Dodson lanceert Nationale Bewustwordingscampagne

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft vandaag met een druk op de knop de ’Nationale Bewustwordingscampagne’ op zijn kabinet gelanceerd. Het doel van deze campagne is om de bewustwording bij de burgerij op gang te brengen met betrekking tot zuinig omgaan met water- en energieverbruik. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), zullen de komende periode de bevolking zelf ook in afzonderlijke campagnes hierover informeren. De slogan van de campagne luidt: ‘Wij moeten het samen doen. Jouw verbruik bepaal je zelf’.

De lancering van de campagne vond plaats in tegenwoordigheid van SWM-onderdirecteur Alwin Linger en waarnemend technisch-directeur Marcel Eindhoven van de EBS. Ze stonden de minister bij met een uiteenzetting hoe zuinig om te gaan met water en stroom.

Met ingang van vandaag zullen er via radio en televisie in verschillende talen commercials worden uitgezonden die de burger moet aanmoedigen om zuinig te zijn en verspilling na te laten. Er zijn ook brochures vervaardigd in verschillende talen. Die zullen zoveel mogelijk worden verspreid in de gemeenschap.

Zowel de vakbeweging als het bedrijfsleven heeft via hun vertegenwoordigers  het rekenmodel ontvangen hoe de tariefsaanpassing zal geschieden. Ondertussen zijn de autoriteiten nog steeds bereid en gereed om verder met ze om de tafel te gaan zitten om te brainstormen.

“We hebben geen geheimen, we willen transparantie, we willen openheid op basis van eerlijkheid.

Wij gaan deze weg die wij zijn ingeslagen de komende periode meer gestalte geven”’, aldus de minister.

Linger zei bij de lancering van de campagne dat het een innige wens is van de SWM om de hele kustvlakte te voorzien van schoon drinkwater. Er is US$260 miljoen nodig om dit doel te bereiken. Hij haalde ook aan dat de eerste fase van dit uitgebreide plan uitgestippeld is tot medio april 2016.

Als de SWM erin slaagt de watervoorziening naar alle huishoudens te brengen naar het geplande niveau, dan zal het gebruik van een hydrofoor overbodig zijn. “Geen gebruik maken van een hydrofoor is ook een vorm van energie besparen”, zegt Linger.

De EBS-topman Eindhoven zegt dat het energiebedrijf nu pas, na dertien jaar, eindelijk weer de stroomtarieven mag aanpassen. Met de aanpassing van de energietarieven wil de EBS, aldus Eindhoven, de bedrijven in staat stellen om zelfstandiger te werk te gaan. De EBS gaat zowel aan de bedrijven als aan de huishoudens voorlichting geven over waarop gelet moet worden om een laag verbruik te realiseren. Hij zegt dat de EBS inzicht, service en kwaliteit aan de klant belooft.

-door Melissa Achthoven-

More
articles