Regering gaat voor duurzame energiemix

Wij willen gaan voor een optimale energiemix, wat betekent dat je dus niet alleen kunt werken met zonne-energie, niet alleen met windenergie, maar dat het een mix moet zijn van zowel duurzame als thermische energie. We gaan in deze periode op zoek naar de optimale mix, zodat we de duurzame bronnen kunnen ontwikkelen en inzetten. Dat heeft onze hoogste prioriteit. Dat laat minister Regilio Dodson van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen weten, tijdens een persconferentie met betrekking tot de launch van de Nationale Bewustwordingscampagne. Met duurzame bronnen bedoelt de minister zowel zonne-energie, windenergie, bio-energie als energie uit afval. Hij hoopt tegen het einde van het jaar het volledige strategische plan te hebben van wat ze willen bereiken en hoe ze dat willen gaan doen.

Eind oktober vorig jaar werd de eerste zonne-energiecentrale van Suriname geopend. Jim Hok, de toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, kondigde toen aan dat er op korte termijn nieuwe duurzame energieprojecten zouden komen. De zonnecentrale, die op het terrein van de Rosebel-goudmijn in Brokopondo staat, was volgens hem een pilot voor de verdere ontwikkeling van duurzame energie, omdat deze centrale alleen niet voldoende was om het tekort aan stroom op te lossen.

Dodson legt uit dat het ontwikkelen van duurzame energiebronnen ook hoog op de prioriteitenlijst van de huidige regering staat: “Nummer één in ons regeerakkoord is dat wij verantwoord omgaan met het milieu en dat wij dus de bronnen gebruiken die aan ons gegeven zijn.” Allereerst wil het ministerie kijken wat de landelijke situatie is. Momenteel is men bijvoorbeeld bezig met de inventarisatie van gebieden in het binnenland en zijn er onderzoeken gaande naar duurzame energiemethoden. Daarnaast is het ministerie van Regionale Ontwikkeling ook bezig met het ontwikkelen van groeikernen “Naar het model van de Fransen”, zoals Dodson het uitdrukt, waarmee hij bedoelt dat de relatie met groene duurzame energie als uitgangspunt wordt genomen. Vanuit die gegevens wil men kijken hoe de energievoorziening daar gerealiseerd kan worden.

Tevens laat de minister weten dat ze al presentaties hebben gehad van diverse potentiële ondernemers. De komende tijd zullen ze doorgaan met de inventarisatie van de verschillende mogelijkheden en zullen ze daaruit de beste optie kiezen. Ze hopen dit voor het einde van het jaar te hebben gedaan, zodat ze een specifiek plan hebben en een strategie van hoe ze de energiemix willen aanpakken.

-door Leanne de Munnik-

More
articles