Nieuwe maatregelen opslag entrepots onwettig en onwerkbaar

De nieuwe maatregelen die door het ministerie van Financiën zijn doorgevoerd, waarbij er per 11 september jongstleden geen goederen meer mogen worden opgeslagen in entrepots, hebben een onwettig karakter en zijn daarenboven onwerkbaar. Bovendien zijn er – voor zover bekend – geen sancties als de ondernemers zich weerbarstig tonen. “De maatregelen zijn obsoleet”, zei een onderneemster hierover, gisteren tijdens de KKF-ondernemersavond, waarbij toppers van de Douane ingingen op de recente ontwikkelingen met betrekking tot het Asycuda World systeem en de nieuwe maatregelen van de overheid inzake entrepot en doorvoer. “Deze maatregel hoe noodzakelijk dan ook, moet in elk geval wel in de juiste context gebracht worden en ook gepresenteerd worden”, meende fiscaal jurist Roy Shyamnarain.

Hij wees erop, dat er in strijd met de Scheepvaartwet wordt gehandeld en benadrukte dat het tijdelijk opzij zetten van artikelen uit deze wet het prerogatief is van De Nationale Assemblee. “De regering moet een wet maken, naar het parlement gaan en daar goedkeuring voor vragen. Zolang dat niet gebeurd is, zou ik een ieder hier oproepen voorbij te gaan aan de maatregel en als er een keertje actie daartegen wordt ondernomen, gewoon naar de rechter te stappen”, meende Shyamnarain. Vele importeurs zijn compleet geshockt over de nieuwe maatregel die de regering via de inspecteur der Invoerrechten & Accijnzen heeft bekendgemaakt, waarbij het niet meer toegestaan is aangifte betreffende opslag in een entrepot te doen. “De bereids voor opslag in entrepot aangegeven goederen moeten uiterlijk op 11 september aanstaande hebben plaatsgevonden.

Doorvoer van goederen over de weg, alsmede met schoener vaartuigen, korjalen en andere dergelijke vaartuigen naar een ander land is stopgezet”, werd de importeurs begin deze maand per e-mail medegedeeld. Vooral de importeurs van nieuwe auto’s en zwaar materieel zijn ernstig getroffen door de maatregel en de cashflow van de bedrijven komt zwaar onder druk te staan. Van deze importeurs werd verwacht dat ze binnen een week met miljoenen over de brug moesten komen, daar handelaren die goederen in een entrepot hebben, die op stel en sprong zouden moeten inklaren. De beweegredenen die ten grondslag liggen aan deze zeer ingrijpende maatregelen moeten gezocht worden in  het cashflow probleem van de overheid en het tegengaan van smokkel , echter worden bedrijven die zich wel aan de regels houden, nu de dupe. De Belastingdienst weet precies welke malafide ondernemingen zich met onoirbare praktijken bezighouden en zou gewoon die importeurs moeten aanpakken.

More
articles