Justitia Pietas Fides MMDCCCXCII

– Skoro. Volgens Peneux is de naschoolse opvang Cubano styling (?), in evenredige ‘evaluatie’ gestort? Er wordt per ommegaand een commissie benoemd die de zaken moet gaan evalueren en dan een nieuw ‘format’ te introduceren. Inderdaad, waren er frommels. Maar ook wel scholen die de zaken juist en correct uitvoerden. Maar de ondernemers die keukens inrichtten, moeten inmiddels ook kunnen geloven in ondernemersrisico’s. Alle grondstoffen werden voor de kokkerel door de Staat aangeleverd, maar niet alle eten kwam uiteindelijk bij de behoeftige schoolkinderen terecht. Advies, gratis en voor niets! Voortaan gewoon een glas melk en een zoete bol per dag…, toch? ‘s Avonds thuis warm eten van mammie, bij een nieuw curriculum en schoolgebeuren tot drie uur…, toch?! Goed zo…, toch!

– Somo. Vanuit Nickerie laat Somohardjo weten, dat de Pertjaja Luhur super stabiel in het westen is gebleken en gebleven. Aan brieven van Sapoen c.s. heeft de partijleider geen boodschap. De Pertjajah Luhur houdt zich bezig met sociale programuitvoering in zeer zware tijden en maakt zich op voor vervroegde verkiezingen. Zien de huidige regering…, het bepaald niet lang vol-/uithouden. Reaalpolitiek!

– Staatsschuld. Simultaan aan de op hol geslagen staatsschulden van zegge en schrijven 6.9 Miljard SRD, kan men de vers uitgegeven en in circulatie gebrachte bankbiljetten en glimmende munten, bij overdracht al op afstand ruiken en respectievelijk waarnemen.

– ‘Buurtmanagement’. Een nieuwe en vruchtbare dimensie is toegevoegd, aan het fenomeen ‘Buurtmanagement’ bij het Korps Politie Suriname. Tezamen met andere diensten bij de Overheid, worden zaken gecoördineerd aangepakt om woonwijken leefbaar/gezond/milieubewust/veilig en levendig, zonder verder conflict te kunnen onderhouden.

– Aanschrijven. Baboeram zal aanschrijven. Hij schrijft maar een eind weg. Politici met respect voor de nationale Grondwet en geïmpregneerd met democratische wetsnormen, zullen hoegenaamd geen gehoor kunnen geven aan de pseudodictaten van Baboeram c.s. Geheel buiten de rechtsorde gedreven en vervreemd. Een valide vraag die wel weer in het afgelopen weekeinde circuleerde, is of Dew Baboeram —of hoe die ook voor derden mag heten— als vreemdeling wel een verblijfs-/werkvergunning heeft aangevraagd, bij o.a. MinJusPol/Arbeid en ook verkregen om de kluchtzetting in ons land onverwijld en ongehinderd te mogen volvoeren.

– Administratie. Zowel Jogi als Girjasing vragen zich af, wat er met alle subsidies en donorsteun aan de waterleidingmaatschappijen en -diensten is gebeurd? In ieder geval is het een puinhoop bij de administratie van de waterleidingmaatschappij. Mensen en ondernemingen worden soortement boetebedingen opgelegd omdat er plotseling ‘by-passes’ werden/worden gevonden die de waterleidingmaatschappij zelf had aangelegd bij het niet langer willen plaatsen van meters omdat die gestolen werden of niet langer in voorraad verkeerden. Maar dat werd dus niet aan- of opgetekend. Aansluitingen op verschillende namen, dan van mensen waarvan hun bankrekening(-en) worden aangesproken. Ongenode bezoeken van/aan adressen, waarbij mensen allang niet meer ter plekke wonen en men de nieuwe bewoners molesteert als waterleidingemployee. Multipele klachten helpen dit niet te voorkomen. Interne diensten zoals helpdesk/klantenservice, afsluitingen en debiteuren die inefficiënt of langs elkaar heen werken. Een scala aan rommel, waar de burger knap moe van wordt en ook nog ongestraft wordt uitgemolken omdat de waterleidingmaatschappij ‘monopolist’ is. En dat moet afgelopen zijn! De afgezaagde en grijsgedraaide praatjes op de radio en in andere media, vullen echt geen gaatjes. Al decennialang niet! Is absoluut geen bijdrage of in vergelijken aan de levering of kwaliteit van wat men aan ‘water m3’ betaalt en durft aanleveren. In bepaalde gevallen helder, maar ook weer drab of helemaal niks. Over druk te leveren aan de Brandweer? Inmiddels, een gebed met een einde in een ander millennium. Over auto’s en hun inkoopklasse te praten/babbelen? Een encyclopedie vol te schrijven, zowel bij de reguliere overheden als bij de parastatale. Pimpologisch bekeken, dan. Jan, alleman en zijn maat, rijden met chauffeur en meer nog, een ‘bodyguard’ op de bank. Met en ook zonder zwaailicht. African styling, bro!

– Immuniteit. Een mooi verhaal. Sommige verdachten in de EBS-sitwasi, zijn ‘mati’ met het staatshoofd en zijn huisvrind? Uit dien hoofde onaantastbaar…!? ‘Yere no, papi!’. Vandaag heel misschien nog even, als het waar is. Morgen misschien ook weer niet. De geschiedenis van het land geeft gevoeglijk aan, dat ook vrinden in ongenade kunnen vervallen. Heel gewoon…, ‘overnight’. Vandaag ben je ‘Singh’ met “h” en morgen ben je weer heel gewoon ‘Sing’ zonder de veredelende “h”. Moet je hem of haar dan zien, als afvallige zonder “h”. Onaantastbaar…, werd plotsklaps tastbaar voor volging en vervolging. Heel gewoon…, ‘overnight’.

– Paraatheid. Guyana brengt Guyana Defence Force in paraatheid. Wat een mop! Met wie denken de buren zich te kunnen meten of te willen vechten? Met Suriname of met Venezuela? Of gewoon met een weinig helder spiegelbeeld. Wanneer je iets toe-eigende wat niet van jouw was/is…, kan het zo voorkomen, dat je de diplomatie wenst over te slaan of denkt te hebben gezien, dat de tegenpartij op Buitenlandse Zaken überhaupt geen partij is of kan zijn. Laat het wel weer duidelijk zijn of worden. Bouterse en Granger, dragen voor alles en dan ook alles: ‘de eindverantwoordelijkheid’. Het wordt tijd, dat Ramotar en Jagdeo mede aangeven, wat Janet Jagan heeft toegezegd ter zake Tigri en de ten zuiden daarvan liggende/gelegen, volgens Granger: “geannexeerde triangel”. In ieder geval is Wijdenbosch er nog om aan te geven, wat in Nickerie met Janet Jagan is afgesproken en helaas door de CGX-Energy uit Canada en Jagdeo zijn marginaliteit de grond werd ingeboord. ‘Intertwined and all…!’. Maar was het niet een vooraanstaand NDP – duo, dat op de Corantijnrivier de Guyanese oppositie wist te ‘chanten’ en ‘afspraken’ te maken voor na 2000? “San pesa!?”. Of was dat ding gebonden aan ‘overtime’ en een vervaldatum? Ondertussen andere ontwikkelingen op het Internet die gingen domineren. Ingewikkelder dan ooit tevoren. Ook na het bekend worden van indringender Wiki Leaks – cables. Allemaal terug te vinden op het Internet. Verklaart, inmiddels een hoop zaken en wederkerig transnationale vraagformuleringen. ‘Intertwined…, wel te verstaan’. http://www.google.sr/?gws_rd=cr&ei=qhIlVorhBIqmNvS1nzg#q=Bouterse+Doekhie+meet+Guyanese+PNRC+ http://www.google.sr/?gws_rd=cr&ei=qhIlVorhBIqmNvS1nzg#q=Bouterse+and+PNRC+ http://www.google.sr/?gws_rd=cr&ei=qhIlVorhBIqmNvS1nzg#q=Bouterse+meets+PNC+Guyana http://www.google.sr/?gws_rd=cr&ei=qhIlVorhBIqmNvS1nzg#q=Bouterse+Doekhie+opposition+Corantijne http://propagandapress.org/2013/09/21/vs-hebben-bewijs-dat-desi-bouterse-contact-had-met-drugsbaron-roger-khan/ https://wikileaks.org/plusd/cables/06PARAMARIBO399_a.html

– ‘Leki’. Lekkages Suralco/Billiton? Inderdaad lekken in het Onverdagt/Wittenberg-gebied zaken die naar ‘causticsoda’ rieken, vanonder de allereerste ‘haul road bridge’ in de Pararivier. Let wel niet de ‘doorsteek’ tussen La Vigilatia en Wittenbergkondre, maar de Pararivier-sec. Nabij Onverdagt zijn er mijngaten, waar wekelijks mensen in zwemmen en pottenbakkers in de buurt ook ‘vissen’. Een constante stroom water met nogal wat olieachtige kleuren vermengd, kan men vanuit de oeverheuveltjes zien langskomen en anoniem eindigen in het openerwater van de Pararivier. Er zullen wel meer verdachte zaken, in het gebied van ‘Onoribo’ en elders zijn gedetecteerd.

– Bijstand. Steeds meer mensen van Surinaamse en Nederlandse afkomst die in NL een (bijstands-) uitkering van het een of ander kregen toegewezen, kunnen door spionage in Suriname of elders, hun sociale tegemoetkoming(-en) voor een deel of in het geheel kwijtraken. Het is daarom goed, dat men zich degelijk laat voorlichten en wel bij betrouwbare entiteit…, wil men niet bij gebrek van regel- of wetskennis voor voldongen feiten en niet te evenaren lijdensweg komen te staan. Er zijn in Suriname namelijk ook (juridisch-) onderlegden die tegen betaling, het nodige aan ‘hand- en spandiensten’ verrichten ter zake gerichter ‘spionachtige activiteit(-en)’ ofwel ‘incassohandelingen’ op het Surinaams grondgebied. Men is bij herhaling gewaarschuwd.

– Ontheffing. Heftiger ontheffingen op MinJUS&POL en benoemingen op ROGB. Het houdt bepaald niet over, tijdens deze Bouterse – II rit .

– Intrigant. De intrigant Dew Baboeram heeft zich knap op glad ijs begeven, inmiddels op de snufferd gegaan en dus voorspelbaar bezig geweest de samenleving verder op te splitsen? De poppen aan het dansen gebracht! Nu zijn het in zijn splitsing en gedachten: nabestaanden van 08 December 1980, nabestaanden van het binnenlands gewapend conflict, dat werd opgestart door Brunswijk en Bouterse en ook van een numerieke minderheid van mensen die gewoonweg op straat werden doodgeschoten/vermoord door militairen of leden van de ‘militaire politie’, enzovoort. Baboeram heeft in zijn geldingsdrang niet eens in de gaten, dat het allemaal nabestaanden en slachtoffers zijn van wat op 25 februari 1980 werd ingezet en volgehouden tot en met de midden jaren negentig van de vorige eeuw. Of het nou mensen uit de Surinaamse Krijgsmacht (SKM), burgers op straat aan de Waterkant/Heiligenweg op 25 Februari 1980, de Doekhieweg/Gravenbergstraat/Rode Kuislaan, het Fort Zeelandia op 13 Maart 1982, Albina/Moengo/Moengotapoe, Mopi Kondre, Parica/Tamarin/Cottica, Moi Wana 1986, Poki Gron, ‘down town’ Paramaribo, het Onafhankelijksheidplein enzovoort waren (…), het zijn allemaal Surinaamse/Nederlandse burgers, militairen en politiemensen die door geweld, vanaf 25 Februari 1980 gedood, gewond, geslachtofferd of nabestaande werden gemaakt. Wie is daar aan de basis verantwoordelijk voor en wie gaat het nu sociaal economisch onvoorstelbaar voor de wind. Inderdaad, Baboeram weet het nu ‘het allerbeste’. Wat hem uiteindelijk op conto zal worden geschreven, is dat hij de Doos van Pandora heeft omgegooid en zich geen voorstelling van onze samenleving heeft kunnen maken, voordat hij aan de weg van zelfgenoegdoening begon. Het beste is te zwijgen en Baboeram overlaten aan de zaken die hij heeft opgewekt en bepaald niet zal kunnen bezweren. Daar is Baboeram als passant al bij het begin, een veel te minuscule smurf voor gebleken. Het zal uiteindelijk blijken wie hem uit dit uitgelokte en opgefokte aan menselijk leed zal mogen redden. De mensen die nog onder ons verkeren en zich oprecht met het aanstippen van mensenrechtenschendingen hebben ingelaten…, nu toch wel te adviseren…, Baboeram in het nu opgeklopte aan onherstelbaar leed van ander schepselen te laten uitdansen en bepaald niet te reageren op vertoond masochisme. Dient toch al geen enkel nut en kan eerder beantwoord worden, door zich ten opzichte van de indringer ‘in minachtende zwijgzaamheid’ te verhullen. Baboeram is enkel met zichzelf bezig en helemaal met niks anders. Een zielepoot van formaat die bepaald niet de potentie heeft, al de dingen die hij heeft aan- en wakkergestoten, in/met ieders goedvinden te bezweren. Het lijkt wel of Baboeram duivelsgenoegen schept, in het uitbeelden van de meest aanstootgevende zaken. Morbide en niets anders. Misschien dat hij zich ook eens beeld mag vormen, van wat het Rijk’s Forensisch Instituut in Rijswijk wist te onderzoeken en ‘graphic’ in de databanken mocht opslaan in 2000/2001. Ter vervolmaking van de schending die Baboeram, nu binnen onze samenleving heeft willen en weten te forceren. Verdeel en heers in het achterhoofd te kunnen meevoeren. Gevaarlijker spul en spil, vooralsnog niet te bedenken. Hij was vooraf gewaarschuwd. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31818
Justitia Pietas Fides MMDCCCXCII

More
articles