Dierenwelzijn Suriname gaat langzaam vooruit

Morgen is het Wereld Dierendag: een dag die wereldwijd in het teken van dieren zal staan. Ook in Suriname zal die dag niet ongemerkt voorbij gaan. Verschillende organisaties besteden aandacht aan Dierendag of aan het dierenwelzijn in Suriname over het algemeen, waar niet al te vaak positieve berichten over te horen zijn. “Maar we gaan vooruit, al gaat het langzaam”, zegt Ylona Engel Putter, bestuurslid van Stichting Dierenbescherming Suriname. Moniek Pol, voorzitter van Green Heritage Fund Suriname (GHFS), deelt deze gedachte.

Volgens haar hebben mensen meer respect gekregen voor de dieren en de natuur, en gaat het dierenwelzijn langzaam de goede kant op. Stichting Dierenbescherming Suriname viert Dierendag bij het asiel. Naast de maandelijkse boekenmarkt zijn er diverse stands met honden- en kattenspullen, informatiestands, een foto-actie, hapjes en drankjes en een rondleiding door het asiel. De stichting hoopt om in februari weer een sterilisatieproject te kunnen doen. Ook laat Engel Putter weten dat er eindelijk een wet voor dierenwelzijn op komst is. “Het wetsvoorstel loopt al sinds 2012, en we hopen dat hij er nog dit jaar komt”, aldus Engel Putter. Ook Karin Bilo, regional marine conservation coördinator bij WWF Guianas, ziet over het algemeen een opwaartse lijn. “Als je kijkt naar de situatie van de zeeschildpadden, kan je voorzichtig stellen dat het beter gaat.

In 2013 bijvoorbeeld, is de lederschildpad op de lijst van bedreigde diersoort gedaald van ‘kritisch bedreigd’ naar ‘bedreigd’. Wel zijn er nog eindeloos veel problemen als het gaat om de natuur en het dierenwelzijn.” Ook Pol vindt dat er nog veel moet gebeuren. Momenteel is GHFS bezig met een onderzoek naar luiaards waar ze de komende vier of vijf jaar nog mee bezig zullen zijn. “Luiaards zijn een beschermde diersoort. Als je kijkt naar het feit dat ze een beperkte verspreiding hebben, en dan ook nog in gebieden met menselijke bevolking, dan ga je je wel zorgen maken.” 94GreenTV heeft op een andere manier met het dierenwelzijn te maken. “Wij werken met beelden,” laat General Manager Gilberto Krieger weten, “we besteden bij GreenTV regelmatig aandacht aan dieren. We willen de mensen bewust maken van het belang van het behoud van de natuur met de vele diersoorten. Veel Surinamers kennen hun land niet, ze moeten er van gaan houden.” Daarnaast laat Krieger weten dat ze willen bijdragen aan het probleem van zwerfhonden in Suriname. Hun belangrijkste partner daarbij is het dierenasiel, waar ze het werk van in beeld brengen.

-door Leanne de Munnik-

More
articles