Santokhi: Transformatie VHP onvermijdelijk

De VHP, zoals die binnen de Surinaamse gemeenschap wordt gezien als een politieke entiteit die door Surinamers van Hindostaanse komaf wordt bestuurd en beheerst, moet uit zelfbehoud en in het belang van verdere groei een ingrijpende transformatie ondergaan. Deze mening huldigt de huidige voorzitter Chandrikapersad Santokhi en hij heeft daarbij een groot deel van de VHP achter zich staan. De huidige VHP appeleert anno 2015 in haar huidige vorm niet voldoende meer aan de verwachtingen van het electoraat. In haar huidige vorm is het dan ook niet te verwachten dat de partij, zoals ze nu gestructureerd is, een significante rol zal kunnen vervullen om zo regeermacht in Suriname te verkrijgen. De VHP zal daarom moeten transformeren in een multi-raciale partij waarbij alle Surinamers ongeacht ras, geloof of cultuur, de ruimte zullen moeten krijgen te groeien en zich te manifesteren. Volgens Santokhi zal de partij dusdanig moeten veranderen dat niet louter Surinamers van Hindostaanse afkomst in het hoofdbestuur zitten, maar dat ook aan andere Surinamers daar de ruimte voor zal worden geboden. Alleen dan zullen Surinamers de partij niet langer brandmerken als Hindostaans en zullen zij zich aangetrokken voelen zich aan te sluiten bij de partij aan de Jagernath Lachmonstraat. Volgens de huidige voorzitter van de partij, zal er in januari van het komende jaar een conferentie worden gehouden die als bewustwordingsconferentie kan worden gezien. Op deze belangrijke samenkomst zullen zowel VHP’ers als mensen die niet tot de partij behoren, maar wel genodigd zijn, het woord mogen voeren. De bedoeling van deze conferentie is een breder maatschappelijk en politiek draagvlak voor de partij te realiseren. De uiteindelijke bedoeling is volgens Santokhi de partij meer dan voorheen toegankelijk te maken voor alle Surinamers. Door alle districten heen zal de partij een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Ook zullen op deze conferentie strategieën worden doorgenomen met betrekking tot de komende verkiezingen. De VHP moet veranderen in een politieke organisatie met een breed spectrum om in ieder geval zoveel mogelijk zetels binnen te halen en regeermacht te verkrijgen.

Er zal een grondige interne transformatie moeten plaatsvinden en tegelijkertijd moet het extern besef gestalte krijgen dat de VHP ook voor andere, c.q. niet-Hindostaanse Surinamers is. Er mogen geen barrières meer zijn voor Surinamers om toe te treden tot de partij. Een nieuwe bestuurssamenstelling met een multi-etnisch karakter moet van de grond komen waarbij jongeren , vrouwen, academici en gewone burgers, toegang krijgen. Het streven is er volgens Santokhi op gericht om samen met andere politieke partijen bestuursverantwoordelijkheid te krijgen. Een van de belangrijkste wensen van de VHP is de wijziging van het kiesstelsel. Santokhi verduidelijkte dit door te stellen dat Wanica 65 procent meer bewoners heeft dan voorheen. Nu kunnen er maar 7 DNA-zetels behaald worden. Bij een landelijk evenredig stelsel kan je in Wanica op 11 zetels komen waarvan 6 zeker naar de VHP zouden gaan. Volgens Santokhi heeft president Bouterse bij het bilateraal overleg met de VHP toegezegd dat hij voorstander is van een wijziging van het kiesstelsel en heeft hij dat naderhand ook schriftelijk bevestigd. Santokhi weet dat de jonge Surinaamse mens niet meer kijkt naar etnische hokjes, maar meer naar doelen die een partij nastreeft, ook wenst hij veranderingen waar te nemen. Deze doelgroep zal zeker vertegenwoordigd worden in de annalen van de partij. De toekomstvisie van de VHP zal als leidraad dienen om vooral de jongeren aan de partij te binden.

VISION 2030

De toekomstige visie van de VHP is inmiddels uitgewerkt in `Vision 2030.’ Die visie is drie jaar geleden volgens de huidige leider van de partij uitgewerkt op een conferentie. Naar de visie van de partij, zal Suriname een transformatie moeten doormaken van een mijnbouwgerichte naar een agrarisch gerichte ontwikkeling en van een centraal aangestuurd bestuur naar een gedecentraliseerd bestuur. De onderwijsontwikkeling zal gericht moeten worden op marktgericht onderwijs. Voor wat betreft de energievoorziening, zal men moeten gaan van fossiele naar duurzame hernieuwbare energie zoals biogas- en zonne-energie en de verdere uitwerking van waterkracht. Voor wat de human resources betreft, zal volgens Santokhi moeten worden gewerkt aan de inzet van human capital waarbij een half miljoen Surinamers een voorname rol moeten vervullen samen met een half miljoen personen in diaspora. Hierdoor kan voldoende kennis en kader benut worden om het land verder te ontwikkelen. Voor wat betreft het aspect van de `nation building’ zullen wegens de verschillende etnische groepen, de afwijkende cultuur en het geloof, de onderwijssystemen en alle ontwikkelingsdoelen een wijziging moeten ondergaan en afgestemd moeten worden op versterking van de natie. Ook de zogeheten ICT en de dienstensector dienen versterkt worden in de visie van de VHP en haar voorzitter. Ook aan de toerismesector dient meer aandacht besteed te worden om haar verder te kunnen versterken. Vision 2030 schenkt ook aandacht aan het stimuleren van de medicinale industrie waarbij de aandacht verbreed moet worden en de alternatieve geneeskunde en het gebruik van medicinale planten meer op de voorgrond dienen te treden.

More
articles