar participatie in de Open Access Week het accent leggen op het gebruik van open access, naast de toegang tot de aanwezige hard copy collectie en de data in de online database. Naar haar zeggen, moet er ook voor gewaakt worden om niet het wiel opnieuw uit te vinden. “Open access is het hergebruiken van onderzoeksresultaten voor nieuw onderzoek en voorkomt dubbel werk”, aldus Smith. In deze week wordt ook de 70e verjaardag van de Verenigde Naties herdacht. Sinds 1976 is de UB als Depository Library voor Suriname verplicht om de VN te promoten in Suriname. De UB besteedt in deze week dan ook extra aandacht aan deze organisatie.

More
articles